De ce esueaza unele scoli la examenele nationale? ISMB: Multi profesori nu proiecteaza eficient activitatile didactice, lipsesc planurile remediale

De Portal Invatamant
la 18 Oct. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De ce esueaza unele scoli la examenele nationale? ISMB: Multi profesori nu proiecteaza eficient activitatile didactice, lipsesc planurile remediale18Oct.2024

In Bucuresti exista unitati scolare care nu asigura servicii educationale de calitate si care au inregistrat rezultate foarte slabe la examenele nationale, asa cum reiese dintr-o analiza S.W.O.T. cuprinsa in Planul managerial 2024-2025, publicat recent de Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti pe site-ul institutiei.

In document, inspectorii scolari atrag atentia asupra faptului ca in scolile din Bucuresti exista inca multe cadre didactice care nu proiecteaza eficient activitatile didactice, ba chiar prefera sa foloseasca metodele traditionale de predare-invatare-evaluare, in defavoarea tehnologiei digitale si internetului. 
 
Totodata, noteaza ISMB, exista un interes scazut al cadrelor didactice pentru formarea continua si un "formalism al unor activitati de formare continua la nivelul comisiilor din unitatile de invatamant". 
 
O alta problema constatata este analiza superficiala a rezultatelor nesatisfacatoare la examenele nationale, a cauzelor acestora si lipsa planurilor de masuri remediale si de suport.

..Modele de Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat gasiti AICI  (pentru Educatori, pentru Invatatori, la Matematica, la Romana, Engleza, Sport, Istorie, Geografie, Biologie etc samd)

Toate aceste probleme pot conduce la modificari superficiale ale curriculumului, pentru ca nu sunt insotite de adaptarea resursei umane si materiale (adica formarea adecvata a cadrelor didactice si asigurarea materialelor didactice auxiliare), mai noteaza ISMB.
 
Extras din Planul managerial 2024-2025 al ISMB
 
"In ceea ce priveste curriculumul, ISMB identifica:
 
PUNCTE TARI
- accesul la educatia timpurie pentru copiii de varsta anteprescolara, prescolara, inclusiv pentru cei care apartin unor grupuri dezavantajate si grupuri vulnerabile
- furnizarea de oferte educationale flexibile, compatibile cu interesele si aptitudinile elevilor, care sa stimuleze inovarea si creativitatea, inclusiv spiritul antreprenorial.
- aplicarea programelor nationale, inclusiv a celor extrascolare si extracurriculare, de educatie pentru sanatate, educatie cultural-artistica si stiintifica, educatie ecologica, educatie prin sport, educatie rutiera, educatie pentru dezvoltare durabila, educatie financiara, promovarea voluntariatului, a educatiei civice si a implicarii sociale.
- utilizara curenta in procesul de invatamant, in majoritatea scolilor, a infrastructurii digitale, a aparaturii si materialelor pentru laboratoare, sali de sport si biblioteci, a manualelor aprobate de ME, inclusiv a celor digitale.
- generalizarea operationalizarii, in toate unitatile de invatamant preuniversitar a instrumentelor de asigurare a calitatii.
- existenta unui sistem eficient de control, indrumare, monitorizare si evaluare a activitatii personalului didactic.
- rezultate bune la evaluarile si examenele nationale;
- diversificarea metodelor de predare, a modalitatilor de evaluare traditionale si alternative;
- utilizarea de strategii didactice inovative pentru formarea competentelor digitale ale elevilor din ciclul primar, gimnazial si liceal la nivelul unor discipline de invatamant diverse;
-implementarea unor proiecte in cadrul programului Erasmus+ care au ca rezultate sau produse utile in procesul de predare-invatare-evaluare.
 
PUNCTE SLABE
- existenta unui numar de unitati scolare care nu asigura servicii educationale de calitate si care au inregistrat rezultate foarte slabe la examenele nationale.
- utilizarea metodelor traditionale de predare-invatare-evaluare;
- analiza superficiala a rezultatelor nesatisfacatoare la examenele nationale, a cauzelor acestora si lipsa planurilor de masuri remediale si de suport.
- lipsa unor repere in construirea materialelor de sprijin pentru elevii cu cerinte speciale.
- proiectarea, in multe scoli, de documente manageriale improvizate, nerelevante, nerealiste;
- existenta unui numar foarte mare de elevi repetenti
- numarul inca mare de cadre didactice care nu proiecteaza eficient activitati didactice si nu utilizeaza constructiv si eficient tehnologia digitala si internetul.
 
OPORTUNITATI
- elaborarea Strategiei Ministerului Educatiei privind imbunatatirea calitatii si eficientei sistemelor de educatie si de formare profesionala, facilitarea accesului tuturor la sistemele de educatie si de formare profesionala, deschiderea sistemelor de educatie si de formare profesionala catre societate;
- promovarea scolarizarii in invatamantul profesional, inclusiv dual, corelat cu nevoile pietei muncii;
- organizarea procesului de invatare/cazuri particulare (scolarizarea la domiciliu; invatamant confesional, predarea in regim intensiv sau bilingv)
- dezvoltarea serviciilor pentru integrarea copiilor in invatamantul anteprescolar si prescolar.
- existenta manualelor scolare, inclusiv a celor in limbile minoritatilor, conform noului curriculum, pentru limba materna, istoria si traditiile minoritatilor, pentru educatie interculturala si diversitate.
 
AMENINTARI
- posibile modificari ale curriculumului neinsotite de racordarea infrastructurii umane si materiale (formarea cadrelor didactice si existenta materialelor didactice auxiliare)
- vulnerabilizarea activitatii de monitorizare si control a ISMB ca urmare a numeroaselor suprapuneri de activitati, a solicitarilor ME, a calendarelor concursurilor/examenelor nationale/olimpiadelor scolare.
- lipsa de implicare a unor parinti in educatia copiilor si plasarea responsabilitatii educarii copilului exclusiv in sarcina scolii".


Atentie: Acest browser nu suporta fisiere PDF.
Click aici pentru a descarca fisierul pdf.


Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Agenda Cadrului Didactic 2024 - 2025

Ce este atat de special la aceasta Agenda Cadrului Didactic?

In primul rand, structura ei. Este conceputa exclusiv pentru necesitatile unui cadru didactic, astfel incat sa va ajute eficient in planificarea activitatii si sa nu ratati cumva vreun moment profesional important.

In al doilea rand, agenda este eleganta, atrage imediat atentia.

Si, in al treilea rand, ea aduce o inovatie simpatica: delimitarea celor 5 module de invatare ale anului scolar se face cu cate o caricatura savuroasa.


...Vezi AICI cum arata Agenda <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

inspectoratul scolar al municipiului bucurestiplan masuri remedialeexamene nationale


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit


Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//