Sorin Cimpeanu a subliniat ca va incuraja scolile sa-si modifice programul de desfasurare, astfel incat cursurile sa nu mai inceapa la ora 08.00 dimineata, evitandu-se astfel aglomeratia in trafic.
"Din punctul meu de vedere, ca ministru al Invatamantului, acest lucru trebuie sa fie sustinut. Sunt scoli in care se invata in doua-trei schimburi, din pacate - aici esti obligat, pentru ca trebuie sa valorifici durata intregii zile, dar acolo unde se invata intr-un singur schimb, da, acolo scolile au libertatea iar eu, ca ministru, sustin acest lucru, sa isi adapteze programul orar", a spus Sorin Cimpeanu, intr-un interviu acordat
stirileprotv.ro.
"Nu uitati insa, ca intr-o clasa cu 30 de elevi, parintii vor avea asteptari si dorinte diferite - unii vor vrea sa inceapa la 8, la 9 sau la 10. Acest lucru va putea fi decis la nivelul fiecarei scoli. Si da, incurajez aceste lucruri", a mai spus Sorin Cimpeanu.
Ce prevede Regulamentul-cadru de organizare si functionare a scolilor
Potrivit Regulamentului cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, aflat in vigoare, in unitatile de invatamant, cursurile se pot organiza in forma de invatamant cu frecventa sau in forma de invatamant cu frecventa redusa, ce poate fi organizata in program de zi sau seral.
Invatamantul primar functioneaza, de regula, in programul de dimineata. Pentru unitatile de invatamant care functioneaza in cel putin doua schimburi, programul este stabilit de consiliul de administratie al unitatii de invatamant.
Cursurile pentru elevii din clasa pregatitoare si din clasele I si a II-a nu vor incepe inainte de ora 8.00 si nu se vor termina mai tarziu de ora 14.00.
In invatamantul primar, ora de curs este de 45 de minute, cu o pauza de 15 minute dupa fiecare ora si o pauza de 20 de minute dupa cea de-a doua ora de curs. La clasa pregatitoare si la clasa I, activitatile de predare-invatare-evaluare acopera 30-35 de minute, restul de timp fiind destinat activitatilor liber-alese, recreative.
In situatiile in care clasele din invatamantul primar functioneaza impreuna cu alte clase din nivelurile superioare de invatamant, ora de curs este de 50 de minute, iar in ultimele cinci minute se organizeaza activitati de tip recreativ.
In situatii speciale, pe o perioada determinata, durata orelor de curs si a pauzelor poate fi modificata, la propunerea motivata a directorului, in baza hotararii consiliului de administratie al unitatii de invatamant, cu informarea inspectoratului scolar.