Suma alocata pentru fiecare elev la creste de la 330 de lei la 355 de lei. Banii vor fi folositi pentru a se acoperi cheltuielile cu pregatirea profesionala a cadrelor didactice, cheltuielile cu testarea periodica a elevilor (examenele nationale), precum si cheltuielile prevazute la articolul bugetar "bunuri si servicii" (zugraveala, utilitati, mobilier, instrumente de laborator sau alte obiecte de lucru).
Reprezentantii elevilor atrag atentia, insa, ca banii sunt tot insuficienti si in continuare parintii vor fi nevoiti sa contribuie financiar pentru ceea ce se cumpara la clasa.
"Din pacate, 6% din PIB pentru Educatie a devenit doar o declaratie politica insa revenind la realitatea din scoli- este imposibil sa finantezi toate necesitatile elevilor din suma infima alocata de Ministerul Educatiei Nationale. Vom asista in continuare la o subfinantare in Educatie iar parintii vor trebui din nou sa scoata bani pentru fondul clasei", a explicat presedintele Asociatiei Elevilor din Constanta Alexandru Manda, conform
adevarul.ro.
De asemenea, reprezentantii parintilior sunt de parere ca problema este si modul in care sunt administrate fondurile scolilor. Acestia considera ca una dintre solutii este ca banii care nu sunt cheltuiti pentru salarii sa poata fi redistribuiti catre alte scopuri.
Mai exact, din totalul banilor, 89% este folosit doar pentru salarii. Dar scolile bogate atrag, in general, profesori cu mai multa vechime, cu grade mai inalte si care beneficiaza de diverse sporuri. Prin urmare, costurile pentru plata salariilor acestora sunt mai mari comparativ cu cele pentru dascalii de la sate, unde profesorii sunt mai putini si nu toti sunt calificati. Astfel, acele scolil nu apuca sa utilizeze toti banii pentru lefuri, insa nici nu ii pot folosi pentru pentru alte cheltuieli vitale (precum investitiile) pentru ca sunt redistribuiti catre scolile de top, este de parere presedintele Federatiei Nationale a Parintilor, Iulian Cristache.