Reactia vine ca urmare a intentiei Executivului, exprimata prin proiectul de OUG privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, conform caruia conducatorii institutiilor publice au obligatia de a dispune masurile necesare, astfel incat cheltuielile cu bunurile si serviciile efectuate in anul 2023 sa nu depaseasca prevederile bugetare aferente anului 2022.
"Atragem atentia ca o astfel de decizie, cu impact asupra sistemului de invatamant preuniversitar, anuleaza cresterea valorii costului standard per anteprescolar /prescolar/elev pentru anul 2023 si, implicit, a cheltuielilor cu bunuri si servicii, hotarare adoptata de Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Preuniversitar si transpusa in Hotararea nr. 48/2023, pentru modificarea H.G. nr. 72/2013, privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per anteprescolar/prescolar/elev si stabilirea finantarii de baza", se arata in comunicatul FNP-EDUPART.
Reprezentantii parintilor atrag atentia ca o astfel de decizie va genera probleme suplimentare managementului scolilor, care deja se confrunta cu dificultati legate de resurse si finantare.
Comunicatul integral al Federatiei Nationale a Parintilor
"Ne exprimam profunda ingrijorare fata de intentia Executivului, exprimata prin proiectul de Ordonanta de urgenta privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, conform caruia conducatorii institutiilor publice au obligatia de a dispune masurile necesare, astfel incat cheltuielile cu bunurile si serviciile efectuate in anul 2023 sa nu depaseasca prevederile bugetare aferente anului 2022.
Atragem atentia ca o astfel de decizie, cu impact asupra sistemului de invatamant preuniversitar, anuleaza cresterea valorii costului standard per anteprescolar/prescolar/elev pentru anul 2023 si, implicit, a cheltuielilor cu bunuri si servicii, hotarare adoptata de Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Preuniversitar si transpusa in Hotararea nr. 48/2023, pentru modificarea H.G. nr. 72/2013, privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per anteprescolar/prescolar/elev si stabilirea finantarii de baza.
Totodata, chiar daca este cunoscut faptul ca in majoritatea unitatilor de invatamant mobilierul scolar este achizitionat de parinti, prin dispozitivul proiectului de act normativ, conducatorilor institutiilor publice li se se interzice achizitionarea de mobilier in anul 2023.
Avem certitudinea ca la fundamentarea si elaborarea proiectului de ordonanta s-a urmarit, exclusiv, producerea efectului bugetar al reglementarii, fara a se porni de la dezideratele sociale prezente, fara a fi luat in considerare interesul beneficiarilor primari ai invatamantului preuniversitar – anteprescolarii, prescolarii, elevii si fara a se tine cont de “trista” realitate din scoli.
Anularea cresterii valorii costului standard per anteprescolar/prescolar/elev si, implicit, a cheltuielilor cu bunuri si servicii, va avea consecinte negative, generand probleme suplimentare managementului unitatilor de invatamant, care deja se confrunta cu dificultati legate de resurse si finantare necesare asigurarii conditiilor optime pentru buna desfasurare a actului educational.
In acest sens, solicitam Guvernului Romaniei sa analizeze si sa ia in considerare instituirea unor solutii legislative derogatorii pentru institutiile de invatamant preuniversitar, pentru capitolul bunuri si servicii, conform finantarii de baza stabilite prin Hotararea nr. 48/2023. Aceasta masura este necesara in vederea reducerii presiunii financiare asupra unitatilor scolare, contribuind la mentinerea unui nivel adecvat de educatie pentru copiii nostri.
In calitate de Federatie a parintilor, suntem ingrijorati de aceasta situatie si solicitam Guvernului Romaniei sa actioneze rapid si decisiv pentru a se asigura ca elevii beneficiaza de un sistem educational eficient si de calitate.
Avand certitudinea ca solutiile de avarie nu ajuta, pe termen scurt, nici elevii si, pe termen mediu si lung, nici societatea, ne exprimam speranta ca Executivul va acorda importanta cuvenita prezentului demers si asteptam o solutie adecvata".
Costul standard per elev este decis prin Hotarare de Guvern si are doua componente de baza: costul pentru cheltuielile cu salariile, respectiv costul pentru cheltuielile cu bunurile si serviciile, pregatirea profesionala si evaluarea elevilor.
La inceputul acestui an, Ministerul Educatiei anunta ca Guvernul a majorat
costul standard per elev/prescolar/anteprescolar de la 6.386 de lei la 6.834 de lei, in baza unor hotarari aprobate de Executiv. Majorarea este de 7% in raport cu anul trecut si are loc in conditiile cresterii salariilor in sistemul de invatamant, ca urmare a aplicarii prevederilor OUG 168 din 2022 privind unele masuri fiscal-bugetare, anunta, in ianuarie 2023, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Carbunaru.