"Pentru prima data in Romania va fi implementat conceptul de consortiu integrat pentru invatamant dual, finantat prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), o masura-reper in Proiectul Romania Educata. Acest apel de proiecte reprezinta operationalizarea Reformei 4 - Crearea unei rute profesionale complete pentru invatamantul tehnic superior. Scopul programului-pilot consta in dezvoltarea unei educatii duale centrate pe nevoile elevilor si studentilor in stransa legatura cu nevoile pietei muncii", se arata intr-un
comunicat de presa emis de Ministerul Educatiei.
Potrivit sursei citate, vor fi asigurate, in corelatie cu piata muncii, diversificarea calificarilor, precum si cresterea numarului de absolventi prin oferirea unui parcurs educational complet pentru elevii inscrisi in invatamantul dual de nivel liceal, astfel incat acestia sa poata urma programele de invatamant universitar.
Peste 300 de milioane de euro pentru 10 consortii regionale integrate
338 de milioane de euro sunt alocate pentru finantarea a cel putin 10 consortii regionale integrate pentru invatamant dual. Fiecare consortiu nou constituit va beneficia de finantare pentru construirea a cate unui campus profesional integrat, liceal si universitar, deoarece, o alta provocare la nivelul invatamantului profesional-tehnic consta in lipsa unor spatii educationale in care elevii sa se familiarizeze cu intreaga ruta profesionala completa.
"Fiecare consortiu va primi finantare pentru a construi si operationaliza campusuri integrate pentru invatamant dual care sa asigure atat infrastructura necesara unei pregatiri profesionale eficiente si relevante pentru nevoile pietei muncii, cat si infrastructura sociala necesara pentru cresterea atractivitatii invatamantului profesional (spatii de cazare, masa, activitati sportive si alte activitati recreative). Infrastructura acestor campusuri va ingloba o importanta componenta de digitalizare", se mai arata in comunicat.
Consortiile pentru invatamantul dual vor include administratiile locale si operatori economici
De asemenea, prin apelul de proiecte se vor finanta costurile de la nivelul operatorilor economici pentru organizarea activitatilor si a spatiului de lucru pentru sustinerea elevilor pentru invatamantul dual. Conform Metodologiei de organizare si functionare a invatamantului profesional de tip dual, angajatorii trebuie sa asigure elevilor burse, cheltuieli cu examinarile de medicina muncii si analize medicale obligatorii, asigurare de risc si echipamente de lucru si de protectie. Costurile operatorilor economici pentru sustinerea pregatirii practice a elevilor la locul de munca (alocarea de tutori pentru pregatirea practica, asigurarea materiilor prime, materialelor si echipamentelor necesare derularii stagiilor de pregatire practica, echipamente de protectie) influenteaza decizia acestora de a se implica in formarea elevilor.
Exista obligatia agentului economic sa acorde suport financiar elevilor, care sa contina cel putin: bursa, cheltuieli cu examinarile de medicina a muncii si analize medicale obligatorii, asigurare de risc, echipamente de lucru si de protectie, conform cerintelor si riscurilor la locul de munca.
Pana in prezent, peste 200 de operatori economici au fost implicati in pregatirea practica a primei generatii de absolventi de invatamant dual certificati. Peste 50% dintre operatorii economici implicati in invatamantul dual, care au devenit angajatori, au preluat ca forta de munca aproximativ o treime din numarul total al absolventilor de invatamant dual certificati, din promotia 2020.
Ministerul Educatiei, in calitate de coordonator de reforma, va asigura procesul de selectie, contractare si monitorizare a implementarii.
Perioada de consultare este cuprinsa intre 8 iulie si 8 august.