Potrivit CNE, cazurile de violenta din scoli ar trebui sa fie cercetate din punct de vedere psihoeducational si social. Tocmai de aceea, printre "propunerile constante pe marginea legislatiei din acest sector, venite din partea Consiliului National al Elevilor, se numara si posibilitatea de consiliere a elevilor fara acordul parintilor", noteaza reprezentantii elevilor, intr-un comunicat remis presei.
Comunicatul integral al Consiliului National al Elevilor
Drepturile elevilor si cele ale profesorilor ar trebui sa fie direct proportionale, nu invers. Accesul la educatie este unul de ordin constitutional, argument prezentat chiar de catre Ministerul Educatiei in momentul modificarii noului ROFUIP si eliminarii posibilitatii de a exmatricula elevii din invatamantul obligatoriu.
In cadrul dezbaterilor din Comisia de Invatamant din Camera Deputatilor a fost votat amendamentul care va readuce, in cazul adoptarii, exmatricularea pe lista sanctiunilor ce pot fi acordate elevilor. Cazurile de violenta din unitatile de invatamant ar trebui sa fie cercetate din punct de vedere psihoeducational si social. Astfel, printre propunerile constante pe marginea legislatiei din acest sector, venite din partea Consiliului National al Elevilor, se numara si posibilitatea de consiliere a elevilor fara acordul parintilor. Atitudinile agresive trebuie tratate cu responsabilitate maxima si prevenite pe cat posibil.
Constitutionalitatea este caracteristica cheie care defineste dreptul la educatie. Elevii au nevoie de acest cadru in care sa se dezvolte armonios, sa isi formeze deprinderile necesare, sa asimileze un bagaj de cunostinte si sa isi contureze sistemul axiologic personal. Cadrele didactice au un rol fundamental in formarea trasaturilor de caracter ale elevilor si in transmiterea unor serii de cunostinte si competente morale.
Exmatricularea elevilor, pe langa neconstitutionalitate, mai inseamna si o dezamagire pedagogica a sistemului de invatamant din Romania, in special in contextul ratei crescute de abandon scolar din ultimii ani. Dincolo de cadrul legal, trebuie mentionata si realitatea din salile de clasa si impactul real pe care exmatricularea il are asupra asigurarii sigurantei si a bunei desfasurari a oricarui proces instructiv-educativ. Orice elev are nevoie de mentorat, indrumare, consiliere, sprijin, aspecte de care acesta poate beneficia doar prin frecventarea orelor de curs. Exmatricularea pe perioade de cateva zile, la fel cum a fost propus, ar insemna, de asemenea, o crestere substantiala a absenteismului.
Consiliul National al Elevilor considera alarmant amendamentul votat in Comisia pentru Invatamant din Camera Deputatilor, deoarece beneficiile eliminarii acesteia au fost deja facute cunoscute si chiar sustinute in trecut de catre Ministerul Educatiei. Solicitam astfel Comisiei pentru Invatamant din Camera Senatului sa elimine acest articol al proiectului de lege.
"Schimbarea in educatie ar trebui sa insemne evolutie. Cum poate fi posibil acest lucru cand ingradim accesul la educatie si nu oferim sansa de reabilitare? Cand se pune "sau" in loc de "si" atunci cand vorbim de drepturile elevilor si ale profesorilor? Solicitam Senatului Romaniei sa trateze cu maxima responsabilitate acest aspect in dezbaterile ce urmeaza si sa reasigure echitatea in aplicarea sanctiunilor", a declarat Miruna Croitoru, presedintele Consiliului National al Elevilor.
Noile sanctiuni aplicate elevilor: de la observatie la exmatriculare
Comisia de invatamant a Camerei Deputatilor a adoptat amendamentul privind sanctionarea elevilor, la dezbaterea de luni pe Legea invatamantului preuniversitar. Potrivit amendamentului,
exmatricularea elevilor va fi posibila doar in situatii foarte grave, cu drept de reinscriere in anul scolar urmator, in aceeasi scoala sau intr-o alta unitate de invatamant, cu exceptia elevilor din invatamantul postliceal.
Lista cu sanctiunile ce pot fi aplicate elevilor, in functie de gravitatea faptei, sunt:
1. observatie individuala;
2. mustrare scrisa;
3. retragerea temporara sau pe durata intregului an scolar a burselor de care beneficiaza elevul;
4. mutarea disciplinara la o clasa paralela din aceeasi unitate de invatamant;
5. suspendarea elevului pe o durata limitata de timp; preavizul de exmatriculare;
6. exmatricularea cu drept de reinscriere, in anul scolar urmator, in aceeasi unitate de invatamant;
7. exmatricularea cu drept de reinscriere, in anul scolar urmator, in alta unitate de invatamant;
8. exmatricularea fara drept de reinscriere pentru elevii din invatamantul postliceal.
Aceste sanctiuni pot fi insotite si de scaderea notei la purtare.
Afla
AICI mai multe detalii despre procedura de aplicare a sanctiunilor.