Prin aceasta initiativa, Ministerul Educatiei incurajeaza si motiveaza participarea unitatilor de invatamant preuniversitar din Romania la programele europene din domeniul educatiei si formarii profesionale (Socrates 1997-2006, LifelongLearning 2007-2013, Erasmus+ 2014-2020 si Erasmus+ 2021-2027) si contribuie la dezvoltarea mobilitatii internationale si la schimbul intercultural, obiective asumate pentru construirea Spatiului European al Educatiei.
Certificatul „Scoala Europeana” este valabil pentru o perioada de trei ani. Ulterior, scoala trebuie sa candideze din nou pentru a reconfirma titlul obtinut.
In mod exceptional, in conditiile intreruperii din perioada 2020 - 2021, cauzata de pandemia de Covid 19, certificatele „Scoala Europeana” obtinute de unitatile de invatamant la editiile din 2017, 2018 si 2019 au o valabilitate de 5 ani.
Competitia „Scoala Europeana” consta in evaluarea calitatii si coerentei managementului scolii, reflectat in documentele manageriale. De asemenea, este evaluat impactul avut de activitatile derulate in cadrul proiectelor europene asupra dezvoltarii profesionale, a culturii organizationale si a ethosului scolii.
Activitatile/proiectele/programele care se iau in considerare pentru editia din acest an a competitiei sunt cele desfasurate in perioada septembrie 2020 - iulie 2023.
Etapele Competitiei "Scoala Europeana"
25 aprilie 2023 (data postei) - termenul limita pentru trimiterea candidaturilor
8-13 mai 2023: evaluarea candidaturilor
Iunie 2023: acordarea certificatelor Scoala Europeana, in cadru festiv.
Acte necesare la dosarul de candidatura la "Scoala Europeana"
a) Formularul-tip de candidatura pentru anul 2023 (disponibil pe site-ul M.E.), tehnoredactat in limba romana, semnat si stampilat/semnat electronic;
b) Portofoliu ilustrativ;
c) Proiectul de dezvoltare institutionala (P.D.I. sau P.A.S.) aprobat de C.A. al unitatii de invatamant (o copie, avizata la zi de directorul scolii si stampilata pe prima pagina/semnata electronic);
d) Planul managerial pentru anul scolar 2020-2021, Planul managerial pentru anul scolar 2021- 2022 si Planul managerial pentru anul scolar 2022-2023 (copii avizate de directorul scolii si stampilate/semnate electronic);
e) Avizul inspectoratului scolar (formular disponibil pe site-ul M.E.).
Cele 4 documente manageriale (de la pct. c si d) pot fi transmise si in format electronic (pdf) pe Memory Stick. Inainte de a fi scanate, asigurati-va ca documentele au fost avizate de catre conducerea unitatii de invatamant/semnate electronic. Verificati daca aceste documente au fost incarcate pe suportul electronic si pot fi vizualizate.
Candidaturile vor fi trimise Inspectoratului Scolar Judetean Constanta, prin posta, la adresa: Inspectoratul Scolar Judetean Constanta, str. Mihai Eminescu, nr. 11, Constanta, cod postal 900664, cu mentiunea „Pentru Competitia nationala Scoala Europeana, editia 2023”.
Atentie:
a) Documentele expediate dupa termenul limita (25 aprilie 2023, data postei) nu vor fi luate in considerare;
b) Datele privind expeditorul trebuie sa contina, in principal, denumirea corecta si completa a unitatii de invatamant;
c) Toate documentele de candidatura se trimit intr-un singur colet;
d) Dovada eliberata de compania de curierat (ex. Posta Romana, alte companii) trebuie pastrata de catre scoala pana la momentul confirmarii inregistrarii coletului la I.S.J. Constanta.
Pe baza rezultatelor obtinute la evaluarea candidaturilor scolilor inscrise in competitia „Scoala Europeana”, Ministerul Educatiei va stabili numarul de scoli premiate si va organiza festivitatea de decernare a titlului „Scoala Europeana”, editia 2023. Rezultatele finale si lista unitatilor de invatamant preuniversitar declarate castigatoare ale competitiei pentru obtinerea certificatului „Scoala Europeana”, editia 2023, vor fi publicate pe site-ul Ministerului Educatiei, dupa data de 25 mai 2023.