In opinia elevilor, este "imperios" ca Ministerul Educatiei sa publice pana pe data de 5 februarie toate datele privind examenele nationale, incluzand data desfasurarii si continuturile cuprinse in programa de examen, daca acestea vor fi modificate.
Potrivit organizatiei, este "absolut necesar" ca modul de desfasurare a orelor remediale, precum si continutul si frecventa acestora sa fie decise la nivelul fiecarei clase de catre elevi si profesori, in functiile de nevoile specifice.
"Educatia remediala trebuie sa inceapa cat mai devreme cu putinta, astfel incat acest proces sa nu fie unul grabit, ci unul care sa se deruleze in timp. Prioritara este recuperarea pentru elevii din clasele terminale si pentru cei din mediile dezavantajate, care nu au putut intra la orele online. (...) Educatia trebuie sa continue, insa nu oricum, ci respectand un set de norme de calitate", a declarat Rares Voicu, presedintele Consiliului National al Elevilor, potrivit unui comunicat de presa.
"In ceea ce priveste incheierea mediilor, masura prelungirii perioadei dedicate acestui proces reprezinta, in lipsa unui parcurs coerent de recuperare a materiei, doar o forma fara fond, deoarece elevii, chiar daca vor avea mediile incheiate, tot nu vor fi parcurs/asimilat toate continuturile din programa scolara", se mai arata in comunicat.
Schimbari la Evaluare si BAC
Ministrul Educatiei a anuntat zilele trecute ca ca programa de la examenele nationale din 2021 se va schimba, in contextul in care elevii au fost nevoiti sa faca scoala online, iar multi dintre ei nu au avut acces la dispozitive electronice sau la internet.
"Tematica de examen va fi stabilita, adaptata, corelata cu realitatile acestui an. Nu are niciun sens sa negam faptul ca in educatie au fost pierderi. Important este sa identificam corect acele pierderi (...) De multe ori profesorii au predat in fata unor ecrane negre", a spus ministrul, la TVR1.
"Cu totii au solicitat si impreuna am agreat ca vom face tot posibilul ca examenele nationale sa se deruleze predictibil, la datele la care sunt planificate. Am stabilit ca examenele nationale sa se deruleze cu prezenta fizica, pentru a asigura relevanta acestor examene nationale. Avand deja doua puncte fixe, este foarte posibil sa fim nevoiti sa cedam intr-o alta parte, pentru ca, daca n-am ceda in nicio parte, ar fi ca si cum am avea un an normal, in care nimic nu s-a intamplat. Lucru in mod evident fals", a subliniat ministrul Educatiei.
Potrivit calendarelor anuntate de Minister, Evaluarea Nationala 2021 trebuie sa inceapa in 22 iunie, iar Bacalaureatul pe 14 iunie.