Prima etapa a inscrierii la cresa sau la gradinita incepe pe 27 mai si se incheie pe 14 iunie, potrivit calendarului oficial anuntat de Ministerul Educatiei.
Intre 20 si 24 mai se va face reinscrierea copiilor care frecventeaza deja cresa sau gradinita in acest an scolar.
...vezi AICI Calendarul inscrierii la gradinita si cresa 2024<<
Cererea-tip de inscriere se poate transmite prin e-mail, prin posta, cu confirmare de primire, sau se poate depune la sediul unitatii de invatamant la care parintele/reprezentantul legal doreste inscrierea copilului, in perioada prevazuta de calendarul inscrierii copiilor in unitati de invatamant preuniversitar cu grupe de nivel prescolar si/sau anteprescolar si in servicii de educatie timpurie complementare.
Conform Metodologiei pentru inscrierile la cresa si gradinita, in anul scolar 2024-2025, parintele/reprezentantul legal are posibilitatea inregistrarii a trei optiuni in cererea-tip de inscriere. La inscrierea la gradinita sunt cuprinsi, cu prioritate, copiii de 4 ani (in grupa mijlocie) si copiii de 5 ani (in grupa mare).
Cerere-tip pentru inscrierea la gradinita 2024
Cerere-tip pentru inscrierea la cresa 2024
Cererea de inscriere in Educatia timpurie poate fi trimisa online
In situatia transmiterii prin e-mail sau prin posta, parintele va transmite unitatii de invatamant o declaratie pe propria raspundere cu privire la veridicitatea informatiilor completate in cerere. Validarea cererii-tip de inscriere este obligatorie si se face la unitatea de invatamant la care parintele/reprezentantul legal solicita inscrierea si consta in compararea datelor introduse in aplicatia informatica cu documentele transmise/depuse de catre acesta.
In situatia depunerii cererii-tip de inscriere si a documentelor justificative direct la unitatea de invatamant, verificarea si validarea datelor introduse se fac in prezenta parintelui/reprezentantului legal si a cel putin unui membru din comisia de inscriere si distribuire, conform programarii realizate de catre unitatea de invatamant.
Pentru cererile-tip de inscriere transmise prin e-mail sau prin posta, cu confirmare de primire, validarea cererii-tip se va face la unitatea de invatamant la care parintele/reprezentantul legal a transmis cererea.
Dosarul de inscriere a copilului intr-o unitate de invatamant, precum si in serviciul de educatie timpurie complementar cuprinde urmatoarele documente:
a) copie de pe certificatul de nastere al copilului;
b) copie de pe actele de identitate ale parintilor/reprezentantului legal;
c) adeverinta de angajat pentru fiecare dintre parinti/reprezentantul legal sau adeverinta privind perioada concediului de crestere si ingrijire a copilului, pentru tipul de program prelungit, respectiv pentru inscrierea in invatamantul anteprescolar;
d) alte documente doveditoare care fac obiectul criteriilor generale sau specifice de inscriere si care sunt analizate in timpul procesului de inscriere.
La dosarul de inscriere se adauga, la inceputul anului scolar, urmatoarele documente:
a) adeverinta de la medicul de familie in care se mentioneaza ca respectivul copil este sanatos clinic; adeverinta este necesara in prima zi de prezentare a copilului in unitatea de invatamant;
b) avizul epidemiologic/dovada de vaccinare intocmit(a) conform prevederilor elaborate de Ministerul Sanatatii, cu privire la intrarea copilului in colectivitate, eliberat(a) de medicul de familie al copilului inainte de a incepe frecventarea unitatii.
Inscrierea copiilor anteprescolari si prescolari in invatamantul particular
Extras din Metodologia-cadru pentru inscrierea copiilor in unitati de invatamant preuniversitar cu personalitate juridica cu grupe de nivel prescolar si/sau anteprescolar si in servicii de educatie timpurie complementare.
"ART. 31
(1) Inspectoratele scolare solicita unitatilor de invatamant particular autorizate sau acreditate proiectul propus pentru planul de scolarizare pentru nivelul anteprescolar si prescolar, pentru fundamentarea hotararii de Guvern care aproba cifra de scolarizare.
(2) Unitatile de invatamant particular autorizate sau acreditate pot decide modalitatea de organizare a procesului de inscriere: prin utilizarea aplicatiei informatice nationale sau prin alte modalitati stabilite prin proceduri proprii.
(3) Decizia privind modalitatea de organizare a procesului de inscriere prevazuta la alin. (2) se comunica in scris inspectoratului scolar si se afiseaza la fiecare unitate de invatamant, inclusiv pe site-ul acesteia.
ART. 32
(1) Inscrierea copiilor in unitatile de invatamant particular care au solicitat includerea ofertei lor de scolarizare in aplicatia informatica utilizata pentru inscrierea copiilor anteprescolari si prescolari in unitati de invatamant se face prin completarea si validarea cererii-tip de inscriere si respectarea procedurilor prevazute in prezenta metodologie-cadru.
(2) Inscrierea copiilor anteprescolari si prescolari in unitatile de invatamant particular prevazute la alin. (1) se face in prima etapa de inscriere.
ART. 33
(1) In cazul in care parintele/reprezentantul legal doreste inscrierea la o unitate de invatamant particular care nu a optat pentru organizarea inscrierii prin utilizarea aplicatiei informatice nationale, inscrierea se face de catre parinte/reprezentantul legal in conformitate cu procedurile stabilite de unitatea de invatamant.
(2) La incheierea tuturor etapelor de inscriere, unitatile de invatamant mentionate la alin. (1) au obligatia de a introduce datele tuturor copiilor inscrisi in modulul denumit "managementul elevului" din Sistemul informatic integrat al invatamantului din Romania (SIIIR)".
Inscrierea copiilor anteprescolari si prescolari in serviciile complementare
Extras din Metodologia-cadru pentru inscrierea copiilor in unitati de invatamant preuniversitar cu personalitate juridica cu grupe de nivel prescolar si/sau anteprescolar si in servicii de educatie timpurie complementare.
"ART. 38
(1) Inspectoratele scolare solicita unitatilor de invatamant date referitoare la proiectul propus pentru planul de scolarizare pentru copiii anteprescolari si prescolari din serviciile de educatie timpurie complementare infiintate, incepand cu anul scolar 2023 - 2024, ca structuri ale acestora.
(2) Unitatile de invatamant preuniversitar care au ca structura un serviciu de educatie timpurie complementar in anul scolar pentru carese organizeaza procesul de inscriere deruleaza procesul de inscriere a copiilor anteprescolari si prescolari prin utilizarea aplicatiei informatice nationale.
ART. 39
(1) Inscrierea copiilor anteprescolari si prescolari in unitatile de invatamant care au ca structura un serviciu de educatie timpurie complementar se face prin completarea si validarea cererii-tip de inscriere si respectarea procedurilor prevazute in prezenta metodologie-cadru.
(2) Inscrierea copiilor anteprescolari si prescolari in unitatile de invatamant care au ca structura un serviciu de educatie timpurie complementar se face dupa finalizarea etapei de ajustari din cadrul procesului de inscriere pentru nivelul anteprescolar si prescolar, conform calendarului inscrierii copiilor in unitati de invatamant preuniversitar cu grupe de nivel prescolar si/sau anteprescolar si in servicii de educatie timpurie complementare si criteriilor de departajare mentionate la art. 11.
ART. 40
La incheierea inscrierilor in serviciile de educatie timpurie complementare, unitatile de invatamant mentionate la art. 38 alin. (1) auobligatia de a introduce toti copiii inscrisi in modulul denumit "managementul elevului" din Sistemul informatic integrat al invatamantului din Romania (SIIIR).
ART. 41
Inspectoratele scolare verifica introducerea in modulul denumit "managementul elevului" din Sistemul informatic integrat al invatamantului din Romania (SIIIR) a tuturor copiilor anteprescolari si prescolari inscrisi de unitatile de invatamant care au ca structura un serviciu de educatie timpurie complementar".
Nico 25 Mai. 2024 17:28:03
Nu, se depune un singur dosar la prima gradinita si acolo se aleg cele trei optiuni.Paula S. 23 Apr. 2024 21:10:25
Buna seara! În cazul celor trei optiuni pentru înscrierea la gradinita, trebuie facute 3 dosare de înscriere si depuse la fiecare gradinita în parte?Multumesc!