"Avem si o serie de oportunitati - finalizarea proiectului de viziune Romania Educata. Va trebui sa incepem foarte rapid consultarile pentru operationalizarea masurilor asupra carora vom cadea de acord in scurt timp atunci cand vom avea dezbateri finale pe proiectul Romania Educata. Va trebui sa avem resurse. Din fericire, alaturi de bugetul national, (...) avem si aceasta oportunitate a PNRR care trebuie sa se constituie intr-un suport financiar care sa faca diferenta, care sa genereze acea ruptura de ritm din perspectiva schimbarilor pe care le consideram atat de necesare fiecare dintre noi si despre care vorbim. (...) Apreciez foarte mult ca a existat intelegere sa crestem alocarea de la 1 miliard de euro din total PNRR la ceea ce avem acum si cand spun acum inseamna acum in aceste minute, ore, zile, pe masa negocierilor cu Comisia Europeana 4 miliarde de euro. De la unu la patru miliarde de euro. Dintre care pot deja sa imi asum aceasta afirmatie - cele 3,6 miliarde vor ramane sub tutela Romania Educata", a afirmat ministrul.
Potrivit ministrului Educatiei, o componenta importanta din aceasta suma este destinata invatamantului superior.
"Va trebui sa vedem impreuna cum reusim sa utilizam mai eficient aceste resurse care, spre exemplu, trebuie sa sustina universitatile in a sustine studentii pentru pregatirea in vederea meseriilor emergente. Trebuie sa sustina universitatile pentru partea aceasta, acest concept de digitalizare, dar care in practica se pune mult mai greu decat poate parea la prima vedere", a mai sustinut Sorin Cimpeanu in deschiderea Conferintei Nationale "invatamantul superior din Romania, competitiv in noul Spatiu European al Educatiei" organizata de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania in parteneriat cu Consiliul National al Rectorilor si sub egida proiectului "Romania Educata".
Consilierul prezidential Ligia Deca a spus ca discutiile la documentul "Romania Educata" se afla intr-un stadiu foarte avansat, iar in aceasta vara va avea loc o "dezbatere politica si sociala finala".
"Discutiile care se afla intr-un stadiu foarte avansat inspre finalizare vizavi de documentul Romania Educata, care in aceasta vara se va regasi intr-o perioada de dezbatere politica si sociala finala, in asa fel incat din toamna el sa reprezinte o baza pentru reforme atat legislative, cat si pentru sprijin concret financiar atat din surse europene, cat si din surse nationale. (...) Este remarcabil faptul ca Romania reuseste nu doar sa preia din prioritatile europene si sa incerce sa le aduca cat mai aproape de nevoile sistemului national si sa faca reformele necesare pentru a continua aceasta integrare in familia europeana, dar reuseste si sa dea tonul in anumite directii", a sustinut Deca.
Seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Istvan Jakab, a sustinut ca Uniunea Europeana va crea un spatiu european al educatiei prin care se doreste cooperarea intre statele membre ale UE pentru a imbogati in continuare calitatea si incluzivitatea sistemelor nationale de educatie si formare.
El a spus ca, potrivit cifrelor din "Monitorul Educatiei si Formarii 2020", cheltuielile Romaniei pentru educatie raman "printre cele mai scazute" din Uniunea Europeana.