Recomandarile ministerului si Institutului de Sanatate Publica erau ca scoala sa inceapa cu cel mult 15 elevi in clase si cu ore de 30 de minute. Miercuri, insa, documentul a fost retras.
Autoritatile au anuntat ca documentul de lucru era vechi si nu mai este de actualitate in faza epidemiologica actuala si, prin urmare, nu a fost aprobat. Totusi, marti seara ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat la Digi24 ca l-a pus in consultare si pentru Ministerul Educatiei.
"Am pus pentru consultare si pentru opinia publica, pentru Ministerul Educatiei niste reguli pentru la toamna. Evolutia acesti veri ne va da si o serie de masuri in toamna. Vrem ca la 15 septembrie sa se deschida anul scolar in conditii cvasi-normale. Tine foarte mult de perioada de vara", a spus Nelu Tataru, pentru
Digi24.
Ce reguli le-ar putea fi impuse elevilor din septembrie
Documentul retras presupunea ca programul scolilor trebuie organizat astfel incat sa evite aglomeratia. Orele de incepere a programului trebuie sa fie diferite pentru fiecare ciclu, iar pauzele vor fi majorate la 15-20 de minute fiecare, pentru ca elevii sa aiba timp sa mearga la toaleta fara sa stea prea aproape unul de altul.
In fiecare clasa vor fi cel mult 15 elevi iar fiecare dintre acestia va avea un spatiu de siguranta de 4 metri patrati. Acelasi spatiu trebuie rezervat si profesorului.
Fiecare scoala va avea o persoana care va coordona activitatile pentru prevenirea raspandirii virusului.
Copiii ar trebui sa stea la scoala cel mult 4 ore pe zi iar durata unui curs nu trebuie sa depaseasca 30 de minute.
Elevii din ciclul primar vor trebui supravegheati in pauze ca sa nu se apropie, imbratiseze sau sa se atinga.
In fiecare institutie vor fi stabilite trasee de deplasare. Regula ar urma sa se aplice inclusiv in curti.
Copiii vor fi distribuiti in clase la inceputul anului scolar si nu vor mai putea fi mutati, in nicio imprejurare. Contactul intre doua grupuri astfel formate va fi evitat.
Nu va fi permisa functionarea cluburilor scolare sau organizarea de activitati, in timpul liber, la care sa participe mai mult de 3 copii.
Orele de educatie fizica trebuie sa fie ultimele din program, pentru ca elevii sa plece apoi acasa. La acestea pot fi jucate doar fotbal si baschet in aer liber.
Fotbalul se va juca la o singura poarta, cu echipe de cel mult 5 jucatori. Cu exceptia portarului, nimeni nu are voie sa atinga mingea cu mana, astfel ca repunerile de la margine, de exemplu, se vor face cu piciorul. La baschet, copiii vor avea fiecare mingea proprie si vor arunca la cos pe rand.
La o prima vedere, toate aceste reguli vor fi foarte greu, daca nu imposibil de respectat. Chiar si ministrul Educatiei, Monica Anisie, a recunoscut ca "
infrastructura scolara la acest moment nu ofera posibilitatea distantarii". Ea a mentionat ca se incearca gasirea de solutii in acest sens, sau de punere in practica a unor solutii adoptate deja de alte state europene.
Ramane de vazut daca se vor gasi solutii pentru punerea in practica a acestor recomandari, in conditiile in care, in multe scoli, spatiul este insuficient. Exista unitati de invatamant in care elevii invatau deja in trei schimburi inainte de pandemie, iar zilele de cursuri se incheiau chiar si la ora 20:00. Prin urmare, pentru acesti elevi va fi imposibil sa fie repartizati in numar mai mic in clase.