Proiectul legislativ prevede stabilirea fara echivoc ca bursele, in general, si implicit expresia "cuantumul minim al bursei" se refera la o suma fixa care se acorda elevilor pentru fiecare luna de scoala, cu exceptia vacantei dintre doi ani scolari.
"Expresia
cuantumul minim al bursei este imprecisa, iar Metodologia-cadru de acordare a burselor prevede o formula prin care se ajunge ca elevii sa NU beneficieze in nicio luna de scoala de ceea ce in lege este prevazut drept
cuantum minim, prin scaderi proportionale in functie de numarul de zile de vacanta din fiecare luna", sustin initiatorii proiectului de lege.
Masura este necesara pentru a evita calculele lunare ale cumulului unor burse, in functie de zilele de vacanta din luna respectiva si, astfel, se reduce birocratia, mai scriu initiatorii proiectului de lege. In acelasi timp, se creeaza un cadru predictibil pentru beneficiari, care vor sti de la inceputul anului scolar ca vor primi aceeasi suma in fiecare luna, incepand din septembrie si pana in luna iunie. De remarcat ca, in acest moment, organizarea pe module a anilor scolari include si o vacanta mobila, la alegerea scolii, in lunile februarie-martie, ceea ce influenteaza direct valoarea bursei pe care o primesc elevii. Exceptia de la regula fac bursele sociale, care sunt acordate si pe perioada vacantei de vara, mai noteaza acestia.
Totodata, initiatorii proiectului ce schimbarea denumirii "bursei de merit" in "bursa de studiu", iar bursei pentru mamele minore in "bursa de sprijin".
Modificarile propuse sunt de natura si consacre in societate noua politica a statului privind sprijinirea performantei elevilor prin raportare la mediul din care acestia provin pentru a stimula fiecare colectiv de elevi sa frecventeze scoala si sa isi dea silinta sa invete cat mai bine. Forma propusa rezolva controversele iscate in spatiul public cu privire la intepretarea diferita a "meritului", in lipsa unor standarde eficiente la nivel national", se arata in expunerea de motive a proiectului de act normativ.
Propunere legislativa pentru modificarea art.108 din Legea invatamantului preuniversitar nr.198 din 4 iulie 2023
Art. I. Legea invatamantului preuniversitar nr. 198 din 4 iulie 2023, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 613 din 5 iulie 2023, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 108, alineatele (1), (3), (4), 22), (16), (18) si (19) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
(1) Elevii de la cursurile cu frecventa de zi din invatamantul preuniversitar de stat obligatoriu beneficiaza de burse, care se acorda pe tot parcursul anului scolar, cu exceptia vacantei dintre anii scolari, pe perioada careia se acorda numai bursele sociale. Cuantumul minim al burselor si metodologia-cadru de acordare a burselor sunt aprobate prin ordin al ministrului educatiei, la propunerea Consiliului National pentru Finantarea Invatamantului Preuniversitar, denumit in continuare CNFIP.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), pentru anul scolar 2023-2024, cuantumul minim al burselor este stabilit dupa cum urmeaza:
a) bursa de studiu - 450 lei/luna;
b) bursa sociala - 300 lei/luna;
c) bursa tehnologica - 300 lei/luna.
(4) Bursa de studiu reprezinta o forma de stimulare a performantei elevilor raportata la colectivul clasei din care fac parte.
(12) Bursele elevilor din invatamantul preuniversitar sunt alocate din bugetul Ministerului Educafiei, dupa cum urmeaza:
a) bursele de studiu pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasa de gimnaziu si liceu dintr-o unitate de invatamant preuniversitar, cu respectarea criteriilor si conditiilor stabilite prin metodologia-cadru;
b) bursele sociale pentru toti elevii care se incadreaza in criteriile si conditiile stabilite prin metodologia-cadru;
c) bursele tehnologice pentru elevii care frecventeaza invatamantul tehnologic si care se incadreaza in specializarile si conditiile stabilite prin metodologia-cadru;
d) bursele de excelenja olimpica I si IT pentru toti elevii care au obtinut distinctiile prevazute la alin. (11) lit. a) si b), cu respectarea metodologiei-cadru.
(16) Printre beneficiarii burselor de studiu se numara de drept elevii care au obtinut premiul I la concursurile scolare nationale recunoscute de Ministerul Educatiei, daca acestea nu au fost finantate de Ministerul Educatiei, castigatorii medaliilor de aur la campionatele nationale organizate de federatiile sportive nationale in sporturi olimpice, precum si alte categorii de elevi cu performante educationale, artistice sau sportive in conformitate cu prevederile metodologiei-cadru prevazute la alin. (1).
(18) Elevul care nu a obtinut media 10 la purtare la finalul anului scolar pierde bursa de studiu in anul scolar urmdior.
(19) Mamele minore reintegrate intr-o unitate de invatamant beneficiaza de o bursa lunara de sprijin in cuantum de 700 de lei, pe perioada desfasurarii activitatilor didactice, cu conditia frecventarii orelor de curs.
Art. II. Prin derogare de la art. 10 alin. (2) modificarile propuse la alineatele (3), (4), (12), (16), (18) si (19) intra in vigoare in termen de 3 zile de la publicarea prezentei legi.
Proiectul de lege a fost inregistrat in dezbatere la Camera Deputatilor, Senatul fiind for decizional. Pentru a intra in vigoare trebuie sa treaca de Parlament si sa mearga spre promulgare la Presedintele Romaniei, ulterior sa fie publicat in Monitorul Oficial.
Bursademeritlamedia2sictir 05 Apr. 2024 12:23:21
Imbecililor ,luati ledea Funeriu dati-i copy-paste si lasati labareala dc nu le dati copiilor banii pe care i-ati furat de la ei in anul asta scolar.