Declaratiile ii apartin ministrului Educatiei, Ligia Deca, care a vorbit, la
ProTV, despre cum se va schimba metodologia de acordare a burselor scolare, incepand cu anul 2024-2025.
Ministrul Educatiei a vorbit pentru prima data despre
bursele de rezilienta la inceputul lunii decembrie, cand a anuntat ca incepand de anul scolar viitor, elevii vor primi burse scolare dupa alte criterii. Potrivit declaratiilor facute atunci de Ligia Deca, incepand cu anul scolar 2024-2025, bursa de merit va insemna bani pentru elevii cu medii peste 9.50, ori cu rezultate deosebite la concursuri si olimpiade nationale. In prezent, primesc bursa de merit si elevii care se afla intre primii 30% din clasa, fara prag de medie.
Totodata, de anul viitor Ministerul Educatiei introduce bursa de rezilienta, care va premia progresul unui copil. Bursa de rezilienta se va acorda primilor 30% dintre elevii unei clase, cu media peste 7.
Recent, Ligia Deca a declarat la ProTV ca atat bursele de merit, cat si bursele de rezilienta, care vor premia progresul elevilor, se vor acorda doar acelor elevi care nu vor avea absente.
„Ceea ce ne spun si testele PISA este ca trebuie sa avem o distributie mai echitabila a stimulentelor de tip bursa. Asta inseamna ca nu pot fi licee unde toti copiii iau bursa - pentru ca toti copiii aveau peste media de bursa sau participau la concursuri si olimpiade - si alte licee, in care nimeni nu ia bursa. Si atunci am gandit un sistem in care sa-i premiem pe cei care depun un efort sa fie cei mai buni din clasa. Din fiecare clasa, in fiecare scoala, cu rezultatele aferente. Problemele de "sub media cinci" apar exclusiv la clasa a 9-a, pentru ca acolo se face distributia in functie de Evaluarea Nationala. Daca am fi luat media de la clasa a 8-a - desi ar fi fost inechitabil, pentru ca media de la clasa a 8-a era data de profesori din scoli diferite, - lucrurile n-ar mai fi aratat asa. (...) Ceea ce vom face la inceputul anului urmator este ca, pe baza feedback-urilor venite, sa punem in dezbatere niste modificari la metodologia de burse pentru anul viitor" a spus Ligia Deca.
Bursele scolare vor fi conditionate de numarul de absente, sustine ministrul Educatiei.
"Asta inseamna ca ceea ce avem acum - 30% dintre copii primesc bursa de merit,- sa fie separat in doua categorii: bursa de merit, pentru ca inteleg ca societatea isi doreste o definitie mai stricta a notiunii de merit. Si atunci sa mergem pe o concursuri, olimpiade plus (medii) peste 9,50, adica copiii cu rezultate foarte bune si sa existe o alta bursa, bursa de rezilienta, care sa aiba scopul motivarii copiilor din fiecare clasa, a celor mai buni copii din fiecare clasa. Ambele tipuri de bursa sa insemne ca nu ai absente, adica se introduce conditia de absente. Pana acum era satisfacuta cu media la purtare. Dar avand in vedere ca media la purtare se acorda la sfarsit de an, avem nevoie de o conditie suplimentara, si, de asemenea, ne gandim si la un prag de medie pentru aceasta bursa de rezilienta, cea acordata celor mai buni copii din clasa, in procentul de 30%, minus cei care au bursa de merit. O sa facem aceste modificari si ele vor fi valabile, evident, in anul scolar urmator", a mai spus Deca.
Potrivit ministrului Educatiei, modificarile la criteriile de acordare a burselor scolare vor fi puse in consultare publica, astfel incat toti cei implicati in procesul educational sa isi exprime opinia.
Potrivit datelor anuntate publicate de Ministerul Educatiei, peste 80% din totalul burselor de merit acordate in luna octombrie 2023 revin elevilor cu medii intre 8 si 10. De asemenea,
1,84% din burse ajung la elevi cu medii sub 5.