Alti factori care au generat indexul au fost si locul ocupat de invatatori si profesori in topul ocupatiilor, nivelul salariului acestora si increderea profesorilor in a le recomanda propriilor copii sa devina dascali. Datele cercetarii arata si ca parintii ii considera pe profesori la fel de importanti precum medicii, dar acestia se pozitioneaza singuri pe ultimele locuri (11-12 din 13), alaturi de bibliotecari.
"O majoritate relativa a respondentilor considera actul de educatie drept o prestatie de servicii publice oarecare, in vecinatatea functionarului public. Nu o vad ca pe o meserie de vocatie care ar trebui remunerata in functie de performanta si sa se bucure nu numai de incredere, ci si de respectul cuvenit altor meserii de vocatie, precum cea de doctor", a declarat Dragos Neacsu, membru al consiliul director al RBL.
Studiul indica faptul ca, in momentul de fata, meseria de profesor este indezirabila in Romania. Jumatate dintre profesorii care au participat la sondaj spun ca nu si-ar incuraja proprii copii sa devina profesori. De asemenea, doar o treime dintre parinti nu si-ar directiona copiii sa urmeze o cariera in invatamant. Referitor la salarii, 86% dintre participanti considera ca salariile profesorilor sunt prea mici, dorindu-si ca veniturile la intrarea in invatamant sa creasca cu 75-100%.
"Un profesor bun va forma bine toti copiii, indiferent de dotarile clasei, programa scolara sau numarul de copii din clasa. Cresterea salariului de intrare in sistemul de invatamant la un nivel de 2.500-3.000 lei net (cat inseamna o crestere de 75-100% fata de salariul actual de intrare - n.r.) va face ca venitul unui profesor debutant sa fie competitiv pe piata muncii si sa atraga tineri cu vocatie in sistemul de educatie romanesc. Astfel, munca profesorilor performanti va fi cu adevarat valorizata de societate", a explicat Mariuca Talpes, membru al consiliul director al RBL si manager Intuitext.
Realizatorii studiului mai arata ca, in Romania, cheltuieli publice cu educatia au depasit (cu putin) 4% din Produsul Intern Brut (PIB), doar de doua ori din 1990 pana in prezent, cu toate ca legea nr. 1/2011 prevede ca Romania sa aloce anual minim 6% din PIB pentru educatie. in bugetul Romaniei pentru 2018, procentul alocat este de sub 3%, iar cifrele comparative ale Eurostat arata ca, in 2014, Romania era singura tara din Uniunea Europeana care aloca sub 3% din PIB pentru educatie, in conditiile in care media europeana depasea 5 procente din PIB.