Senatorul sustine, intr-o postare pe Facebook, ca decizia de descentralizare va afecta supravietuirea institutiilor de educatie si cultura.
"Sorin Cimpeanu ne vorbeste despre descentralizare in noul proiect al legii invatamantului preuniversitar, dar nu acolo unde e nevoia cea mai mare, ci fix unde descentralizarea ar vulnerabiliza insasi supravietuirea unor institutii de educatie si cultura. Din nefericire, proiectul prevede doua aspecte-cheie cu potential distructiv, mai ales in combinatia dintre ele:
- cluburile sportive scolare si palatele copiilor trec in subordinea primariilor;
- dupa 10 ani se va putea schimba destinatia acestora.
Cum toate palatele copiilor, cluburile copiilor si cluburile sportive scolare se afla in centrele oraselor si detin spatii mari, acestea sunt deja luate in vizor de catre diverse interese imobiliare, fiind numai bune pentru constructia unor mall-uri sau blocuri.
Ce se va intampla cu cadrele didactice, odata cu aceasta schimbare? Isi vor pierde calitatea de personal didactic! (Art.215)
Risc 1: Pot disparea educatia nonformala si importante locuri de recreere pentru copii si nu numai.
Risc 2: Cadrele didactice isi pierd statutul obtinut cu greu prin pregatire si examene - toate examenele, titlurile si drepturile salariale obtinute in urma acestora nu vor mai conta.
Risc 3: In 10 ani pot disparea cu totul, iar aranjamentele imobiliare vor putea fi pregatite indata ce proiectul in forma actuala ar deveni lege.
Ideea descentralizarii pe care ne-o vinde impachetata frumos Cimpeanu are potential sporit de mare teapa data atat beneficiarului primar al educatiei, cat si cadrelor didactice", a scris senatorul USR-Plus, pe Facebook.
Descentralizarea palatelor copiilor, in noua lege a Educatiei
Art. 215
(1) Consiliului General al Municipiului Bucuresti/consiliile locale exercita prin Palatul National al Copiilor, palatele copiilor, cluburile copiilor si cluburile sportive scolare atributii de organizare, conducere si dezvoltare a activitatii extradidactice la nivelul unitatii administrativ-teritoriale, precum si de administrare a acestora.
(2) Modul de organizare, administrare si conducere a Palatului National al Copiilor, palatelor copiilor, cluburilor copiilor si cluburilor sportive scolare, precum si procedurile de realizare a activitatii acestora se stabilesc prin hotarare a organului deliberativ.
(3) Terenurile si cladirile in care isi desfasoara activitatea Palatul National al Copiilor, palatele copiilor si cluburile copiilor, cluburile sportive scolare vor fi trecute din domeniul public al statului in domeniul public al unitatilor administrativ-teritoriale in a caror raza teritoriala isi desfasoara activitatea, prin hotarare a Guvernului, sub conditia pastrarii destinatiei initiale, pentru o perioada de minimum 10 ani de la momentul transferului si a schimbarii regimului juridic al domeniului public.
(4) Baza materiala, cu exceptia terenurilor si cladirilor, va ramane in proprietatea institutiilor cu program sportiv suplimentar, institutiilor pentru activitati extrascolare si a Palatului National al Copiilor. Terenurile si cladirile in care isi desfasoara in prezent activitatea palatele copiilor si cluburile copiilor, cluburile sportive scolare, ale caror cheltuieli curente si de capital se vor finanta de la bugetul local, vor face parte din domeniul public local si vor fi administrate de catre consiliile locale, in a caror raza teritoriala isi vor desfasura activitatea, prin consiliile de administratie ale institutiilor cu program sportiv suplimentar si ale institutiilor pentru activitati extrascolare respective.
(5) Transferul celorlalte componente ale bazei materiale aferente cluburilor sportive scolare, palatelor si cluburilor copiilor, care functioneaza in prezent, se va realiza prin protocol incheiat intre DJIP/DMBIP si autoritatile administratiei publice locale in subordinea carora vor functiona ca institutii cu program sportiv suplimentar, respectiv pentru activitati extrascolare.
(6) Terenurile si cladirile in care isi desfasoara activitatea Palatul National al Copiilor, ale carui cheltuieli curente si de capital se vor finanta de la bugetul Municipiului Bucuresti, vor face parte din domeniul public al Municipiului Bucuresti si vor fi administrate de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti, prin consiliul de administratie al acestuia.
(7) Transferul personalului din cluburile sportive scolare, palatele si cluburile copiilor se va realiza prin protocol incheiat intre DJIP/DMBIP si autoritatile administratiei publice locale in subordinea carora vor functiona ca institutii cu program sportiv suplimentar/cu activitati extrascolare.
(8) Transferul personalului si a celorlalte componente ale bazei materiale, cu exceptia terenurilor si cladirilor, ale Palatului National al Copiilor se va realiza prin protocol incheiat intre Ministerul Educatiei, DMBIP si Consiliul General al Municipiului Bucuresti.
(9) Personalul didactic de predare titular existent in cluburile sportive scolare, palatele copiilor si cluburile copiilor, respectiv in Palatul National al Copiilor si care se transfera in institutiile cu program sportiv suplimentar, respectiv pentru activitati extrascolare din subordinea autoritatilor administratiei publice locale isi pierde calitatea de personal didactic, dar isi pastreaza dreptul, pentru o perioada de 10 ani de la momentul transferului, sa participe la etape de mobilitate a personalului didactic de predare din invatamantul preuniversitar in vederea ocuparii de posturi didactice/catedre vacante in unitati de invatamant preuniversitar, potrivit metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educatiei.
(10) Personalul existent in cluburile sportive scolare, palatele si cluburile copiilor, respectiv in Palatul National al Copiilor si care se transfera in institutiile cu program sportiv suplimentar/cu activitati extrascolare din subordinea autoritatilor administratiei publice locale isi pastreaza drepturile salariale avute la momentul transferului.
(11) In termen de doi ani de la intrarea in vigoare a prezentei legi, Ministerul Educatiei va initia actele normative pentru reglementarea transferului de competente si de patrimoniu pentru punerea in aplicare a art. 213.