Testele pentru saliva au fost distribuite scolilor la finalul saptamanii trecute si au inceput sa fie folosite de luni. Procedura de testare prevede ca fiecare unitate de invatamant stabileste daca testele se fac la scoala, sau daca sunt inmanate parintilor pentru a fi efectuate acasa.
Trebuie ca parintii sa semneze ca au primit testele?
Procedura nu clarifica acest aspect, astfel ca unii parinti au fost pusi sa semneze, altii nu. In cazul elevilor de liceu, acestia nu mai au nevoie de parinti pentru a efectua testul, insa ramane intrebarea:
Cine garanteaza ca testele sunt realizate si raportate corect?
La aceasta intrebare autoritatile spun ca fac apel la responsabilitatea parintilor, sa se asigure ca elevii se testeaza de doua ori pe saptamana si sa comunice rezultatul real.
Exista o procedura pentru transmiterea rezultatelor?
Nu. Nu exista o procedura standard pentru transmiterea rezultatelor. Unele scoli cer doar rezultatele pozitive, altele cer toate rezultatele, astfel ca procesul nu este clar in totalitate nici pentru parinti, nici pentru profesori.
In unele cazuri, parintii trimit rezultatul sub forma de fotografie pe WhatsApp. Unele unitati de invatamant au cerut ca parintii sa noteze si data pe test pentru a se asigura ca nu va fi fotografiat acelasa raspuns si data viitoare, altele insa nu au luat aceasta masura.
Ce se intampla daca un test de saliva este pozitiv?
In cazul elevilor cu test antigenic rapid din saliva pozitiv:
– cadrul medical/persoanele responsabile desemnate vor anunta imediat parintii/reprezentantul legal al elevului;
– elevul va fi izolat in cabinetul medical sau in spatiul special desemnat si organizat, unde va fi monitorizat de catre un cadrul medical sau persoanele special desemnate;
– cadrul medical/persoanele responsabile vor solicita la directiile de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti efectuarea testarii prin metoda RT-PCR elevului.
Care este procedura de testare cu saliva a elevilor, anuntata de Ministerul Educatiei?
"Testarea elevilor cu teste antigenice rapide din saliva se va realiza in prima si in a 4-a zi lucratoare a saptamanii.
La nivelul fiecarei unitati de invatamant se va organiza procesul de testare.
Testarea se va efectua in sala de clasa/grupa, de catre cadrul medical/persoanele desemnate din cadrul unitatii de invatamant, la inceputul orelor de program.
Testarea propriu-zisa este simpla si usor de executat, fara a necesita cunostinte medicale de specialitate.
Personalul unitatilor de invatamant va fi instruit privind colectarea testelor utilizate, acestea fiind considerate deseuri medicale cu potential infectios.
Testele se vor arunca in cosuri de gunoi cu capac si pedala, prevazute cu sac de gunoi, si vor fi colectate si eliminate pe un circuit separat, conform prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deseurilor rezultate din activitati medicale si a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza nationala de date privind deseurile rezultate din activitati medicale.
Procedura de testare a elevilor se va incheia cu dezinfectia corecta a mainilor, mentioneaza ministerul.
Alina Constantin 06 Dec. 2021 11:42:16
Mare scofala...Parintii comunica daca testul este pozitiv.