Multi elevi sunt tentati in momentul in care au de invatat o lectie sa caute informatii pe internet. Oamenii de stiinta avertizeaza insa ca lectura aceleiasi informatii scrisa din mai multe unghiuri de abordare de fapt nu ajuta, ci ingreuneaza procesul de stocare a datelor.
Mai mult decat atat, cercetatorii sustin ca nici scrierea ideilor principale si nici sublinierea cu markere colorate nu ii ajuta pe copii sa invete mai usor, desi acestea doua sunt cele mai utilizate metode in cadrul procesului de invatare.
"Cand elevii folosesc culori, adesea se concentreaza asupra unui singur concept odata si este mai putin probabil sa integreze informatia pe care o citesc intr-un intreg. Iar acest lucru poate ingreuna intelegerea materialului respectiv", explica profesorul John Dunlovsky, de la Kent State University.
Profesorul arata si care sunt cele doua metode cu adevarat eficiente, care ii ajuta pe scolari sa invete mai usor:
1. Invatarea in timp
Cel mai indicat este ca elevii sa participe activ si nu doar fizic la orele de curs si sa asimileze fiecare informatie la momentul potrivit. Fiecare material trebuie studiat de mai multe ori, in sedinte separate de un interval de timp, deoarece sesiunile de invatare zi si noapte din apropierea examenelor nu dau rezultate, din cauza timpului scurt, cantitatii mare de informatii, dar si a stresului. Cu cat intervalul dintre sedintele de invatare este mai mare, cu atat informatia este retinuta pentru mai mult timp, explica cercetatorul.
2. Testarea
Metoda nu se refera la teste ca la scoala, notate de profesori. Cercetarile arata ca simplul act de apelare la informatia din memorie intareste cunostintele si ajuta la rememorarea ulterioara. Desi testarea ca antrenament nu este o strategie foarte raspandita, avand totusi numeroase dovezi in favoarea sa, poate fi aplicata printr-o metoda cunoscuta: folosirea fiselor de invatare de tip flash cards, explica Annie Murphy Paul, autoarea cartii "Brilliant: The New Science of Smart".
Autoarea explica elevilor cum pot utiliza fisele de invatare - foile de hartie pe care este scrisa intrebarea pe o parte si raspunsul pe cealalta. In momentul in care copilul invata si da raspunsul corect la una dintre intrebari, aceasta fisa trebuie mutata intr-o cutie cu fisele care vor fi studiate mai rar, in timp ce fisele la care raspunde gresit vor fi adaugate intr-o cutie cu intrebari la care trebuie sa raspunda mai des.