"Cred ca trebuie introduse criterii de performanta si pentru invatamantul preuniversitar. Nu se finanteaza invatamantul superior pe profesori. Profesorii ar putea sa treaca foarte bine si sa sustina after-school-ul si in felul acesta vom avea copii mai educati. Nu putem tine o scoala care nu da performanta - cinci ani la rand nu ia niciun elev bacalaureatul. O transformi in scoala profesionala - este de un alt nivel", a declarat fostul ministru al Educatiei.
Potrivit acesteia, nu este normal ca o institutie de invatamant sa introduca doar 10 elevi in examenul de
Bacalaureat. Acest fapt poate fi luat in considerare si daca ne referim la examenul de
Evaluare Nationala.
"Tu, ca profesor, accepti ca ai dat un rebut? Nu putem sa acceptam asta in sistemul de invatamant, dupa parerea mea. si de aceea cred ca profesorul trebuie sa depuna un pic mai multa stradanie. Noi in invatamantul superior am introdus criterii de calitate la finantare din 2001 si din ce in ce a progresat mai mult. Cred ca si in scolile din preuniversitar trebuie introduse aceste criterii de calitate la finantare. Finantare care nu e pe profesori, nu finantezi profesorii, finantezi studentii sau elevii, pentru ca e finantare per capita - sigur in functie de tipul de invatamant", a afirmat fostul ministru al Educatiei.
Aceasta a pledat pentru un sistem de evaluare a profesorilor si in invatamantul preuniversitar, formula care sa aiba o anumita periodicitate, in conditiile in care in invatamantul superior fiecare profesor este evaluat anual.
La Evaluarea Nationala exista, conform primelor
rezultate afisate de Ministerul Educatiei, scoli in care promovabilitatea este zero. Doar in judetul Dolj exista patru unitati de invatamant care au obtinut anul acesta un procent de 0% promovabilitate.
Dina 02 Iul. 2018 10:12:26
Are dreptate doamna ANDRONESCU. Inca se exprima delicat spunand ca profesorii trebuie sa se " straduiasca putin mai mult".Din pacate, constat ca in gimnaziu sunt profesori care muncesc, dar altii vin sa se plimbe la lucru si sa ia salariul. Noi avem o mare problema la Limba Romana, unde tot anul scolar profesorul a avut mai mult discutii in afara disciplinei, Discutand cu prieteni si colegi, acest lucru se intampla si in alte parti.
Nu mi se pare normal sa vina copilul meu la scoala degeaba 4 ore /saptamana si de fapt sa isi insuseasca materia acasa in privat, cu meditatii, luandu-i din timpul lui liber.
Claudiu 22 Iun. 2018 17:51:05
Pana sa citesc aceste randuri am avut o parere relativ buna despre fosta doamna ministru a invatamantului.Ce sistem performant poti avea atata timp cat in tara asta incurajam doar lenea si prostia.
Este "bataie" pe dosarele copiilor cu CES si asta fiindca pe langa faptul ca nici nu invata nimic , mai primesc si bani.
De ce sa nu dam bani elevilor care invata, care frecventeaza scoala?
Foarte multa lume vorbeste de starea invatamantului dar sunt putini aceia care cunosc realitatea din sistem. Suntem exact ca pe vremea lui Ceausescu...statistici care obligatoriu trebuie sa arate bine, ca daca nu este de vina doar cadru didactic.
In ziua de azi un dascal este mai putin respectat decat femeia de serviciu dintr-o primarie.
Atata timp cat nu se impune o disciplina de fier in sistem, atat pentru elevi cat si pentru cadre didactice, nu vom avea rezultate.
Mai nou toate lumea da sfaturi cum sa-i inveti pe copii dar nimeni nu-i dojeneste pe copiii care pur si simplu nu vor sa invete. De fapt in tara asta s-au realizat si sunt in varful piramidei...majoritatea celor fara studii sau a celor cu studiile facute la facultati ca si SPIRU HARET.
Halal conducatori...creaza o societate dupa cum gandesc ei - si aici ma refer la toti cei care au guvernat tara din 1990 pana in prezent.
Oare mai avem vreo sansa, putem vorbi de un viitor ???
Lascar Maria 20 Iun. 2018 15:19:54
Deși d-na Andronescu nu face parte din simpatiile mele-politic vorbind, are, pe de o parte, dreptate. Dar sistemul de Educație are deja atatea probleme ancat trebuie să existe mult mai mulți oameni cu verticalitate-decat există an preuniversitar an momentul de față, pentru a face corect ceea ce fac. Directorii școlilor ?acoperă? multe nereguli care se petrec chiar sub ochii noștri iar dacă sesizezi acest lucru și mai și deranjezi cu asta.........; prea multe orgolii și interese personale!