O noua lege: vom avea Evaluarea Nationala si la Sport, plus proba teoretica de "igiena, nutritie si fair play"!

De Portal Invatamant
la 16 Feb. 2022 Exclusiv
4 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O noua lege: vom avea Evaluarea Nationala si la Sport, plus proba teoretica de "igiena, nutritie si fair play"!16Feb.2022

Elevii vor da examen de Evaluarea Nationala si la Sport, dar si la igiena, nutritie si fair play. Plus "o proba orala de evaluare a competentelor civice si sociale, sustinuta in timpul anului". Nu este nicio gluma, ci este un proiect de lege depus in Senat de catre PSD si semnat inclusiv de Monica Anisie, fosta ministru al Educatiei. Cititi mai jos toate modificarile, caci sunt multe si interesante.

Peste 30 de senatori PSD, plus senatoarea PNL Monica Anisie, fosta ministru al Educatiei, au depus in Senatul Romaniei o propunere de lege care doreste sa schimbe Evaluarea Nationala pentru clasa a IV-a, a VI-a si a VIII-a. Mai exact, se vrea introducere unor examene noi.
 
Pentru ca "mai mult de 63 la suta dintre romani nu practica niciodata niciun tip de activitate sportiva si doar 5 din 100 de persoane merg la o sala de sport", asa cum se arata in Expunerea de motive a legii, dar si pentru ca "activitatea fizica reduce stresul", "sportul imbunatateste calitatea somnului" si "activitatea fizica practicata pe termen lung contribuie la dezvoltarea abilitatilor de coping (a face fata)", elevii vor avea parte de urmatoarele schimbari la examene:
 
- pentru Evaluarea Nationala din clasa a IV-a se introduce "o evaluare la nivel national a competentelor privind stilul de viata activ, dobandite in ciclul primar, in concordanta cu programele scolare"
 
- pentru Evaluarea Nationala din clasa a VI-a, modificarile sunt mai ample. Se vor introduce in plus "doua probe de evaluare a competentelor privind stilul de viata activ.
 
a) proba practica pentru evaluarea deprinderilor motrice dintr-o disciplina sportiva la alegere, prevazuta de programa scolara
 
b) proba teoretica pentru evaluarea cunostiintelor de igiena personala, nutritie, fair-play.
 
- pentru Evaluarea Nationala din clasa a VIII-a, disciplinele se schimba total. Apare, pe langa limba straina, utilizarea calculatorului, si proba practica la sport + "o proba orala transdisciplinara de evaluare a competentelor civice si sociale, sustinuta in timpul anului".
 
"Evaluarea se realizeaza prin urmatoarele probe:
 
a) o proba scrisa la limba si literatura romana;
b) o proba scrisa la limba materna;
c) o proba scrisa transdisciplinara la matematica s1 stiinte:
d) o proba scrisa la o limba de circulatie internationala;
e) o proba practica de utilizare a calculatorului, sustinuta in timpul anului;
f) o proba practica a deprinderilor motrice dintr o disciplina sportiva la alegere prevazuta de programa scolara, sustinuta in timpul anului scolar;
g) o proba orala transdisciplinara de evaluare a competentelor civice si sociale, sustinuta in timpul anului".
 
Aveti mai jos proiectul de lege, asa cum a fost el depus in Senat. Initiatorii au cerut inclusiv dezbaterea in procedura de urgenta.
 
"Lege pentru completarea modificarea Legit educatiei nationale nr.1/2011
 
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege
 
Legea educatiei nationale nr. 1/2011, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 
I. Articolul 74, alineat (2), se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
(2) La finalul clasei a 11-a, fiecare scoala, i baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educatiei Nationale, organizeaza si realizeaza evaluarea competentelor fundamentale: scris, citit si matematica, competente privind stilul de viata activ. Rezultatele evaluiarilor sunt folosite pentru elaborarea planurilor individualizate de invatare ale elevilor. Rezultatele evaluairii si planurile individualizate se comunica parintilor eleviior si constituie documente din portofoliul educational al elevului.
 
2. Articolul 74, alineat (3), se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
(3) La finalul clasei a IV-a, Ministerul Educatiei Naponale realizeaza, prin esantionare pentru diagnoza sistemului de invatamant la nivel primar:
 
(3.1 ) o evaluare la nivel national a competentelor fundamentale dobandite in ciclul primar, dupa modelul testarilor internationale;
 
(3.2) o evaluare la nivel national a competentelor privind stilul de viata activ, dobandite in ciclul primar, in concordanta cu programele scolare.
 
3. Articolul 74, alineat (4), se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
(4) La finalul clasei a VI-a, toate scolile, in baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educapei Narionale, organizeaza si realizeaza evaluarea elevilor prin:
 
(4.1) doua probe transdisciplinare: limba si comunicare, matematica si stiinte. Proba de limba si coinunicare va cuprinde limba romana si limba moderna I, iar pentru elevii din clasele cu predare in limbile minoritatilor naponale, si limba materna.
 
(4.2). doua probe de evaluare a competentelor privind stilul de viata activ.
 
a) proba practica pentru evaluarea deprinderilor motrice dintr-o disciplina sportiva la alegere, prevazuta de programa scolara
 
b) proba teoretica pentru evaluarea cunostiintelor de igienS personala, nutritie, fair-play.
 
Rezultatele evaluarilor sunt utilizate pentru elaborarea planurilor individualizate de invatare ale elevilor pentru preorientarea scolara catre un anumit tip de liceu. RezuUltele evaluarii planurile individualizate de invatare se comunica parintilor elevilor si sunt trecute in portofoliul educational al elevului.
 
4. Articolul 74, alineat (5), se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
(5) La finalul clasei a VIII-a, in baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educatiei Nationale. se realizeaza o evaluare nationala obligatorie a tuturor absolventilor. Rezultatele evaluarii se exprima printr-un punctaj, similar testelor internationale. Evaluarea se realizeaza prin urmatoarele probe:
 
a) o proba scrisa la limba si literatura romana;
b) o proba scrisa la limba materna;
c) o proba scrisa transdisciplinara la matematica s1 stiinte:
d) o proba scrisa la o limba de circulatie internationala;
e) o proba practica de utilizare a calculatorului, sustinuta in timpul anului;
f) o proba practica a deprinderilor motrice dintr o disciplina sportiva la alegere prevazuta de programa scolara, sustinuta in timpul anului scolar;
g) o proba orala transdisciplinara de evaluare a competentelor civice si sociale, sustinuta in timpul anului".
 
Ramane de vazut daca aceasta initiativa legislativa se va aproba sau nu.

Pentru ca acest lucru sa se intample, ea trebuie sa primeasca avizele necesare de la comisiile abilitate, sa fie votata favorabil in Senat, apoi si in Camera Deputatilor iar, la final, sa fie promulgata ca lege de presedintele tarii.
 
Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Ce MODIFICARI avem la Romana si Matematica pentru clasele V-VIII?

Clasele V-VIII din viata copilului necesita un efort de adaptare si de invatare constanta.

Programa scolara este destul de greoaie. Nu pierdeti din vedere:
  • Rezumatele textelor studiate
  • Teste rezolvate de matematica
  • Gramatica - Fise de lucru rezolvate

...Vezi AICI noile Teste rezolvate <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

evaluarea nationalaexamen sportmodificare evaluarea nationala


x
Lasa un raspuns



Comentarii [4 comentarii]Adauga comentariul tau
05Apr.2022

Ioana 05 Apr. 2022 16:49:45

Introducerea examenului la educatie fizica e mai curand o situatie tragi-comica. Domnii politicieni spun ca sunt ingrijorati de faptul ca in Romania copiii nu prea fac sport. Asta in conditiile in care orele obligatorii de la scoala sunt clar insuficiente pentru o viata activa si sanatoasa, in cazul fericit in care aceste ore se fac cum trebuie, pentru ca tristul adevar e ca nu totdeauna se fac. Ca sa nu mai punem la socoteala lunga perioada de pandemie cu restrictiile ei. Ca sa ceri un examen in conditiile in care nu oferi mai intai resursele de pregatire necesare e dovada de rea-vointa. Daca esti ingrijorat ca nu prea se face sport, in loc sa faci ceva constructiv in sensul asta, le dai peste nas celor pe care se presupune ca vrei sa ii ajuti, aratandu-le rezultatele de la examene si batandu-le obrazul, uite vedeti ca nu faceti suficient sport? Nu-i vorba, foarte posibil ca aceste rezultate nu vor fi chiar asa proaste, probabil proba la sport va fi mai mult formala, inca o nota necesara la dosar intru gloria birocratiei. Iar numarul parintilor care scot bani din buzunar pentru o activitate sportiva extracuriculara a copilului va creste, concurenta dintre cluburi va creste, nevoia lor de validare prin concursuri si medalii va creste, iar copiii se vor obisnui itemediabil cu ideea ca e absolut necesar sa faca performanta si pe plan academic si pe plan sportiv, sau macar pe unul dintre planuri. Nu programul incarcat cred ca este cea mai grea povara pentru copii, ci stresul performantei, care risca sa inlocuiasca complet placerea din toate activitatile pe care nu "au sansa" sa le faca, ci "trebuie" sa le faca.
05Apr.2022

Ioana 05 Apr. 2022 16:48:44

Introducerea examenului la educatie fizica e mai curand o situatie tragi-comica. Domnii politicieni spun ca sunt ingrijorati de faptul ca in Romania copiii nu prea fac sport. Asta in conditiile in care orele obligatorii de la scoala sunt clar insuficiente pentru o viata activa si sanatoasa, in cazul fericit in care aceste ore se fac cum trebuie, pentru ca tristul adevar e ca nu totdeauna se fac. Ca sa nu mai punem la socoteala lunga perioada de pandemie cu restrictiile ei. Ca sa ceri un examen in conditiile in care nu oferi mai intai resursele de pregatire necesare e dovada de rea-vointa. Daca esti ingrijorat ca nu prea se face sport, in loc sa faci ceva constructiv in sensul asta, le dai peste nas celor pe care se presupune ca vrei sa ii ajuti, aratandu-le rezultatele de la examene si batandu-le obrazul, uite vedeti ca nu faceti suficient sport? Nu-i vorba, foarte posibil ca aceste rezultate nu vor fi chiar asa proaste, probabil proba la sport va fi mai mult formala, inca o nota necesara la dosar intru gloria birocratiei. Iar numarul parintilor care scot bani din buzunar pentru o activitate sportiva extracuriculara a copilului va creste, concurenta dintre cluburi va creste, nevoia lor de validare prin concursuri si medalii va creste, iar copiii se vor obisnui itemediabil cu ideea ca e absolut necesar sa faca performanta si pe plan academic si pe plan sportiv, sau macar pe unul dintre planuri. Nu programul incarcat cred ca este cea mai grea povara pentru copii, ci stresul performantei, care risca sa inlocuiasca complet placerea din toate activitatile pe care nu "au sansa" sa le faca, ci "trebuie" sa le faca.
17Feb.2022

Parinte 17 Feb. 2022 19:17:52

Daca va preocupa faptul ca nu fac copii sport mai bine ati introduce in scoli 1h de sport zilnic!!!! Evaluare nationala la sport..wtfk..grasii aia din Min Ed care pun pariu ca nu fac nici macar 1h de sport nu stiu ce sa mai scorneasca sa arate ce grija au ei de copii. Bai ratatilor..copii nu au timp sa respire..cand nu sunt la scoala tb sa faca lecti, profesorii ai indeasa cu teme, ca nu sunt ei capabili sa predea la clasa. Ca sa faca 1h de sport undeva tb sa piarda 2h pe drumuri de a lungul si latul Bucurestiului. 1h de sport zilnic in scoli de la 0-12 si s a rezolvat problema, gratuit pt toti, fara Evaluare Nationala la sport, vreti sa dati si clanurilor sportive somere o painica de papat? Cum ati facut cu popii de fac copii religie pana n cls XII de parca mai suntem in evul mediu. Mai scuturati programa aia, ca de aia aveti abandon scolar, toate cretinitatile le indesati copiilor, 80% din ce se preda nici nu au nevoie in viata de ele. Mai pensionati dinozaurii aia din minister care nu fac decat sa 'elaboreze'programe cretine. Duceti va la scolarizare in strainatate, sa vedeti programa aerisita, ei invata chestii care i pregatesc pt viata si restul e doar cultura generala , invata multe limbi straine nu religie sau conjugari de verbe in latina moarta, apropo asta ar tb sa fie o poveste furmoasa despre geneza latina fara sa intrii in detalii de gramatica. In vest ce predau e sub forma de info nu de fumegare a creierului. Ca sa nu mai vorbim de calitatea profesorilor de la noi, unii psihopati, frustrati, isterici.
17Feb.2022

Adrian 17 Feb. 2022 10:06:06

Toate inten?iile de a eficientiza predarea-formarea-evaluarea-formarea competen?elor elevilor pe parcursul ?colar preuniversitar sunt dovada incoeren?ei pe termen lung ?i foarte lung, avand an vedere c? un ciclul complet de ?colaritate dureaz? 13 ani, incluzand ?i clasa preg?titoare, deci 3 mandate de parlamentar ?i nicio reglementare coerent? care s? ofere ?inte de atins pentru poten?ialul fiec?rui elev.
Parlamentarii comisie de anv???mant au late preocup?ri decat cele pentru care doresc s? fac? aceste modific?ri.
Construc?ia de ?coli, gr?dini?e ?i cre?e este prioritatea num?rul 1, pentru ca sistemul d eanv???mant preuniversitar s? poat? deveni ?i un sistem social pentru to?i elevii din sistem printr-un program ?colar numai diminea?a cand creierul este odihnit, dup? care se hr?ne?te la pranz, an mediul ?colar ?i apoi preg?te?te ansu?irea competen?elor aistat de personal calficiat tot an mediul ?colar pan? la ora 16-17, astfel ancat p?rin?ii pot veni s?-i preia de la ?coal? sau ai antampin? la sta?ia autobuzului ?colar.
Referitor la evalu?ri ele trebuie planificate dup? fiecare unitate de anv??are, la fiecare disciplin?, dup? o perioad? de 4-5 saptamani, timp de o s?ptaman?, urmat? de o s?pt?man? de odihn?-vacan??, pentru elevi ?i personalul didactic.
Structura anului ?colar tebuie adaptat? poten?ialului elevilor ?i a capacit??ii creierului de a se concentra, date oferite de psihologia ?colar? care se anva?? an toate institu?iile d eanv???man universitar de profil, dare pe care o uit? cei care ajung an prozi?ii de decizie, ca ministru sau parlamentar.
Începerea anului ?colar preuniversitar la sfar?itul lunii august, anceputul lunii septembrie cu cate 4-5 s?pt?mani de predare ?i o s?pt?man? de evaluare cu aplicarea de teste na?ionale pentru fiecare disciplin?, indiferent de mediu, ar putea fi o modalitate de evaluare a activit??ii personalului didactic la catedr?, care an prezent NU folose?te standardele de evaluare din anii 2000, care ar fi putut fi ameliorate, pentru c? niciun inspector ?colar nu-?i face treaba.
În ceea ce prive?te evaluarea la disciplina educa?ie fizic? ?i sport ar fi un fiasco avand an vedere c? la aceast? disciplin? p?rin?ii doresc ca fiii sau fiicele lor s? aib? NUMAI media 10 zece, pentru a rotunji consistent media de admitere la liceu, deci avaluarea corect? ?i legal?, an conformitate cu dispozi?iile legale din art. 71 din Legea nr. 1/2011, care stabile?te c? efectuarea evalu?rii elevilor f?r? folosirea standardelor de evaluare poate fi cercetat disciplinar, cu consecin?e conform legii.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15%
la Culegeri si Carti
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
+ REDUCERE 15%
la Culegeri si Carti!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//