Un senator PSD a depus in Parlament un
proiect de lege care modifica legea Educatiei, in sensul ca Evaluarea Nationala va ramane la fel si nu va fi una transdisciplinara.
"Procesul de predare - invatare - evaluare pentru acesti elevi s-a realizat fara o abordare transdisciplinara. Cadrele didactice nu au beneficiat de o formare in ceea ce priveste procesul de predare din perspectiva transdisciplinara. Programele scolare nu sunt adaptate acestei cerinte, nici manualele scolare.
Ingrijorarea elevilor, a parintilor si a profesorilor cu privire la aceasta prevedere legislativa care modifica examenul de Evaluare Nationala incepand cu anul 2021 este justificata intrucat elevii nu sunt pregatiti pentru a face fata cerintelor acestui tip de examen. Prin urmare se impune o prorogare a termenului de aplicare a acestei prevederi legilative.
Fata de cele prezentate, a fost elaborata Propunerea legislativa pentru modificarea literei b) a alineatului (3) al articolului 361 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, pe care o supunem Parlamentului spre adoptare", este mentionat in expunerea de motive a proiectului legislativ.
Iata cum arata Proiectul de Lege propus spre aprobare
"LEGE
pentru modificarea literei b) a alineatului (3) al articolului 361 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege:
Articol unic - Litera b) a alineatului (3) al articolului 361 din Legea educatiei nationale nr.1/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.18 din 11 ianuarie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1):
"b) evaluarea nationala organizata la finalul clasei a VIII-a se va desfasura in conformitate cu prevederile prezentei legi incepand cu generatia de elevi care incep clasa a V-a in anul scolar 2020-2021"
In acest moment, legea Educatiei Nationale prevede, la articolul 74 ca, la finalul clasei a VIII-a, in baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educatiei Nationale, se realizeaza o
evaluare nationala obligatorie a tuturor absolventilor, iar rezultatele evaluarii se exprima printr-un punctaj, similar testelor internationale.
Fata de cum se sustine acum, in 2021 evaluarea nationala ar trebui sa aiba mai multe probe:
a) o proba scrisa la limba si literatura romana;
b) o proba scrisa la limba materna;
c) o proba scrisa transdisciplinara la matematica si stiinte;
d) o proba scrisa la o limba de circulatie internationala;
e) o proba practica de utilizare a calculatorului, sustinuta in timpul anului;
f) o proba orala transdisciplinara de evaluare a competentelor civice si sociale, sustinuta in timpul anului.
Proiectul de lege care presupune amanarea evaluarii transdisciplinare urmeaza sa fie dezbatut si suspus votului de catre parlamentari.
Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau
Borțun Dumitru 20 Sep. 2019 11:59:43
Incompetență sau delăsare? Și una, și alta. Delăsarea vine din faptul că decidenții nu au anțeles despre ce e vorba și cat de mare e miza acestei reforme. De ce n-au anțeles? Fiindcă sunt incompetenți. La urma urmei, și ei sunt produsul unui anvățămant parcelat, ampărțit le ?domenii ale cunoașterii?.