„Pana la gimnaziu, dupa parerea mea, n-ar trebui sa avem aceste evaluari asupra copiilor. Ei sunt intr-o perioada de dezvoltare a capacitatilor de gandire", spunea zilele trecute ministrul Educatiei, Pavel Nastase. Intre timp acesta s-a razgandit.
Nastase a declarat marti, la Comisia de invatamant a Camerei Deputatilor, ca nu se pune problema renuntarii la evaluarile pentru clasele II-IV, deoarece aceste testari sunt „bine-venite”, iar profesorii ar trebui sa pregateasca „o fisa de parcurs” al fiecarui elev pentru a-i vedea evolutia.
„Nu se pune aceasta problema. Eu am exprimat un punct de vedere personal ca sunt sisteme performante in lume si am dat ca exemplu sistemul japonez unde pana la varsta de 10 ani, copiii nu dau asemnea evaluari. si am spus ca asa cum prevede legea educatiei, aceste evaluari care sunt prevazute in clasa a II, a IV, a VI-a , sunt foarte binevenite. Deci avem nevoie din timp in timp sa vedem parcursul unui elev si, in functie de asta, profesorul ar trebui sa-i pregateasca cu o fisa de parcurs pentru viitor care sa il aduca la nivel cu ceilalti. Deci e o evaluare de nivel de pregatire si este foarte binevenita”, a precizat ministrul.
Asadar, Evaluarea Nationala pentru clasa a II-a si clasa a IV-a nu vor disparea. Ba, mai mult, aceste evaluari ar trebui sa se dea de mai multe ori!
„Lucrul acesta, fiind organizat la nivel national, cu subiecte unice, lasa impresia unui examen de bacalaureat sau a unui examen de evaluare nationala, ori, acest lucru, dupa parerea mea, ar trebui sa se intample de mai multe ori pe parcursul invatamantului primar, dar asta trebuie sa o faca in mod individual fiecare cadru cu elevii pe care ii are in clasa respectiva si sa pregateasca foarte minutios aceste fise pe care sa le discute eventual si cu parintii si cu elevii pentru ca degeaba dam altfel aceste evaluari”, a conchis Pavel Nastase.
In fiecare an circa 200.000 de elevi sustin Evaluarea la clasa a II-a, la fel ca si la clasa a IV-a. In 30 de minute acestia trebuie sa rezolve o serie de subiecte unice la nivel national.
Rezultatele pe care le obtin copiii la aceste evaluari nu se trec in catalog, nu se afiseaza si sunt confidentiale, servind la realizarea de planuri individuale de invatare care sa acopere eventualele lacune ale elevilor.
Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau
Suzi 16 Mar. 2017 13:39:34
Este clar, o asemenea rasucire de azi pe maine la un ministru al educatiei este de foarte rau augusr. Asta inseamna ca dl.Nastase nu are pareri proprii si este convins de altii.Daca nu are puterea sa-si sustina parerile personale apropo de faptul ca in Japonia, cea mai dezvoltata tara din lume, elevii nu dau evaluari, atunci sa plece din functia de ministru, sa lase locul unuia care isi asuma propriile convingeri. Noi, parintii acestor copii, am iesit oameni, intelectuali si antreprenori si fara evaluari. De ce sa stresam inutil copii si parinti? Daca tot ne uitam la tarile cele mai avansate haideti sa le urmam exemplul nu sa ne complacem in propria prostie si ignoranta.