Declaratia ministrului Educatiei vine dupa ce mai multi profesori de Limba romana si Matematica au semnalat diferente de punctaje acordate de corectorii de la simularea Evaluarii Nationale 2024 inclusiv la itemii de tip grila.
„Aceste diferente de corectura au existat intotdeauna, de aceea avem sistemul in care, in momentul in care diferenta este una semnificativa, automat in platforma digitala merge catre recorectare, se redistribuie catre alti doi corectori tocmai pentru a preveni cat se poate eroarea umana. La unele discipline, subiectivismul interpretarii conditiilor din barem poate exista, de aceea corecteaza oameni, si nu masini. De exemplu, la limba romana, este clar ca poti sa evaluezi diferit un eseu pe barem, fata de, sa zicem, o grila. Iar
pentru subiectul grilelor, ca si acesta a fost subiect in discutie in ultima perioada, incercam acum sa facem o modificare in platforma, dupa ce am vazut care au fost situatiile care au aparut la simulare, in asa fel incat atunci cand doi profesori corectori pe o grila introduc raspunsuri diferite – pentru ca ei atunci cand corecteaza introduc in grila A, B, C sau D, ce raspuns a dat elevul – si atunci cand apar doua introduceri diferite de catre corectori, sa se intoarca lucrarile la aceiasi corectori, cu rugamintea sa se mai uite o data, sa nu fie o eroare umana de introducere a datelor in platforma. Tocmai pentru a preveni situatiile care au aparut la simulare", a spus Ligia Deca.
Prinde ofertele la culegerile de exercitii pentru Evaluarea Nationala 2024 ...click AICI pentru detalii si comenzi<<
Ministrul Educatiei a tinut sa aminteasca ca simularea nu a avut, asa cum se intampla la examenele nationale, o etapa de formare a corectorilor pe barem.
"Acum, dupa ce subiectul (de examen - n.r.) va deveni public impreuna cu baremul de corectare, inainte sa se apuce sa corecteze, vor avea o formare toti corectorii in asa fel incat sa inteleaga foarte bine abordarea pe barem si sa poata avea o precizie mai mare in notare. Mai mult decat atat, asa cum spuneam, incercam sa prevenim si erorile care tin de grila", a mai spus Ligia Deca.
Citeste si:
Corectare digitalizata 2024: Ce se intampla daca nu sunt scanate toate paginile unei lucrari sau daca scrisul elevilor este foarte mic?
Calendar Evaluare Nationala 2024
Calendarul de desfasurare a Evaluarii nationale pentru absolventii clasei a VIII-a, in anul scolar 2023—2024 este urmatorul:
11—14 iunie 2024 Inscrierea la Evaluarea Nationala
14 iunie 2024 Incheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
25 iunie 2024 Limba si literatura romana — proba scrisa
27 iunie 2024 Matematica — proba scrisa
28 iunie 2024 Limba si literatura materna — proba scrisa
3 iulie 2024 (pana la ora 14.00) Afisarea rezultatelor inaintea contestatiilor
3 iulie 2024 (ora 16.00—ora 19.00) - 4 iulie 2024 (ora 8.00—ora 12.00) Depunerea contestatiilor
4 iulie—9 iulie 2024 Rezolvarea contestatiilor
9 iulie 2024 Afisarea rezultatelor finale dupa solutionarea contestatiilor