Anul scolar 2020-2021 a fost unul particular pentru elevii de clasa a VIII-a, care s-au pregatit pentru admiterea la liceu. Scoala facuta mai mult online si noul model de
Evaluare Nationala, inspirat de testele PISA, au afectat mediile de intrare la liceu, care au scazut aproape fara exceptie fata de admiterea precedenta.
Cel mai clar se vede aceasta scadere a mediilor de intrare la liceu la scolile de renume. In Bucuresti, spre exemplu, la Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu" media de intrare la specializarea "Matematica-Informatica" a scazut de la 9.76 anul trecut la 9.52 anul acesta, in timp ce la "Gheorghe Lazar" avem o scadere la 9.73 de la 9.59 pentru Stiinte Sociale, iar la "Sfantul Sava" de la 9.81 la 9.64 pentru Matematica-Informatica. Trendul se pastreaza, cu foarte mici exceptii, la toate liceele din Capitala.
Notele de admitere la liceu in 2021 pentru Bucuresti, comparate cu cele din 2020, le puteti vedea
AICI. cu un click pe sectiunea Specializari din meniul de pe bara din stanga.
Situatia este oarecum dramatica in cazul liceelor la care oricum mediile de intrare erau mici. Astfel s-a ajuns la la Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi", specializarea "Industrie textila si pielarie" sa se intre cu media 3.22 (fata de 6.27 in 2020), la Colegiul Economic Viilor sa avem medii de intrare intre 4.44 si 4.54 la toate cele 3 specializari (fata de plus 7 anul trecut), iar la Colegiul Tehnic Media sa existe...media 2.92 pentru admiterea la specializarea "Productie media", de la 6.40 cat fusese anterior.
"Recordul" pentru cea mai mica medie de intrare la un liceu din Bucuresti il detine Colegiul Tehnic "Mircea cel Batran", cu specializarea "Mecanica", acolo unde ultima media de admitere a fost 2.60.
Si la liceele de traditie din tara se pastreaza acest trend. Colegiul National Fratii Buzesti, din Craiova, a scazut de la 9.28 in 2020 la 8.89 in 2021, specializarea Stiinte Sociale, Colegiul Mihai Viteazul din Ploiesti a ajuns la 8.17 medie de admitere (de la 9.05) la aceeasi specializare, iar Mircea cel Batran din Constanta a avut in acest an ultima medie 9.49 la Matematica-Informatica, predare in limba germana, de la 9.76 in 2020.
Pentru a vedea mediile de admitere la liceu in 2021 dati click
AICI, apoi alegeti judetul dorit si sectiunea Specializari din meniul de pe bara din stanga.
"Era de asteptat sa scada mediile de admitere in acest an, avand in vedere faptul ca am avut mai mult scoala fara prezenta fizica si, mai ales, un nou model de examen la Evaluarea Nationala. S-a vazut acest lucru inca de la rezultatele anuntate la Evaluare, cand au existat doar 120 de note de 10 in toata tara, fata de peste 800 anul trecut. Problema nu cred ca este, insa, la faptul ca liceele cu renume au medii de intrare cu 20-30 de sutimi mai mici, ci ca sunt foarte multe licee unde sunt note de intrare sub 4, ba chiar de 3 si 2. Acolo se vede foarte clar nivelul multora dintre elevi, care au sanse mici sa recupereze pana la Bacalaureat", ne-a declarat Andreea M, profesoara de Limba si Literatura Romana in Capitala.
Admiterea la liceu in 2021 se face prin repartizare automata, in urma completarii listei de optiuni, pe baza Mediei de admitere.
Media de admitere pentru liceu se calculeaza ca medie ponderata intre media generala la Evaluarea Nationala, care are o pondere de 80%, si Media generala de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20%.
Calculul mediei de admitere la liceu se face astfel:
MA = 0,2 × ABS + 0,8 × EN
unde:
MA = media de admitere;
ABS = media generala de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
EN = media generala obtinuta la evaluarea nationala sustinuta de absolventii clasei a VIII-a.