Ministerul Educatiei a anuntat ca, la prima proba din cadrul Evaluarii Nationale 2023 s-au prezentat 154.600 absolventi ai clasei a VIII-a din totalul celor inscrisi pentru sustinerea acestei probe. Au absentat 7.052 de absolventi. Pentru tentativa de frauda au fost eliminati 2 absolventi, lucrarile acestora fiind notate cu 1 (unu).
Proba la Matematica de la Evaluarea Nationala este intampinata cu cele mai mari emotii de catre multi dintre candidati.
Iata, pe scurt, cateva reguli pretioase pentru candidatii care sustin examenul la Matematica:
- Pentru elaborarea lucrarii scrise, elevii folosesc numai cerneala sau pasta de culoare albastra, iar pentru executarea schemelor si a desenelor folosesc numai creion negru.
- Pentru proba de la disciplina „Matematica", elevii pot sa utilizeze instrumente de desen.
- Se interzice folosirea, in timpul probelor, a mijloacelor de calcul. Se folosesc numai colile distribuite de catre asistenti.
- Se interzice elevilor sa patrunda in clasa cu orice fel de lucrari: manuale,dictionare, notite, insemnari etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum si cu telefoane mobile si cu orice instrument electronic de calcul, de stocare de informatii sau de comunicare.
Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise in sala de clasa duce la eliminarea elevului din clasa de catre presedintele comisiei, indiferent daca materialele interzise au fost folosite sau nu, si la notarea cu nota 1 (unu) a lucrarii elevului eliminat. Nerespectarea dispozitiilor mentionate poate conduce, dupa caz, la sanctionarea asistentilor
- Elevii care doresc sa corecteze o greseala taie fiecare rand din pasajul gresit cu o linie orizontala. In cazul in care unii elevi, din diferite motive - corectari numeroase, greseli care ar putea fi interpretate drept semn de recunoastere - doresc sa-si transcrie lucrarea, fara sa depaseasca timpul stabilit, primesc alte coli tipizate. Acest lucru este consemnat de catre asistenti in procesul-verbal de predare-primire a lucrarilor scrise. Colile folosite initial se anuleaza pe loc, mentionandu-se pe ele „Anulat" si se semneaza de catre cei doi asistenti.
Subiectele pentru Evaluarea Nationala se elaboreaza in cadrul Centrului National de Evaluare si Examinare, tinand seama de urmatoarele cerinte:
a) sa fie formulate clar, precis si in stricta concordanta cu programele pentru Evaluarea Nationala;
b) sa aiba un nivel mediu de dificultate;
c) sa permita rezolvarea in 120 de minute.
Elevilor apartinand minoritatilor nationale, care au urmat, conform legii, in limba materna cursurile disciplinelor la care se sustin probe, li se asigura subiectele de matematica atat in limba in care au studiat cat si in limba romana.
Subiectele pentru Evaluarea Nationala sunt secret de serviciu
Subiectele pentru Evaluarea Nationala se clasifica in categoria documentelor secret de serviciu, din momentul demararii actiunii de elaborare a acestora si pana in momentul in care devin publice. Toate persoanele care au acces la subiectele pentru Evaluarea Nationala vor da o declaratie in acest sens, in conditiile legii.
La expirarea celor 120 de minute acordate, elevii predau lucrarile in faza in care se afla, fiind interzisa depasirea timpului stabilit. Trei elevi raman in sala pana la predarea ultimei lucrari.
In cazul in care un candidat refuza sa predea lucrarea scrisa, acest lucru se consemneaza intr-un proces-verbal, semnat de cei doi asistenti si atrage dupa sine eliminarea candidatului din examen. Candidatii aflati in aceasta situatie nu vor fi notati la lucrarea respectiva, nu vor mai putea participa la probele urmatoare, vor fi mentionati in lista finala ca ”eliminati” si nu li se va incheia media la Evaluarea Nationala.
Ciornele si lucrarile anulate se strang separat si se pastreaza in unitatea de invatamant.
La finalizarea desfasurarii probei, asistentii predau, sub semnatura, lucrarile scrise presedintelui si celorlalti membri ai comisiei. Acestia verifica daca numarul lucrarilor predate corespunde cu numarul semnaturilor din procesul-verbal de predare a lucrarilor scrise, daca numarul de pagini al fiecarei lucrari coincide cu cel inscris pe lucrare si in procesul-verbal si daca spatiile nescrise au fost barate.
Rezultatele initiale la Evaluarea Nationala 2023 vor fi afisate miercuri, 28 iunie, pana la ora 14:00, in centrele de examen si pe site-ul dedicat.
Contestatiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, in zilele de 28 iunie (in intervalul orar 16:00 - 19:00) si 29 iunie (in intervalul orar 8:00 - 12:00). Candidatii care depun/transmit contestatiile completeaza, semneaza si depun/transmit si o declaratie-tip in care se mentioneaza ca au luat cunostinta ca nota acordata ca urmare a solutionarii contestatiei poate modifica, dupa caz, nota initiala, prin crestere sau descrestere. Documentele sunt semnate si de catre parintii/reprezentantii legali ai candidatilor minori.
Rezultatele finale vor fi afisate marti, 4 iulie.