Timpul pentru rezolvarea subiectelor la Matematica a fost de 45 de minute. Portal Invatamant va publica testele de la Evaluarea la clasa 2 Matematica asa cum au fost distribuite pe retelele de socializare. Gasiti in articol si subiectele la Matematica din anii trecuti (2022, 2023 si 2024).
Subiect Evaluare clasa 2 Matematica 2025
La Evaluarea nationala 2025, elevii de clasa a II-a au avut de rezolvat 12 exercitii de matematica aplicata in contextul organizarii unei expozitii de desene pe tema mediile de viata. Ei au avut de comparat numere, de efectuat adunari si scaderi si de recunoscut forme geometrice.
Medii de viata
Ziua Mondiala a Mediului este sarbatorita pe data de 5 iunie, iar elevii clasei a II-a vor sa organizeze o expozitie cu desene realizate de ei.
Ana, David, Miruna si Tudor s-au oferit sa aseze desenele in patru grupe, reprezentand medii de viata diferite.
In tabelul de mai jos sunt prezentate numerele desenelor alese pentru fiecare mediu de viata:
Padurea: 173
Desertul: 87
Delta Dularii: 95:
Polul Sud: 102.
1. Ana a comparat numarul desenelor alese pentru grupa Padurea cu cele alese pentru Polul Sud. Compara-le si tu!
Scrie in caseta de mai jos unul din semnele <, =, > pentru ca relatia sa fie corecta
173 ....102
2. David a calculat suma dintre numarul desenelor alese pentru Desert si cele pentru Delta Dunarii. Calculeaza si tu!
3. Tudor a observat ca pe una dintre plansele alese pentru Desert erau desenati mai multi palmieri, ca in imaginea de mai jos. Cati palmieri erau desenati in total pe plansa? Calculeaza prin adunare repetata de termeni egali.

4. Alegand desenele pentru Polul Sud, Miruna le-a spus colegilor ca un pinguin poate manca, intr-o zi, 3 kg de peste. Cate kilograme de peste poate manca un pinguin in 7 zile?
Incercuieste litera corespunzatoare raspunsului corect.
a. 3 kg
b. 4 kg
c. 10 kg
d. 21 kg
5. Stiind ca Ana a aranjat pe panouri 28 de desene cu animale de la Polul Sud si ca pe fiecare panou erau cate 7 desene, cate panouri a folosit Ana?
Calculati prin scaderea repetata a aceluiasi numar.
Scrie pe spatiul dat rezolvarea problemei.
6. David a realizat un desen cu animale din Delta Dunarii. Cu ce figura geometrica se aseamana foaia pe care a desenat David?
Incercuieste litera corespunzatoare raspunsului corect.
a. cerc
b. dreptunghi
c. patrat
d. triunghi
7. Miruna a asezat imagini cu pasari din Delta Dunarii, respectand regula din sirul de mai jos. Ce imagini urmeaza in sir?
Incercuieste litera corespunzatoare raspunsului corect.
8. Cati pereti vor fi acoperiti cu 24 de desene din Desert, stiind ca pe fiecare perete incap cate 6 desene.
Incercuieste litera corespunzatoare raspunsului corect.
a. 4
b. 10
c. 18
d. 30
9. Tudor a realizat afisul pentru Padure. In ce parte a afisului se afla iepurasii?
Incercuieste litera corespunzatoare raspunsului corect.
a. in drepta sus
b. in dreapta jos
c. in stanga sus
d. in stanga jos
10. Copii au realizat cate un ecuson pentru fiecare mediu de viata si au lipit pe cartonase de forme geometrice diferite cate o imagine cu un animal potrivit.
Scrie, pe spatiul dat, numele formei geometrice a cartonasului pe care este lipita imaginea unei camile, animal care traieste in Desert.
Cartonasul pe care este lipita imaginea unei camile are forma de .............
11. Parintii pot vizita expozitia zilnic, intre orele 18.30 si 20.30. Cate ore au la dispozitie acestia, in fiecare zi, pentru a vizita expozitia.
Incercuieste litera corespunzatoare raspunsului corect.
a. 2 ore
b. 3 ore
c. 18 ore
d. 20 ore.
12. Pe fiecare desen prezentat in cadrul expozitiei a fost lipita o steluta cu numele elevului care l-a realizat. Organizatorii au pregatit 450 de stelute. Sunt suficiente stelute pentru toate desenele alese pentru cele patru medii de viata?
Explica, in spatiul dat, raspunsul tau.
Padurea 173
Desertul 87
Delta Dunarii 95
Polul Sud 102
Da, pentru ca.......
Evaluarea Nationala 2025 la clasa a II-a a inceput marti 13 mai, cu proba scrisa la limba si comunicare (romana si materna). Miercuri, 14 mai, a avut loc proba de limba romana si materna – citit.
Cum se desfasoara Evaluarea Nationala clasa 2 Matematica
Elevii sunt asezati in banci cate doi sau conform asezarii lor obisnuite. Fiecarui elev i se distribuie testul din ziua respectiva pe care completeaza numele, prenumele, unitatea de invatamant.
Inainte de inceperea testului, invatatoarea realizeaza, intr-o maniera motivanta, instructajul elevilor cu privire la desfasurarea testului si importanta evaluarii.
Scenariul testarii pentru Evaluarea Nationala la clasa a II-a:
"Buna ziua! Astazi veti participa la Evaluarea Nationala la finalul clasei a….. care urmareste sa vada cat de bine puteti sa raspundeti unor intrebari, exercitii si probleme care reflecta nu numai pregatirea voastra, ci si dorinta de a le rezolva. Este foarte important sa rezolvati cat de bine puteti fiecare test. Va rog sa cititi cu atentie fiecare intrebare, problema sau exercitiu din test inainte de a raspunde. Pentru fiecare intrebare, problema sau exercitiu se precizeaza foarte clar ce trebuie sa faceti: sa scrieti un “X” in casuta corespunzatoare raspunsului vostru, sa incercuiti raspunsul considerat corect, sa scrieti in caseta, sa rezolvati exercitiul sau problema in spatiul prevazut sau sa scrieti raspunsul pe randurile marcate. Puteti folosi stiloul, pixul, creionul, echerul, raportorul sau rigla. Va rog sa incepeti si sa completati datele cerute, de pe prima pagina a testului. Ati terminat? Din momentul in care incepeti sa lucrati efectiv, aveti…….. de minute la dispozitie pentru rezolvarea testului. Va doresc succes!"
Apoi, invatatoarea anunta elevii cand ajung la jumatatea timpului efectiv de lucru („Ati ajuns la jumatatea timpului efectiv de lucru") si cand au mai ramas 5 minute din timpul efectiv de lucru ("Mai aveti 5 minute timp efectiv de lucru"). La finalul celor 45 de minute, aceasta spune: „Din acest moment, va rog sa lasati pe banca stiloul sau pixul; timpul a expirat. Lasati testele inchise, la capatul bancii. Sunteti liberi sa iesiti in pauza. Felicitari pentru ca ati finalizat testul.”
Elevii care intarzie in ziua evaluarii vor fi condusi de catre asistent intr-o alta sala de clasa, unde pot fi supravegheati. In cazul in care un elev a lipsit la o zi de testare, dar a venit la urmatoarele, va participa la testare.
Atentie! La Evaluarea Nationala participa toti elevii de clasa a II-a, inclusiv cei cu CES sau alte dificultati, daca parintele solicita in scris. Conform Metodologiei, solicitarea scrisa a parintilor/ reprezentantilor legali ai elevului privind participarea la EN 2025 este obligatorie. Testele pentru acesti elevi sunt elaborate la nivelul scolii pentru a putea reflecta elementele de adaptare si de individualizare ale curriculumului, la nivelul scolii, al clasei si, respectiv, al elevului integrat.
In cazuri speciale (ex. copilul nu poate scrie), copilul poate fi ajutat de un cadru didactic. Prezenta si modul de administrare se mentioneaza in rapoarte.
Testele se pot sustine la domiciliu daca elevul este scolarizat acasa.
Teste Evaluare clasa 2 Matematica din anii trecuti
Calendar Evaluare Nationala clasa 2 2025
Limba si comunicare - Scris – Limba romana - 13 mai 2025
Limba si comunicare - Scris – Limba materna - 13 mai 2025
Limba si comunicare - Citit – Limba romana - 14 mai 2025
Limba si comunicare - Citit – Limba materna - 14 mai 2025
Matematica si Explorarea mediului - 15 mai 2025
Limba si comunicare - Scris - Citit – Limba romana pentru minoritatile nationale - 16 mai 2025
Rezultatele elevilor la Evaluarea Nationala la clasa a II-a nu se afiseaza, nu se comunica public si nu se inregistreaza in catalogul clasei. Prin exceptie, la solicitarea scrisa a parintelui, punctajele obtinute se pot echivala in calificative/note si pot fi trecute in catalog.
Rezultatele elevilor sunt valorificate la nivelul unitatii de invatamant prin elaborarea planurilor individualizate de invatare si informarea elevilor si a parintilor/reprezentantilor legali ai elevului asupra stadiului formarii si dezvoltarii competentelor evaluate.