Conform situatiei centralizate de catre Ministerul Educatiei pe baza informatiilor furnizate de inspectoratele scolare judetene, peste 161.500 de absolventi ai clasei a VIII-a au fost inscrisi in vederea sustinerii examenului, organizat in 3.533 de unitati de invatamant/centre de examen.
Subiectele la Limba romana de la Evaluarea Nationala 2023
Absolventii clasei a VIII-a au primit la proba de Limba romana, din cadrul Evaluarii Nationale 2023, mai multe cerinte avand la baza doua texte suport: "Limir-Imparat" de Ioan Slavici si "Desertul pentru totdeauna" de Octavian Paler.
La subiectul al II-lea, ei au avut de scris o compunere de cel putin 150 de cuvinte in care ca caracterizeze personalul Lia, din opera "Limir-Împarat" de Ioan Slavici.
...vezi AICI baremul de evaluare<<
Extras din subiectele la Romana de la Evaluarea Nationala la clasa a VIII-a
"Subiectul I
A.
1. Noteaza, din textul 2, doua cuvinte din campul lexical al Fructelor
2. Scrie in caseta litera corespunzatoare raspunsului corect, valorificand informatiile din textul 2.
Copiii de peste vale pazeau vitele
a. in Piscul Cornii
b. pe Calea Secii
c. pe Calea Raului
d. pe Delaturi
Raspunsul corect:
3. Scrie in caseta litera corespunzatoare raspunsului corect, valorificand informatiile din textul 2.
Octavian Paler a invatat de la tatal sau
a. sa citeasca harta cerului
b. sa ofere cadouri de sarbatori
c. sa porneasca zilnic radioul
d. sa scrie si sa citeasca povesti
Raspunsul corect:
4. Scrie in caseta litera corespunzatoare raspunsului corect, valorificand informatiile din textul 1.
Vaduva era trista deoarece
a. cainii erau plini de scaieti
b. fata ei era foarte saraca
c. nu dormea deloc noaptea
d. rasareau flori in urma fetei
Raspunsul corect:
5. Noteaza X in dreptul fiecarui enunt pentru a stabili daca este adevarat sau fals bazandu-te pe informatiile din cele doua texte
Textul 1
Vaduva avea un singur copil Adevarat / Fals
Florile se bucura de soarta fetei Adevarat/Fals
Lia pleca pe un drum pe care nu a mai calcat nimeni Adevarat/Fals
Textul 2
In copilarie, Octavian Paler primea multe daruri cand era in Lisa Adevarat/Fals
Mama ii punea baiatului in traista doar paine si slanina Adevarat/Fals
Copiii aveau voie sa coboare in sat dupa caderea serii Adevarat/Fals
6. Transcrie, din textul 1, doua figuri de stil diferite, precizand felul acestora
7. Prezinta, in minimum 30 de cuvinte, un element de continut comun celor doua texte date, valorificand cate o secventa relevanta din fiecare text.
8. Crezi ca este importanta respectarea regulilor? Motiveaza-ti raspunsul in 50-100 de cuvinte, valorificand textul 2.
9. Asociaza fragmentul din Limir-Imparat de Ioan Slavici cu un alt text literar studiat la clasa sau citit ca lectura suplimentara, prezentand, in 50-100 de cuvinte, o valoare comuna, prin referire la cate o secventa relevanta din fiecare text.
B.
1. Scrie in caseta litera corespunzatoare raspunsului corect
Contin hiat ambele cuvinte din seria:
a. ducea, picior
b. greu, voioasa
c. oitelor, traditiile
d. plouati, paine
Raspunsul corect:
2. Scrie in caseta litera corespunzatoare raspunsului corect
Exista doar cuvinte derivate in seria:
a. bogatii, potecuta
b. dealuri, dormeau
c. maracini, buruiana
d. totdeauna, orisicat
Raspunsul corect:
3. Scrie in caseta litera corespunzatoare raspunsului corect
Sensul secventei subliniate in fragmentul: "si mi se cuvine sa-mi caut rost in lume" este:
a. a-si invata lectia de dinafara
b. a scapa de cearta cuiva
c. a certa puternic pe cineva
d. a-si gasi un scop in viata.
Raspunsul corect:
4. Scrie in caseta litera corespunzatoare raspunsului corect
Sunt omonime cuvintele subliniate in secventele din seria:
a. cand se destepta din somn, vaduva suspina/ Din iaz a pescuit un somn
b. legata cu ata intr-un colt al servetelului/ Am gasit cartea intr-un colt al podului
c. norocul in lumea larga se gaseste/ Unii cred ca pisica neagra aduce ghinion.
d. Oile alergara din toate partile si se adunara/ La semnal, toti fugira spre iesire
Raspunsul corect:
5. Selecteaza, din secventele urmatoare, trei substantive comune aflate in cazuri diferite, precizand cazul in care se afla fiecare: Vaduva suspina, caci atata copil avea si ea si mult ii era draga fata (...) norocul copilului sau il visa (...).
- Mergi - ii zise dar -, copila mea, si nici spini, nici buruiana in calea ta sa nu gasesti".
6. Alcatuieste un enunt in care verbul a face sa fie la modul imperativ, forma negativa, numarul singular (1) si un enunt asertiv, in care pronumele ea sa fie complement prepozitional (2).
1....
2......
7. Transcrie propozitiile subordonate din secventa: "Fiecare cunostea ce sunet scoteau talangile de la vacile sale, dupa cum un violonist isi poate recunoaste si pe intuneric vioara", precizand felul acestora.
8. Completeaza enunturile urmatoare cu formele corecte, reprezentand mesajul unei mamei, adresat fiicelor ei.
- Nu uitati, .........(drag) mele fete, sa aveti ....... (adjectiv pronominal demonstrativ de identitate) respect ca pana acum si sa nu uitati de parintii (vostru, adjectiv pronominal posesiv) ............ ....... (care, genitiv) sfaturi v-au indrumat!
Mi- ...........(a dori, conditional-optativ, prezent, persoana I singular) sa va indepliniti visurile.
Subiectul al II-lea
"Scrie o compunere, de minimum 150 de cuvinte, in care sa o caracterizezi pe Lia, personajul din textul lui Ioan Slavici.
In scrierea compunerii vei avea in vedere:
- notarea a doua date de identificare a personajului (varsta, origine, portret fizic, etc)
- prezentarea prin cate o secventa comentata a doua trasaturi morale ale personajului.
- precizarea a doua mijloace de caracterizare diferite, valorificand textul dat
- corelarea unei valori personale cu una dintre valorile personajului.
Punctajul pentru compunere se acorda astfel:
- continutul compunerii 12 puncte
- redactarea compunerii 8 puncte
NOTA! Compunerea nu va fi precedata de titlu sau moto. Punctajul pentru redactare se acorda doar in cazul in care compunerea are minimum 150 de cuvinte si dezvolta subiectul propus".
Rezultatele finale la Evaluarea Nationala 2023 se afiseaza pe 4 iulie
Rezultatele initiale vor fi afisate miercuri, 28 iunie, pana la ora 14:00. Contestatiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, in zilele de 28 iunie (in intervalul orar 16:00 - 19:00) si 29 iunie (in intervalul orar 8:00 - 12:00).
Candidatii care depun/transmit contestatiile completeaza, semneaza si depun/transmit si o declaratie-tip in care se mentioneaza ca au luat cunostinta ca nota acordata ca urmare a solutionarii contestatiei poate modifica, dupa caz, nota initiala, prin crestere sau descrestere. Documentele sunt semnate si de catre parintii/reprezentantii legali ai candidatilor minori.
Candidatii la Evaluare Nationala 2023 au la dispozitie 2 ore pentru rezolvarea cerintelor. Accesul candidatilor in unitatile de invatamant/centre de examen este permis in intervalul orar 8:00 - 8:30. Candidatii trebuie sa aiba asupra lor un act de identitate valid si instrumente de scris cu cerneala sau pasta albastra pentru redactarea lucrarilor scrise. Pentru executarea schemelor si a desenelor pot folosi si creion negru.
Probele incep la ora 9:00, cand candidatii vor primi brosura cu subiectele si hartie stampilata pentru ciorne (acolo unde este cazul, pot fi solicitate si pagini suplimentare).
Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecarei probe scrise este de 120 de minute (doua ore), calculate dupa completarea casetei de identificare. Asistentii vor verifica datele inscrise de candidati si vor secretiza caseta, conform procedurilor.
Beneficiaza de prelungirea timpului de lucru, cu maximum doua ore, candidatii pentru care s-a aprobat aceasta solicitare de catre Comisia Judeteana/a Municipiului Bucuresti de Organizare a Evaluarii Nationale, in baza prevederilor procedurii specifice cu privire la asigurarea conditiilor de egalizare a sanselor pentru elevii cu deficiente de vedere, deficiente de auz si tulburari de neurodezvoltare care sustin examenele nationale in anul 2023.
Probele de examen sunt monitorizate audio-video
Este interzisa introducerea in salile de examen a oricarui tip de materiale ajutatoare: manuale, dictionare, notite, insemnari, carti, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum si a telefoanelor mobile si a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informatii sau de comunicare.
De asemenea, se interzice candidatilor sa introduca in sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacose, posete si altele asemenea, candidatii avand obligatia de a lasa obiectele mentionate in sala de depozitare a obiectelor personale stabilita de comisia din unitatea de invatamant/centrul de examen. Nu sunt acceptati in examen candidatii care refuza depozitarea obiectelor in sala stabilita de comisie in acest scop.
Ministerul Educatiei pune la dispozitia celor interesati o linie TELVERDE - 0800801100 - pentru sesizarea eventualelor disfunctionalitati privind desfasurarea Evaluarii Nationale. Numarul va fi disponibil pe durata probelor scrise (19 - 22 iunie, intre orele 8:00 - 16:00).
Potrivit unei decizii aprobate prin ordin de ministru, lucrarile scrise ale absolventilor de clasa a VIII-a din judetul Dambovita vor fi evaluate digitalizat in cadrul programului-pilot lansat anul trecut.
Comunicarea rezultatelor obtinute se face anonimizat prin coduri individuale care inlocuiesc numele si prenumele candidatilor, atat in centrele de examen, cat si pe Internet, respectandu-se Regulamentul general privind protectia datelor personale. Codurile individuale vor fi distribuite candidatilor, pe baza de semnatura de primire, la prima proba sustinuta.
Media de admitere, pe baza careia se realizeaza inscrierea in clasa a IX-a de liceu a absolventilor invatamantului gimnazial, este media generala la evaluarea nationala sustinuta de absolventii clasei a VIII-a, calculata ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, a notelor obtinute la probele din cadrul Evaluarii Nationale.
Recomandarile Ministerului Educatiei pentru candidatii la Evaluare Nationala 2023
Dragi absolventi ai clasei a VIII-a,
Cel mai important examen din viata voastra de elevi incepe maine. Sa aveti cu voi toata increderea in ceea ce sunteti si in ceea ce stiti si sa fiti mai puternici decat emotiile voastre!
Nu uitati:
- Accesul in scoala se va face intre orele 8.00 si 8.30. Asigurati-va ca nu intarziati!
- Asigurati-va, de asemenea, ca aveti la voi actul de identitate, stilou/pix de culoare albastra, creion, guma de sters, eventual apa si servetele.
- Cand primiti brosura, cititi TOATE subiectele, pentru a va familiariza cu ele, inainte de a incepe rezolvarea lor.
- Odata subiectele rezolvate, reveniti asupra lor, pentru corectura, daca este cazul! Este recomandat ca, pentru aceasta ultima lectura, sa pastrati 10-15 minute din timpul total destinat rezolvarii subiectelor.
- Nu va grabiti sa parasiti sala de examen inainte de expirarea timpului de lucru, chiar daca ati terminat de rezolvat subiectele. Folositi timpul ramas pentru a reciti raspunsurile si pentru a va asigura ca ati parcurs toate cerintele!
Mult succes tuturor!