UPDATE: Legea manualului scolar, initiata de Liviu Pop, prin care sunt eliminate din schema editurile private a primit votul final in Parlament. Proiectul a trecut in plenul Senatului cu 75 voturi "pentru", 23 voturi "impotriva" si 2 abtineri.
Problema este ca proiectul de lege vine dupa ce Ministerul a facut apel la profesori sa trimita manuscrise de manuale, a evaluat parte din proiectele de manuale si a declarat si castigatori.
Proiectul de legea a manualului scolar este initiat de Guvern, pe cand Liviu Pop era ministru al Educatiei; a aparut ca proiect al manualului unic, dar dupa critici atrase in spatiul public, proiectul a fost "transformat" de un amendament depus de fostul ministru Sorin Cimpeanu si prevede acum posibilitatea de a avea pana la
trei manuale pe disciplina.
De cealalta parte, Liviu Pop spunea dupa sedinta de saptamana trecuta a Comisiei ca "elemente importante in plus fata de ceea ce am avut in forma initiala: vor fi maximum trei variante la fiecare programa scolara si toate lucrurile se vor desfasura prin Ministerul Educatiei Nationale, care este direct responsabil de calitatea manualelor din Romania. In conditiile in care nu se califica cele trei manuale, se reia procedura, iar la maximum patru ani de zile obligatia Ministerului este sa retipareasca toate manualele".
Potrivit lui Liviu Pop, "sunt niste obligatii foarte clare vizavi de retiparirea manualelor. O data cand se schimba programa scolara, in proportie de 25% daca s-au constatat greseli stiintifice sesizate in implementarea manualelor si obligatoriu la maximum patru ani de zile trebuie reinnoite tocmai pentru a nu a mai avea manuale de 15-20 de ani, ca in momentul de fata".
Pana acum, manualele scolare au fost cumparate de Ministerul Educatiei in urma unor licitatii publice organizate in baza legii achizitiilor publice. in fiecare an, Ministerul a organizat o astfel de licitatie, pe masura ce programa scolara noua se aplica la clasa. In prezent, invata dupa curriculum nou si manuale conforme lui elevii claselor pregatitoare - clasa a V-a. Ministerul trebuie sa se asigure ca, din septembrie, elevii vor avea si la clasa a VI-a manuale care sa respecte programa scolara.
Ministerul a schimbat, insa, modalitatea de achizitie a manualelor. Anul trecut le-a cerut profesorilor sa trimita manuscrise la Minister, cu promisiunea nesustinuta de nicio lege ca va transforma acele manuscrise in manuale scolare.
Ce spune proiectul legii manualului scolar, in forma in care s-a dus la votul final
Proiectul legii manualului scolar, in forma in care a iesit din Comisia de invatamant de la Senat si a plecat la votul final, prevede urmatoarele:
- face diferenta intre un manual scolar si un manual scolar "de baza" (concept care nu exista in legea educatiei)
- spune ca resursele educationale deschise sunt "materiale de invatare, educationale si de cercetare pentru invatamant care se afla pe orice suport, digital sau de alta natura si pentru care nu se solicita drepturi patrimoniale de autor sau care au fost aduse la cunostinta publicului sub o licenta deschisa, care permite accesul gratuit, utilizarea, realizarea de opere derivate si redistribuirea de catre altii fara restrictii sau cu restrictii limitate" si precizeaza ca "Licitatia deschisa nu poate acoperi reutilizarea sau realizarea de opere derivate in scopuri comerciale".
- "se aproba 3 variante de manual scolar de baza, dupa evaluare"
- "proiectele de manuale scolare se realizeaza de catre autori/coautori si se depun in forma de manuscris la Ministerul Educatiei Nationale in vederea evaluarii calitatii cu respectarea urmatoarelor criterii: (…)"
- "Plata autorilor/coautorilor manualelor de baza se face conform unor reglementari aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale".
- "in situatia in care, dupa evaluare, sunt selectate mai putin de trei variante, variantele care intrunesc conditiile de calitate devin manuale scolare de baza"