Potrivit legii, abilitarea reprezinta certificarea calitatii unei persoane de a conduce lucrari de doctorat. Atestatul de abilitare este acordat prin ordin al ministrului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, la propunerea Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).
Pentru a se inscrie in vederea obtinerii atestatului de abilitare, un candidat trebuie sa indeplineasca standardele minimale, identice cu standardele de acordare a titlului de profesor universitar, respectiv de cercetator stiintific I (CS I), stabilite de CNATDCU si aprobate prin ordin al ministrului Educatiei. Sustinerea in sesiune publica a tezei de abilitare si obtinerea atestatului de abilitare se realizeaza numai in cadrul unei Institutii Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD)/Institutii Organizatoare de Doctorat (IOD), in domeniul solicitat de candidat. Teza de abilitare releva capacitatile si performantele didactice si de cercetare ale candidatului.
In conformitate cu prevederile ordinului, IOSUD/IOD elaboreaza regulamente proprii privind abilitarea, in conditiile legii, care pot contine cerinte si exigente specifice IOSUD/IOD cu privire la abilitare si la acceptarea conducatorilor de doctorat in scolile doctorale proprii. Teza de abilitare se sustine, de regula, in limba romana, in cadrul unei sesiuni cu un caracter public. Dosarul pentru acordarea atestatului de abilitare va include obligatoriu un portofoliu de lucrari stiintifice considerate relevante de catre candidat, elaborate in domeniul de doctorat vizat, precum si o lista de lucrari semnate de candidat.
Comisia de specialitate analizeaza dosarul de abilitare, inaintea sustinerii publice, si poate solicita alte lucrari stiintifice sau documente relevante pentru activitatea stiintifica, profesionala si academica a candidatului.
Comisia de specialitate pentru evaluarea tezei de abilitare este alcatuita din trei membri, specialisti cu renume in domeniul de doctorat vizat de candidat, care detin calitatea de conducator de doctorat. Minimum doi dintre membrii comisiei de specialitate trebuie sa nu fie cadre didactice titulare sau cercetatori in cadrul institutiei care organizeaza procesul de obtinere a atestatului de abilitare sau in cadrul institutiei din care provine candidatul, daca acestea sunt distincte.
Ulterior sustinerii tezei de abilitare, IOSUD/IOD transmite Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice/CNATDCU dosarul candidatului impreuna cu raportul de evaluare care cuprinde propunerea de acceptare sau respingere a tezei de abilitare, precum si motivatia deciziei luate, pentru analiza si decizie, precizeaza sursa citata.
Comisia de specialitate a CNATDCU analizeaza dosarul de abilitare si propune Consiliului general al CNATDCU acordarea sau neacordarea atestatului de abilitare, pe baza unei rezolutii motivate. Pe baza validarii de catre CNATDCU a rezolutiei favorabile de acordare a atestatului de abilitare se emite, pentru fiecare candidat, ordin al ministrului Educatiei, care reprezinta atestatul de abilitare. Acest ordin se transmite catre IOSUD/IOD unde a fost sustinuta teza de abilitare, cu obligatia ca aceasta institutie de invatamant superior sa il comunice candidatului.
In cazul in care CNATDCU valideaza rezolutia de neacordare a atestatului de abilitare, Ministerul Educatiei transmite aceasta rezolutie IOSUD/IOD, cu obligatia ca aceasta institutie de invatamant superior sa o comunice candidatului, si returneaza dosarul de abilitare, se arata in comunicat.