Proiectul de OUG ar putea modifica numarul de ore alocat fiecarei materii in parte, pentru clasele de inceput de ciclu, conform
G4Media.
Proiectul introduce noi reguli pentru scoala in timp de pandemie. In ceea ce priveste modificarea planurilor-cadru, proiectul de OUG prevede ca schimbarile incep acum, in anul scolar 2020-2021, si se vor "finaliza pentru toate clasele pana la inceperea anului scolar 2025 - 2026."
"Numarul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregatire stabilit prin planurile-cadru, se aproba prin ordin al ministrului educatiei si cercetarii si se aplica pentru clasele de inceput de ciclu, respectiv clasa pregatitoare, clasa a V-a si clasa a IX-a, incepand din anul scolar 2020-2021.
Aplicarea prevederilor se va finaliza pentru toate clasele pana la inceperea anului scolar 2025 - 2026", prevede proiectul.
Numarul de ore pentru elevi ar trebui sa se modifice astfel:
• in medie 20 de ore pe saptamana la invatamantul primar (4 ore/zi),
• in medie 25 de ore pe saptamana la invatamantul gimnazial (5 ore/zi)
• in medie 30 de ore pe saptamana la invatamantul liceal (6 ore/zi).
Ministerul Educatiei isi rezerva dreptul de a modifica inca de anul acesta planurile-cadru si pentru celelalte clase.
In luna martie a acestui an, sindicatele din Invatamant au atras atentia ca anul scolar 2020-2021 se va desfasura pe programa scolara veche, iar numarul de ore nu va fi inca redus, desi legea prevedea ca reducerea numarului de ore "intra in vigoare incepand cu anul scolar 2020-2021".
Legea care modifica planurile-cadru a fost deja promulgata de Presedinte, dupa ce a trimis-o spre reexaminare, semnaland Legislativului ca modificarea numarului de ore alocat disciplinelor "afecteaza automat si profilul de formare, continuturile educationale, modalitatile de predare, invatare si evaluare din invatamant precum si incadrarea cu personal".
Printr-un ordin de ministru, Ministerul Educatiei a organizat o comisie de elaborare a planurilor-cadru pentru invatamantul primar, gimnazial, liceal si profesional, comisie din care fac parte 5 grupuri de lucru, pentru fiecare ciclu de invatamant in parte, trei dintre acestea fiind pentru liceu - filiera teoretica, filiera tehnologica si filiera vocationala.
Dupa ce vor fi aprobate de grupurile de lucru, planurile-cadru vor fi luate in discutie in comisia de validare a planurilor cadru pentru invatamantul preuniversitar.