"Am parcurs procedura de avizare interministeriala. Avem o serie intreaga de avize preluate. Am parcurs toti pasii care ne permit sa avem inclusiv feedback-ul de tip expert pe care fiecare Minister care are un cuvant de spus asupra Legilor Educatiei ni l-a transmis", a declarat ministrul Educatiei, la
EuropaFM.
Dupa ce vor fi adoptate de Guvern, Legile Educatiei vor merge in dezbatere parlamentara.
Intrebata despre acuzatiile privind lipsa de transparenta pe tema proiectelor legislative, Ligia Deca a raspuns ca noile legi se bazeaza pe viziunea Romania Educata si ca au stat in dezbatere publica "chiar mai mult timp decat prevede legea".
"Cred ca trebuie sa nu uitam ca aceste texte legislative se bazeaza pe viziunea Romania Educata, proiect care a fost initiat in 2016 si a produs un raport final facut public in 2021. Deci avem deja o etapa de consultare sociala ampla. Mai mult decat atat, legile – ca proces de elaborare – au fost initiate inca de anul trecut, de catre predecesorul meu, domnul ministru Sorin Cimpeanu, care a si parcurs procedura de transparenta publica in sensul legislatiei in vigoare. Au stat legile in dezbatere publica chiar mai mult timp decat prevede legea, dupa care aceste proiecte de act normativ impreuna cu toate observatiile – 10.000 de puncte de vedere sosite la Ministerul Educatiei – au fost analizate de la inceputul mandatului meu care a fost preluat in octombrie anul trecut. La inceputul acestui an, legile au fost facute publice dupa integrarea acestor puncte de vedere venite la Ministerul Educatiei si am mai avut suplimentar intalniri cu cei vizati direct: asociatiile de elevi, de studenti, de parinti, sindicate, autoritati publice locale”, a spus Ligia Deca.
Ligia Deca a dat asigurari ca modificarile la admiterea la liceu si examenul de
Bacalaureat, prevazute in noile legi ale Educatiei, vor intra in vigoare abia din 2027.
"Este absolut firesc ca un copil atunci cand intra intr-o etapa educationala, ca-i gimnaziu, ca-i liceu, sa stie cum aceasta etapa se va finaliza. De aceea, in niciun caz in anul scolar urmator nu vor da copiii examenul de admitere la liceu sau Bacalaureatul dupa propunerea din Lege. Cel mai devreme, daca luam in calcul ca acei elevi care intra in clasa a V-a in anul scolar ulterior adoptarii Legii vor da pe varianta noua, cel mai devreme in anul 2027 se va aplica noua varianta de
evaluare nationala plus admitere la liceu. La Bacalaureat vorbim tot despre 2027 sau poate 2028 pentru ca la liceu avem o situatie speciala in care trebuie sa refacem planurile cadru si programele pentru a putea implementa varianta noua", a spus Ligia Deca.