Deputata Anamaria Gavrila a anuntat un proiect nou referitor la "demnitatea limbii romane", prin care orice insititutie publica sau privata din Romania sa fie obligata sa foloseasca diacriticele in comunicarea scrisa.
„In toate circumstantele, orice institutie, publica sau privata, a Republicii Romania, este obligata sa foloseasca limba romana cu diacritice. In toate circumstantele, orice institutie straina, publica sau privata, care-si desfasoara activitatea pe teritoriul Republicii Romania, este obligata sa foloseasca limba romana cu diacritice. In toate circumstantele, entitatile mass-media, care-si desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, sunt obligate sa foloseasca limba romana cu diacritice”, conform agentiei Agerpres.
Care sunt sanctiunile propuse?
Sactiunile vor fi date de catre Ministerul Finantelor Publice. In vizor se regasesc Ministerul Educatiei Nationale - pentru toate institutiile de invatamant, publice sau private, romanesti sau straine, Ministerul Culturii - pentru toate institutiile de cultura, publice sau private, romanesti sau straine, Consiliul National al Audiovizualului - pentru toate entitatile mass-media, publice sau private, romanesti sau straine.
De asemenea, in proiect se prevede ca institutiile nominalizate nu pot prelua documente scrise in limba romana fara diacritice. Institutiile trebuie sa se foloseasca de programe informatice pentru a se confoma, au cel mult 60 de zile de la promulgarea legii.
Sanctiunile propuse in cadrul noului proiect se incadreaza intre 3.000 si 10.000 de lei.
Pe de alta parte, legi privitoare la diacritice sunt in vigoare din anul 2004. Prin „Legea nr. 500/2004 privind folosirea limbii romane in locuri, relatii si institutii publice” si prin „Legea nr. 24/2000, republicata, privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative”, este necesar sa se dispuna clar, precis si la modul imperativ obligatia scrierii cu semnale diacritice a tuturor textelor intocmite (1) in institutiile statului, si cu atat mai mult a celor de utilitate publica, si (2) in intregul sistem de invatamant si de educatie, de stat si particular.