Legea Educatiei Nationale arata ca activitatea personalului didactic cuprinde:
- activitati didactice de predare-invatare-evaluare si de instruire practica si examene de final de ciclu de studii, conform planurilor-cadru de invatamant;
- activitati de pregatire metodico-stiintifica;
- activitati de educatie, complementare procesului de invatamant: mentorat, scoala dupa scoala, invatare pe tot parcursul vietii.
Atentie! Programul de lucru al unui cadru didactic titular cu norma intreaga, este alcatuit atat din cele 18 ore de predare-invatare-evaluare si de instruire practica si de evaluare curenta a prescolarilor si a elevilor in clasa, cat si din ore in care cadrul didactic respectiv desfasoara activitati de tipul celor prevazute la alin.(1) lit.b) si c).
In cuprinsul contractului individual de munca al cadrului didactic cu norma intreaga se va trece la lit.H Durata timpului de munca 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana, din care 18 ore sunt de predare-invatare-evaluare si de instruire conform prevederilor art. 262 alin.(1) lit.a) din Legea 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
Aceeasi situatie este aplicabila si cadrelor didactice a caror norma de predare-invatare-evaluare si instruire practica prevazuta la lit.a) a alin.(1) este mai mica de 18 ore.
Potrivit Ordinului 4959/2013 pentru aprobarea Metodologiei de organizare si desfasurare a concursurilor de ocupare a posturilor didactice/catedrelor care se vacanteaza pe parcursul anului scolar in unitatile de invatamant preuniversitar de stat, durata muncii este formata din:
H.I. Norma didactica
1. O norma didactica de predare-invatare-evaluare/instruire practica intreaga, durata timpului de lucru fiind de ....... ore/saptamana
(18 - profesor invatamant de masa, 16 - profesor invatamant special si logoped, 24 - profesor instruire practica invatamant de masa, 20 - activitati de preprofesionalizare, instruire practica, profesor educator invatamant special - art. 262 alin. (3) din Legea nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare)
2. Un post didactic de ........................................................
a) Repartizarea programului de lucru se face conform orarului de functionare al unitatii scolare.
b) Programul de lucru se poate modifica in conditiile regulamentului intern/contractului colectiv de munca aplicabil.
(In situatia in care se constituie norma didactica intr-o singura unitate scolara.)
3. O fractiune de norma didactica de predare-invatare-evaluare/instruire practica de ......... ore/saptamana
a) Repartizarea programului de lucru se face conform orarului.
b) Programul de lucru se poate modifica in conditiile regulamentului intern/contractului colectiv de munca aplicabil.
(In situatia in care se constituie norma intreaga la mai multe unitati de invatamant.)
H.II. Alte activitati desfasurate in sistemul de plata cu ora
Disciplina ....................................................................., numar de ore ............. (In situatia in care cadrul didactic are norma didactica de predare-invatare-evaluare/instruire practica intreaga in aceeasi unitate de invatamant se completeaza si pct. H.I, si pct. H.II.
In situatia in care cadrul didactic are norma didactica de predare-invatare-evaluare/instruire practica in alta unitate de invatamant si pentru cadrul didactic asociat se completeaza doar pct. H.II.)
Sursa: Portal Codul Muncii