Potrivit proiectului, profesorii, medicii si asistentii sociali care cumuleaza doua functii la angajatori diferiti, vor putea sa beneficieze de concediu de odihna de la ambii angajatori, spre deosebire de situatia actuala, cand beneficiaza de concediu de odihna numai pentru functia de baza.
Prevederile propuse sunt incluse intr-un Proiect de hotarare a Guvernului pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare.
Potrivit notei de fundamentare a initiatorului, se urmareste eliminarea discriminarii salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare fata de salariatii din mediul privat, care primesc deja concediu de la fiecare angajator.
“Prin acest act normativ se propune abrogarea art. 3 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 250/1992 care prevede ca salariatii care indeplinesc prin cumul, pe langa functia de baza, cu o norma intreaga, o alta functie, au dreptul la concediul de odihna platit numai de la unitatea in care au functia de baza.
In acest fel se elimina discriminarea salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare fata de salariatii din mediul privat, in ceea ce priveste drepturile si obligatiile corelative care decurg din executarea contractelor individuale de munca”, este mentionat in nota de fundamantare.
Proiectul a fost lansat in dezbatere publica si se va aplica doar daca va primi vot pozitiv.
In prezent, Legea salarizarii bugetare din 2017 prevede profesorii pot avea cumul de functii, insa primesc concediu de odihna numai pentru functia de baza; pentru cealalta functie isi pot lua numai concediu fara plata.