Directorul Colegiului "Mihai Viteazul" din Ploiesti, Gabriel Taga, considera ca un cod etic in educatie este binevenit, ca pentru orice alta profesie", insa noua varianta este discutabila sub anumite aspecte. Unul dintre acestea este, in opinia directorului, prevederea conform careia un cadru didactic nu poate preda la clasa unde este elev copilul sau decat daca este singurul de specialitatea respectiva din scoala, prevedere pe care profesorul ploiestean o considera "exagerata".
"Nu ai voie sa ai propriul copil ca elev decat daca in scoala este un singur profesor care preda materia respectiva - acest lucru mi se pare usor exagerat. Daca poti avea totusi copilul cand e un singur profesor in scoala, din punct de vedere juridic de ce nu l-ai avea si cand sunt doi profesori? Deci se contrazic din punct de vedere juridic aceste lucruri. Il ai sau nu-l ai, nu numai in anumite conditii. Deci e o restrangere a dreptului cadrului didactic, pentru ca poate in scoala respectiva sunt doi profesori, unul este cadru didactic care este un profesor eminent si celalalt nu este un profesor foarte bun. Si atunci este obligat sa-si dea copilul la un profesor mai slab", a spus Gabriel Taga.
Profesorul atrage atentia si asupra notiunii de frauda, asa cum este ea inteleasa in contextul relatiei dintre cadrele didactice si elevi.
"Se insista foarte mult pe ideea de frauda, dar ganditi-va ce inseamna sa primesti un buchet de flori. Pe actualul cod un buchet de flori inseamna un folos necuvenit. Deja intram in niste amanunte care pot avea diverse interpretari", a mai spus Taga.
Profesorul Gabriel Taga a precizat ca autoritatile din domeniul educatiei "trebuie sa asculte si parerea sindicatelor", mentionand ca isi exprima aceste puncte de vedere in calitate de cadru didactic si nu de director al unei unitati de invatamant.
Elaborarea unui astfel de cod a inceput in urma cu cativa ani, insa s-a oprit la stadiul de proiect, pentru ca prioritate a avut Strategia anticoruptie in educatie, aprobata printr-un ordin al Ministerului Educatiei in 2013. Strategia face referire la Codul etic pentru invatamantul preuniversitar, Codul de referinta al eticii si deontologiei universitare, precum si la monitorizarea activitatii Consiliului National de Etica pentru Invatamantul Preuniversitar si a Consiliului de etica si management universitar.
Svh 26 Ian. 2019 17:23:50
Imi spuneti si mie va rog legea / paragraful unde se specifica "un cadru didactic nu poate preda la clasa unde este elev copilul"? MultumescFlorin 20 Oct. 2016 22:41:50
ce spuneti daca la sedinta cu parinti in loc sa vorbeasca doamna invatatoare se apuca profesoara de engleza sa isi dea cu parere despre ceilalti copii,iar tu nu potisa spui ninic.in ce calitate vorbeste ,daca noi am fi profesori poate sinoi am avea ceva de spus despre copilul dansei.Elena 04 Sep. 2016 14:59:04
Invatatorul sau profesorul este mai exigent cu propriul copil , iar asta nu afecteaza in nici un fel ceilalti elevi. Daca orice alt perinte are dreptul de a-si inscrie copilul in ce clasa doredc , de ce nu ar avea acest drept si un cadru didactic?Îna 06 Mai. 2014 15:05:21
Dar ce Spune-ți de situația in care Învãțãtorului lãsa clasa a treia pentru a lua clasa in care si-a anscris propriul copil?