Codul de etica destinat angajatilor din sistemul de invatamant preuniversitar va fi finalizat pana pe 15 iunie, a declarat secretarul general adjunct al Ministerului Educatiei Nationale si presedintele Comisiei pentru prevenirea coruptiei in invatamantul preuniversitar.
"Dupa Strategia anticoruptie vom merge mai departe cu Codul Etic si dupa ce vom avea feedback-ul din partea actorilor din educatie. Am declansat o cruciada impotriva coruptiei din sistem. Pana la sfarsitul anului scolar, pe data de 15 iunie, sa avem finalizata toata procedura.
Codul ar putea fi valabil timp de 20-30 de ani in invatamantul preuniversitar romanesc si este foarte util, tinand cont ca de la inceputul anului au fost inregistrate opt cazuri in neregula in scolile din tara, explica Ispas dupa intalnirea cu inspectorul general al ISMB Constantin Traistaru si cu directorii unitatilor de invatamant din Bucuresti.
Daca propunerea va fi aprobata de Ministerul Educatiei, din data de 15 iunie, angajatii din invatamant care au fost sanctionati nu se vor mai putea intoarce niciodata in sistem. Ispas a mai spus ca in ultimele 6 luni la linia de telefon TELVERDE pentru reclamarea actelor de incalcare a eticii in educatie au fost inregistrate 299 de sesizari, insa nu toate s-au confirmat.
"Sesizarea de la Scoala 10 avea numarul 298. Cele mai multe sesizari se refera la fondul clasei, implicarea invatatoarelor, profesorilor, dirigintilor in colectarea de bani si se refera si la vanzarea de materiale auxiliare", a mai afirmat Ispas.
La randul sau, directorul Asociatiei pentru Implementarea Democratiei, Alexandru Cumpanasu, considera ca este necesara un consiliu de etica la nivelul fiecarei unitatii de invatamant. In opinia sa, cadrele didactice care vor incalca unele prevederi ale codului, in functie de gravitatea situatiei nu vor mai putea promova in sistem.
"Consiliul de etica trebuie sa judece nu numai faptele de coruptie precum darea si luarea de bani, ci si comportamentul cadrelor didactice in raport cu parintii, elevii. Codul etic va fi Biblia cadrelor didactice. Un cod etic al elevului de liceu este fundamental in acest moment pentru ca acestia au deja personalitatea formata si acest cod trebuie sa contina si niste sanctiuni foarte clare", a subliniat Cumpanasu.