UPDATE: Decizia a fost publicata in Monitorul Oficial din 25 aprilie 2017, astfel ca aceasta intra in vigoare si a inceput deja sa produca efecte.
Puteti citi decizia integrala aici
Definirea profesorilor din invatamantul preuniversitar ca functionari publici se refera la acceptiunea data de Codul Penal notiunii de functionar public si este diferita fata de cea din limbajul comun, sau de cea mentionata in Legea functionarilor publici (personal din institutii/autoritati de stat).
Aceasta defineste subiectul activ al infractiunii. In special infractiunile de serviciu (abuzul, neglijenta in serviciu, luarea de mita etc...) sunt legate de aceasta calitate de functionar public. Asadar, daca nu ar fi functionari publici nu ar putea savarsi o astfel de infractiune, eventual ar putea fi incadrati la alta infractiune, in functie de fapta savarsita.
Notiunea de „functionar public” in acceptiunea Codului penal este diferita de notiune aconsacrata si definita in cuprinsul Legii nr.188/1999 privind statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Notiunea consacrata de Codul Penal defineste functionarul public in sens extins, categoriile de personal cuprinse in acest text de lege vizand si alte categorii de persoane, inclusiv cele care isi desfasoara activitatea in baza unui contract individual de munca, altele decat functionarii publici definit in sens restrans reglementati de Legea nr.188/1999, care isi desfasoara activitatea in temeiul unui act administrativ de numire, intre parti nascandu-se raporturi de serviciu.
In acest sens, facem precizarea ca prin Decizia nr.19/2015, ICCJ a hotarat ca si personalul medical angajat cu contract individual de munca este functionar public in acceptiunea Codului penal, fiind tras la raspundere pentru faptele de coruptie si nu numai, in mod corespunzator.
Pe cale de consecinta, includerea personalului didactic din invatamantul preuniversitar in categoria functionarilor publici in accetiunea Codului Penal nu atrage dupa sine stabilirea altor drepturi, ci doar atragerea raspunderii penale din aceasta perspectiva, devenind incidente faptele si pedepsele aplicabile acestei categorii.
In Codul penal (Legea nr.286/2009), faptele si pedepsele aplicabile functionarilor publici sunt in special cele prevazute la Titlul V - Infractiuni de coruptie si de serviciu - respectiv luarea si darea de mita, traficul si cumpararea de influenta, delapidarea, purtarea abuziva, neglijenta si abuzul in serviciu, conflictul de interese, divulgarea informatiilor secrete de stat si deturnarea de fonduri.
Pe langa acestea, alte fapte specifice sunt cele prevazute la Titlul VI Infractiuni de fals, respectiv infractiunile de fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual.
Alaturi de acestea, sunt fapte considerate infractiuni ale caror pedepse pot fi majorate in virtutea calitatii de functionar a persoanei respective sunt de natura celor prevazute la: art.210 alin.(2), art.211 alin.(2), art.257, Titlul III - art.258 Uzurparea de calitati oficiale, art.259 sustragerea sau distrugerea de inscrisuri, Titlul IV art.264, art.277 si art.282, Titlul VIII art.368 alin.(2).
De asemenea, Legea nr.78/2000 sanctioneaza la art.10 - 13 anume fapte care sunt considerate fapte asimilate infractiunilor de coruptie. in plus aceasta lege majoreaza pedepsele ce pot fi acordate, in situatia in care faptele sunt savarsite de functionari publici, si sanctioneaza si tentativa.
Art. 289: Luarea de mita
(1) Fapta functionarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeste bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori accepta promisiunea unor astfel de foloase, in legatura cu indeplinirea, neindeplinirea, urgentarea ori intarzierea indeplinirii unui act ce intra in indatoririle sale de serviciu sau in legatura cu indeplinirea unui act contrar acestor indatoriri, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica ori de a exercita profesia sau activitatea in executarea careia a savarsit fapta.
(2) Fapta prevazuta in alin. (1), savarsita de una dintre persoanele prevazute in art. 175 alin. (2), constituie infractiune numai cand este comisa in legatura cu neindeplinirea, intarzierea indeplinirii unui act privitor la indatoririle sale legale sau in legatura cu efectuarea unui act contrar acestor indatoriri.
(3) Banii, valorile sau orice alte bunuri primite sunt supuse confiscarii, iar cand acestea nu se mai gasesc, se dispune confiscarea prin echivalent.
Art. 290: Darea de mita
(1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, in conditiile aratate in art. 289, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Fapta prevazuta in alin. (1) nu constituie infractiune atunci cand mituitorul a fost constrans prin orice mijloace de catre cel care a luat mita.
(3) Mituitorul nu se pedepseste daca denunta fapta mai inainte ca organul de urmarire penala sa fi fost sesizat cu privire la aceasta.
(4) Banii, valorile sau orice alte bunuri date se restituie persoanei care le-a dat, daca acestea au fost date in cazul prevazut in alin. (2) sau date dupa denuntul prevazut in alin. (3).
(5) Banii, valorile sau orice alte bunuri oferite sau date sunt supuse confiscarii, iar cand acestea nu se mai gasesc, se dispune confiscarea prin echivalent.
Art. 291: Traficul de influenta
(1) Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, savarsita de catre o persoana care are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar public si care promite ca il va determina pe acesta sa indeplineasca, sa nu indeplineasca, sa urgenteze ori sa intarzie indeplinirea unui act ce intra in indatoririle sale de serviciu sau sa indeplineasca un act contrar acestor indatoriri, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Banii, valorile sau orice alte bunuri primite sunt supuse confiscarii, iar cand acestea nu se mai gasesc, se dispune confiscarea prin echivalent.
Art. 292: Cumpararea de influenta
(1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, pentru sine sau pentru altul, direct ori indirect, unei persoane care are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar public, pentru a-l determina pe acesta sa indeplineasca, sa nu indeplineasca, sa urgenteze ori sa intarzie indeplinirea unui act ce intra in indatoririle sale de serviciu sau sa indeplineasca un act contrar acestor indatoriri, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(2) Faptuitorul nu se pedepseste daca denunta fapta mai inainte ca organul de urmarire penala sa fi fost sesizat cu privire la aceasta.
(3) Banii, valorile sau orice alte bunuri se restituie persoanei care le-a dat, daca au fost date dupa denuntul prevazut in alin. (2).
(4) Banii, valorile sau orice alte bunuri date sau oferite sunt supuse confiscarii, iar daca acestea nu se mai gasesc, se dispune confiscarea prin echivalent.
Art. 293: Fapte savarsite de catre membrii instantelor de arbitraj sau in legatura cu acestia
Dispozitiile art. 289 si art. 290 se aplica in mod corespunzator si persoanelor care, pe baza unui acord de arbitraj, sunt chemate sa pronunte o hotarare cu privire la un litigiu ce le este dat spre solutionare de catre partile la acest acord, indiferent daca procedura arbitrala se desfasoara in baza legii romane ori in baza unei alte legi.
Art. 294: Fapte savarsite de catre functionari straini sau in legatura cu acestia
Prevederile prezentului capitol se aplica in privinta urmatoarelor persoane, daca, prin tratatele internationale la care Romania este parte, nu se dispune altfel:
a) functionarilor sau persoanelor care isi desfasoara activitatea pe baza unui contract de munca ori altor persoane care exercita atributii similare in cadrul unei organizatii publice internationale la care Romania este parte;
b) membrilor adunarilor parlamentare ale organizatiilor internationale la care Romania este parte;
c) functionarilor sau persoanelor care isi desfasoara activitatea pe baza unui contract de munca ori altor persoane care exercita atributii similare, in cadrul Uniunii Europene;
d) persoanelor care exercita functii juridice in cadrul instantelor internationale a caror competenta este acceptata de Romania, precum si functionarilor de la grefele acestor instante;
e) functionarilor unui stat strain;
f) membrilor adunarilor parlamentare sau administrative ale unui stat strain.
g)juratilor din cadrul unor instante straine.
CAPITOLUL II: Infractiuni de serviciu
Art. 295: Delapidarea
(1) insusirea, folosirea sau traficarea de catre un functionar public, in interesul sau ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestioneaza sau le administreaza se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.
(2) Tentativa se pedepseste.
Art. 296: Purtarea abuziva
(1) intrebuintarea de expresii jignitoare fata de o persoana de catre cel aflat in exercitarea atributiilor de serviciu se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 6 luni sau cu amenda.
(2) Amenintarea ori lovirea sau alte violente savarsite in conditiile alin. (1) se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite speciale se majoreaza cu o treime.
Art. 297: Abuzul in serviciu
(1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.
*) Curtea Constitutionala admite exceptia de neconstitutionalitate si constata ca dispozitiile art. 297 alin. (1) sunt constitutionale in masura in care prin sintagma "indeplineste in mod defectuos" din cuprinsul acestora se intelege "indeplineste prin incalcarea legii".
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, ingradeste exercitarea unui drept al unei persoane ori creeaza pentru aceasta o situatie de inferioritate pe temei de rasa, nationalitate, origine etnica, limba, religie, sex, orientare sexuala, apartenenta politica, avere, varsta, dizabilitate, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA.
Art. 298: Neglijenta in serviciu
Incalcarea din culpa de catre un functionar public a unei indatoriri de serviciu, prin neindeplinirea acesteia sau prin indeplinirea ei defectuoasa, daca prin aceasta se cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda.
Art. 299: Folosirea abuziva a functiei in scop sexual
(1)Fapta functionarului public care, in scopul de a indeplini, a nu indeplini, a urgenta ori a intarzia indeplinirea unui act privitor la indatoririle sale de serviciu sau in scopul de a face un act contrar acestor indatoriri, pretinde ori obtine favoruri de natura sexuala de la o persoana interesata direct sau indirect de efectele acelui act de serviciu se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica sau de a exercita profesia ori activitatea in executarea careia a savarsit fapta.
(2) Pretinderea sau obtinerea de favoruri de natura sexuala de catre un functionar public care se prevaleaza sau profita de o situatie de autoritate ori de superioritate asupra victimei, ce decurge din functia detinuta, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica sau de a exercita profesia sau activitatea in executarea careia a savarsit fapta.
Art. 300: Uzurparea functiei
Fapta functionarului public care, in timpul serviciului, indeplineste un act ce nu intra in atributiile sale, daca prin aceasta s-a produs una dintre urmarile prevazute in art. 297, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda.
Art. 301: Conflictul de interese
(1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.
*) Curtea Constitutionala admite exceptia de neconstitutionalitate si constata ca sintagma "raporturi comerciale" din cuprinsul dispozitiilor art. 301 alin. (1) este neconstitutionala.
(2) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative.
Nota: daca aveti pareri, interpretari sau precizari legate de acest subiect va incurajam sa folositi butonul "Comenteaza" de mai jos
Comentarii [4 comentarii]Adauga comentariul tau
Anton Vici 08 Oct. 2018 00:49:22
daca un profesor lucreaza cu morma intreaga sau partiala la o scoala de stat si este si administrator si angajat al unui centru de meditatii exista conflict de interese, se pedepseste penal?..mentionez ca prof. la centru nu are elevii de la el de la clasa..sau eventual scoala..desi este mai greu sa le interzica celor din scoala si acel profesor nu are nicio functie in scoala, director etc, ...astept un comentariuDoina Stuparu 18 Mar. 2017 11:28:12
Si calcularea pensiei speciala cand , ca vad ca o dadura cu obligatii? Ar trebui ca in politie , magistratura calculata pensia ,nu ca la "matura" desi nu am nimic cu aceasta categotrie.Geo Banu 16 Mar. 2017 22:51:08
La obligatii si pedepse suntem considerati functionari publici, dar la drepturi si salarii NU!Ella David 16 Mar. 2017 20:13:51
Eram sigurã cã exista un motiv pentru care s-au grãbit sã o adopte. Se dorește dãramarea totalã a anvãțãmantului, care a anceput de ani buni. Cui ajutã?