"Prezenta lege impune obligativitatea unei instruiri in maternitati a parintilor sau tutorilor privind ingrijirea postnatala a copilului, avand ca obiect reducerea riscului mortalitatii infantile si a riscurilor de sanatate asociate cu o ingrijire postnatala deficitara", au explicat initiatorii proiectului.
Potrivit initiativei legislative, acest instructaj va fi facut de un medic sau asistent medical desemnat de conducerea spitalului, individual sau unui grup de maximum 20 de persoane.
"Instructajul pentru parinti va contine, in mod obligatoriu: o explicare a riscurilor grave pe care le implica sindromul copilului scuturat (SBS), o prezentare a manevrei Heimlich antisufocare la sugari si a masurilor elementare pentru evitarea sufocarii, o explicare a riscurilor privind transportul auto inadecvat al sugarilor si a solutiilor de prevenire prin utilizarea scaunului special, o explicare a situatiilor in care nou-nascutul prezinta febra si a reactiilor corecte in functie de caz, o prezentare a schemei de vaccinare pentru primul an de viata", prevede proiectul.
De asemenea, proiectul prevede ca, pentru o mai buna intelegere a riscurilor medicale post-natale, va fi realizat un video pe care parintii il pot viziona in maternitate sau acasa.
"Ca masura aditionala, va fi realizat si prezentat un material video care va rula in maternitati si care poate fi distribuit parintilor sau tutorilor in format electronic. Acesta va cuprinde, in mod obligatoriu, o ilustrare grafica a contextelor care favorizeaza aparitia sindromului copilului scuturat (SBS) si a riscurilor de accident in cazul transportului auto inadecvat", prevede initiativa legislativa.
Cheltuielile pentru personalul care va face instructajul pentru si celelalte cheltuieli necesare implementarii acestor masuri in maternitati, vor fi asigurate prin bugetul Ministerului Sanatatii, care va fi suplimentat cu sumele necesare.
In favoarea sustinerii proiectului, initiatorii prezinta un raport al INS din 2017, care spune ca "in Romania se inregistreaza 7,6 decese la 1.000 de nou-nascuti, fata de o medie europeana de 3,6 si comparativ cu o rata de 3,7 in Franta, 3,3 in Germania sau chiar de 1,7 in Finlanda si 1,6 in Slovenia.
Senatul a adoptat tacit initiativa, in calitate de prim for sesizat, decizionala fiind Camera Deputatilor.