Legea educatiei nationale nr. 1/2011 prevede, in prezent, ca durata mandatului de rector este de patru ani si ca o persoana poate ocupa aceasta functie la aceeasi institutie de invatamant pentru maximum doua mandate succesive.
In noua forma votata de Senat, proiectul prevede ca mandatul unui rector poate fi reinnoit, fara a exista o limitare de timp, conform
avocatnet.ro.
Rectorul reprezinta legal universitatea in relațiile cu tertii si realizeaza conducerea executiva a universitatii. Rectorul este ordonatorul de credite al universitatii si are urmatoarele atributii:
a) realizeaza managementul si conducerea operativa a universitatii, pe baza contractului de management;
b) negociaza si semneaza contractul institutional cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului;
Modificari (1)
c) incheie contractul de management cu senatul universitar;
d) propune spre aprobare senatului universitar structura si reglementarile de funcționare ale universitații;
e) propune spre aprobare senatului universitar proiectul de buget si raportul privind execuția bugetara;
f) prezinta senatului universitar, in luna aprilie a fiecarui an, raportul prevazut la art. 130 alin. (2). Senatul universitar valideaza raportul menționat, in baza referatelor realizate de comisiile sale de specialitate. Aceste documente sunt publice;
g) conduce consiliul de administratie;
h) indeplineste alte atributii stabilite de senatul universitar, in conformitate cu contractul de management, Carta universitara si legislația in vigoare.
Acelasi proiect de lege votat de Parlament introduce si necesitatea competentelor digitale in pregatirea psihopedagogica si formarea continua a personalului didactic. De asemenea, prevede includerea in definitia institutiilor de invatamant a institutiilor de formare continua nonuniversitara din MApN, MAI, MJ, SRI sau ale altor institutii cu atributii in domeniul apararii, informatiilor, ordinii publice si securitatii nationale, inclusiv in domeniul invatarii limbilor straine.
Pentru a intra in vigoare, proiectul de lege mai trebuie promulgat de presedintele tarii si publicat in Monitorul Oficial.
Nicolae Capatana 29 Oct. 2020 08:11:29
1. Oricum "magaria" a inceput din 2019 cand unele universitati au organizat alegeri pentru rectorii aflati in al doilea mandat - care expira in 2020 - alegeri - "anticipate"- prin octombrie 2019! In aceste conditii se considera ca rectorii in functie nu au 2 mandate complete si ca pot candida! Pentru toata aceasta magarie ei ar trebui sa-i multumeasca fostului rector EA, care din pozitia de senator a "tras toate sforile" si drept recompensa acum a primit "un sut in fund" !!!2.Ce inseamna "pe viata" in raport cu varsta de pensionare, este cumva o "licenta poetica" a autoarei acestui articol sau ... In tara prostilor se poate orice !!!