Un
proiect de lege care contine aceste modificari a fost depus la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor de catre grupurile parlamentare ale USR. Daca va fi adoptata, legea va limita puterea rectorilor de universitati, care nu vor mai avea niciun rol in desemnarea decanilor facultatilor.
Initiatorii sunt nemultumiti de faptul ca rectorii, imediat dupa alegerea lor, numesc decanii care vor fi responsabili in fata lor si nu fata de comunitatea academica pe care o conduc.
"Prin acest mecanism de numire se mentine un raport clientelar intre rector si decan, fapt care de foarte multe ori poate genera disfunctionalitati cu privire la transparenta decizionala si legitimitatea masurilor asumate", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.
Pe viitor, facultatile vor putea sa fie autonome fata de rectorat prin modul in care este ales decanul. Astfel, acesta va fi desemnat prin vot universal, direct si secret al cadrelor universitare din respectiva facultate si al studentilor. Ponderea votului va fi de 75% pentru cadrele universitare si 25% pentru studenti.
"In calitate de beneficiari primari ai actului educational, studentii trebuie sa aiba capacitatea de a-si exprima punctele de vedere si de a decide intr-o anumita masura cu privire la deciziile care ii afecteaza in mod direct", se arata in expunerea de motive.
O alta prevedere a proiectului de lege vizeaza clarificarea duratei in care o persoana poate ocupa functia de rector. In momentul de fata, Legea educatiei prevede ca rectorii pot ramane in functie pentru doar doua mandate complete, succesive. Formularea permite ca intreruperea unui mandat, chiar si pentru putina vreme, sa faca posibil ca acel mandat sa nu fie luat in considerare, iar persoana respectiva sa obtina si un al treilea mandat. In plus, sintagma "mandate succesive", face ca un rector sa poate obtine un numar nelimitat de mandate, cu conditia ca succesive sa fie numai doua.
Proiectul clarifica si perioada in care un profesor universitar poate ocupa functia de rector, anume 8 ani, indiferent daca acest succesiv sau nu, cu intreruperi sau nu.
Modificarile sunt deocamdata in stadiul de proiect, care trebuie sa primeasca votul pozitiv al Camerei Deputatilor si al Senatului si avizul presedintelui tarii pentru a fi pus in aplicare.