Documentul reglementeaza conditiile generale de functionare a programelor de studii universitare integrate organizate de institutiile de invatamant superior acreditate din sistemul de invatamant superior din Romania impreuna cu alte institutii de invatamant superior acreditate din Spatiul european al invatamantului superior. Aceste programe se pot organiza fie la nivel national, cand toate institutiile sunt din Romania, fie la nivel transnational/international, atunci cand cel putin doua tari diferite sunt reprezentate in randul institutiilor de invatamant superior implicate.
Asocierea institutiei de invatamant superior acreditata din Romania cu o alta institutie de invatamant superior acreditata din SEIS, pentru crearea unui program de studii universitare integrate se poate realiza numai daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) fiecare institutie care se asociaza este acreditata si recunoscuta de tara de provenienta, are dreptul de a organiza studii universitare pentru nivelul de calificare in care se incadreaza respectivul program de studii;
b) programul de studii universitare sa fie integral elaborat in conformitate cu Sistemul European de Credite Transferabile (SECT/ECTS);
c) acordul inter-institutional incheiat contine dispozitii privind admiterea la programele de studii universitare integrate si finalizarea acestora, planul de invatamant, fisele de disciplina, repartizarea disciplinelor pe semestre intre institutiile de invatamant superior partenere, eliberarea si recunoasterea documentelor de finalizare a studiilor/diplomelor de studii.
Programele de studii integrate se finalizeaza cu diploma comuna sau diploma dubla sau multipla. Continutul si formatul actelor de studii pentru programele de studii integrate, precum si limba de redactare a acestora se aproba de catre senatele institutiilor de invatamant superior din Romania, conform acordurilor inter – institutionale.
Metodologie cadru pentru organizarea si functionarea programelor de studii universitare integrate organizate in cadrul institutiilor de invatamant superior din Romania, finalizate cu diploma comuna sau diploma dubla sau multipla [Proiect]
CAPITOLUL I. Dispozitii generale
Art.1
(1)Prezenta metodologie cadru reglementeaza conditiile generale de functionare a programelor de studii universitare integrate organizate de institutiile de invatamant superior acreditate din sistemul de invatamant superior din Romania impreuna cu alte institutii de invatamant superior acreditate din Spatiul european al invatamantului superior, denumit in continuare SEIS.
(2)Programele de studii integrate pot fi organizate in comun de doua sau mai multe institutii de invatamant superior acreditate din SEIS.
(3)Programele de studii integrate se pot organiza la nivel national, atunci cand toate institutiile de invatamant superior implicate sunt din Romania sau transnational/international, atunci cand cel putin doua tari diferite sunt reprezentate in randul institutiilor de invatamant superior implicate.
(4)Institutiile de invatamant superior romanesti care organizeaza programe de studii integrate stabilesc un regulament propriu de organizare si functionare a acestora, aprobat de senatul universitar.
(5)Acordurile inter-institutionale incheiate de catre institutia de invatamant superior sunt elaborate cu respectarea regulamentului propriu de organizare si functionare programelor de studii integrate.
(6)Institutiile de invatamant superior aduc la cunostinta candidatilor, cu cel putin 6 luni inainte de sustinerea examenului de admitere, prin afisare la sediul institutiilor si pe pagina web proprie, informatii privind taxele de scolarizare, organizarea si desfasurarea admiterii, conform prevederilor acordurilor interinstitionale.
(7)Programele de studii integrate se pot organiza pentru orice ciclu de studii universitare, dupa cum urmeaza: ciclul scurt-studii universitare de scurta durata, ciclul I - studii universitare de licenta, ciclul II - studii universitare de master, ciclul III - studii universitare de doctorat.
(8)Programele de studii integrate se finalizeaza cu diploma comuna sau diploma dubla sau multipla. Continutul si formatul actelor de studii pentru programele de studii integrate, precum si limba de redactare a acestora se aproba de catre senatele institutiilor de invatamant superior din Romania, conform acordurilor inter – institutionale.
(9)Recunoasterea calificarilor si a perioadelor de studii (inclusiv recunoasterea invatarii anterioare) se va face in conformitate cu Conventia de recunoastere de la Lisabona si cu documentele subsidiare.
Art.2
(1)Programul de studii integrat se defineste ca totalitatea activitatilor de proiectare, invatare, predare, cercetare, aplicatii practice si evaluare, planificate, astfel incat sa duca la o calificare universitara.
(2)Curriculumul acestui tip de program este elaborat si organizat in comun de institutiile de invatamant superior partenere in organizarea programului de studii universitare integrate si conduce la o diploma comuna sau la diplome duble sau multiple, insotita/insotite de un supliment comun, conform formatului stabilit in acordul inter-institutional incheiat intre institutiile de invatamant superior partenere. Suplimentul la diploma se elibereaza gratuit, in limba romana si o limba de circulatie internationala utilizata in cadrul parteneriatului.
(3)Evaluarea externa a calitatii educatiei, in vederea acreditarii, se realizeaza fara parcurgerea procedurii de autorizare de functionare provizorie, in cazul programelor de studii integrate.
(4)Acreditarea programelor de studii integrate finalizate cu diploma comuna sau cu diploma dubla sau multipla se realizeaza fara parcurgerea procedurii de autorizare de functionare provizorie si fara a se face distinctie in ceea ce priveste limba de predare si spatiul geografic in care se desfasoara.
(5)Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior evalueaza, la cerere, programe de studii integrate in temeiul standardelor si al metodologiilor stabilite la nivel european prin Abordarea europeana pentru asigurarea calitatii programelor de studii integrate si propune acreditarea/neacreditarea acestor programe.
CAPITOLUL II. Organizarea programelor de studii integrate
Art.3
(1) Organizarea in comun a programelor de studii universitare integrate, de catre o institutie de invatamant superior acreditata din Romania si de cel putin o institutie de invatamant superior acreditata din SEIS, se realizeaza pe baza unui acord/conventie de parteneriat/asociere, denumit in continuare acord inter-institutional, cu respectarea legislatiei nationale si europene aplicabile.
(2) Obiectul acordului inter-institutional consta in stabilirea regulilor speciale aplicabile programelor de studii integrate care sunt in concordanta cu dispozitiile legale aplicabile in tara/tarile de origine ale institutiilor de invatamant superior partenere.
(3) Acordul inter-institutional va stabili calitatea fiecarei institutii participante, respectiv coordonatorul programului de studii integrate, daca este cazul, si partenerul/partenerii in cadrul programului, responsabilitatile fiecarei institutii, structura disciplinelor din cadrul programului de studii, conditiile de admitere, continutul ghidului de studii, drepturile si obligatiile studentilor, regulile aplicabile finalizarii studiilor, formatul actelor de studii, modalitatea eliberarii si recunoasterea actelor de studii, precum si modalitatea de finantare a acestor programe de studii.
(4) Institutiile de invatamant superior partenere, prin acordul inter institutional, stabilesc mobilitatea studentilor si a cadrelor didactice.
(5) Institutiile de invatamant superior din Romania, care organizeaza programe integrate sau comune, raporteaza in platformele nationale colaborarile in aceste programe, in scopul monitorizarii si evaluarii, cat si pentru facilitarea politicilor bazate pe evidente.
Art.4
Asocierea institutiei de invatamant superior acreditata din Romania cu o alta institutie de invatamant superior acreditata din SEIS, pentru crearea unui program de studii universitare integrate se poate realiza numai daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) fiecare institutie care se asociaza este acreditata si recunoscuta de tara de provenienta, are dreptul de a organiza studii universitare pentru nivelul de calificare in care se incadreaza respectivul program de studii;
b) programul de studii universitare sa fie integral elaborat in conformitate cu Sistemul European de Credite Transferabile (SECT/ECTS);
c) acordul inter-institutional incheiat contine dispozitii privind admiterea la programele de studii universitare integrate si finalizarea acestora, planul de invatamant, fisele de disciplina, repartizarea disciplinelor pe semestre intre institutiile de invatamant superior partenere, eliberarea si recunoasterea documentelor de finalizare a studiilor/diplomelor de studii.
Art.5
(1) In cadrul institutiei de invatamant superior din Romania, coordonarea programului de studii integrate, stabilit potrivit acordurilor inter institutionale, va fi asigurata de catre un director/coordonator, in functie de conditiile stabilite cu institutiile partenere in acordul interinstitutional.
(2) Directorul/coordonatorul va fi desemnat de catre rectorul institutiei de invatamant superior si va asigura comunicarea cu reprezentantii institutiilor partenere si va indeplini toate atributiile stabilite prin acordul inter-institutional, pentru buna organizare a activitatilor pe care le implica programul de studii integrate.
(3) Coordonarea programului de studii integrate la nivelul parteneriatului stabilit va fi realizata de catre un consiliu academic compus din reprezentanti ai tuturor institutiilor partenere, potrivit dispozitiilor din acordul inter-institutional. Desemnarea acestora va fi facuta potrivit regulilor interne aplicabile in cadrul institutiilor partenere.
Art.6
Ulterior indeplinirii de catre toate institutiile partenere a procedurilor de acreditare la nivel national, acestea vor fi responsabile pentru:
a) elaborarea programelor si a materialelor didactice necesare, livrarea propriilor module si acordul asupra metodologiilor de predare comune, metodelor de evaluare si sistemelor de notare; elaborarea rezultatelor invatarii si evaluarea studentilor in conformitate cu Ghidul de studii si a detaliilor convenite in acordul inter-institutional;
b) asigurarea de personal calificat pentru a include programul de studii integrate in oferta programelor de studii pentru care se organizeaza admitere, in conformitate cu reglementarile nationale;
c) personalul calificat care urmeaza sa desfasoare activitati didactice in cadrul programului de studii integrat trebuie sa faca dovada cunoasterii la nivel avansat a limbii de predare / limbilor de predare ale programului respectiv.
d) pastrarea evidentelor corecte cu privire la studenti si permiterea accesului institutional la evidentele legate de mobilitatea academica a studentilor, in conformitate cu procedurile si protocoalele definite de conditiile acordului inter-institutional;
e) eliberarea diplomei de finalizare a studiilor si a suplimentului de diploma sau a situatiei scolare, de catre fiecare institutie de invatamant superior unde studentul a indeplinit cerintele nationale minime prevazute.
Art.7
(1) In functie de conditiile stabilite in cuprinsul acordurilor inter institutionale, durata programelor de studii integrate poate fi:
a) doi ani pentru studii universitare de scurta durata;
b) trei sau patru ani pentru programele de studii universitare de licenta, dupa caz;
c) cinci sau sase ani pentru programele de studii universitare din domeniile reglementate la nivelul Uniunii Europene, dupa caz;
d) un an sau doi pentru programele de studii universitare de master, dupa caz;
e) patru ani programele de studii universitare de doctorat.
(2) Programele de studii universitare integrate pot fi organizate la urmatoarele forme: invatamant cu frecventa, invatamant cu frecventa redusa si invatamant la distanta, conform acordului interinstitutional.
(3) Un program de studii universitare integrate poate fi derulat in limba romana, in limbile minoritatilor nationale, precum si in una sau mai multe limbi de circulatie internationala conform acordului inter-institutional.
CAPITOLUL III. Admiterea studentilor
Art.8
(1) Admiterea candidatilor la programul de studii universitare integrate se realizeaza in conditiile impuse de reglementarile nationale si regulamentele in vigoare ale institutiilor de invatamant superior organizatoare si cu punerea in aplicare a continutului acordului inter-institutional incheiat pentru stabilirea respectivului program de studii integrate.
(2) Organizarea admiterii pentru programele de studii universitare integrate se realizeaza cu respectarea calendarului de admitere stabilit prin acordul inter-institutional si reglementarile legale in vigoare.
(3) Criteriile de selectie si de evaluare a candidatilor, precum si documentele din dosarul de admitere, vor fi stabilite prin acordul inter-institutional.
(4) Fiecare dintre institutiile partenere este responsabila de verificarea conditiilor de eligibilitate a cererilor de inscriere primite. Evaluarea cererilor de inscriere si a dosarelor de candidatura vor fi supuse unui proces de evaluare comun de catre o comisie mixta de admitere, constituita cu respectarea regulilor din acordul inter-institutional si a celor nationale din reprezentanti ai institutiilor partenere.
Art.9
(1) Admiterea la studii universitare de scurta durata /licenta/master/doctorat in cadrul unui program de studii integrate se desfasoara cu respectarea metodologiei de admitere adoptata in cadrul institutiei de invatamant superior si a legislatiei nationale in vigoare, dupa cum urmeaza:
a) la concursul de admitere la studii universitare de scurta durata au dreptul sa participe absolventii cu diploma de bacalaureat sau echivalenta, cu respectarea conditiilor specifice stabilite de acordul interinstitutional.
b) la concursul de admitere la studii universitare de licenta au dreptul sa participe absolventii cu diploma de bacalaureat sau echivalenta, cu respectarea conditiilor specifice stabilite de acordul inter-institutional.
c) la concursul de admitere la studii universitare de master au dreptul sa participe absolventii cu diploma de licenta sau echivalenta, cu respectarea conditiilor specifice stabilite de acordul inter-institutional.
d) la concursul de admitere la studii universitare de doctorat au dreptul sa participe absolventii cu absolventii cu diploma de masterat sau echivalenta acesteia, cu respectarea conditiilor specifice stabilite de acordul inter institutional si care au parcurs programe de studii universitare de licenta/masterat cumuland minim 300 ECTS.
(2) Inmatricularea candidatilor declarati admisi in urma concursului de admitere se face prin decizia rectorului institutiei de invatamant superior, conform acordului inter institutional.
(3) Inscrierea in Registrul Matricol Unic a studentilor admisi la programele de studii universitare integrate se realizeaza cu respectarea prevederilor legale in vigoare.
(4) Candidatul declarat admis la un program de studii universitare integrate are calitatea de student/ student – doctorand pe intreaga perioada a prezentei sale in cadrul programului respectiv, de la inmatriculare si pana la sustinerea examenelor sau a examenului de finalizare a studiilor sau exmatriculare, cu exceptia perioadelor de intrerupere a studiilor.
(5) Studentii admisi la programele de studii integrate se supun regulilor privind activitatea didactica, inmatricularea, durata calitatii de student / student - doctorand, evaluarea studentilor si promovarea examenelor, prevazute in regulamentele privind activitatea profesionala a studentilor din cadrul institutiei de invatamant, completate cu regulile specifice stabilite prin acordurile inter-institutionale care prevad repartizarea disciplinelor programului de studii integrate pe semestre, intre institutiile partenere.
(6) Studentii admisi la programele de studii integrate sunt inregistrati in RMUR/RUNIDAS, in conformitate cu legislatia in vigoare.
Art.10
Drepturile si obligatiile studentilor / studentilor - doctoranzi inmatriculati la programele de studii integrate organizate in cadrul institutiei de invatamant superior sunt stabilite prin contractul de studii, prin dispozitiile cuprinse in legislatia in vigoare, carta universitara si regulamentele institutiei, precum si prin dispozitiile cuprinse in acordul inter-institutional.
Art.11
(1) Acordul inter-institutional va stabili detaliile cu privire la finantarea programelor de studii integrate infiintate.
(2) Nivelul taxelor de studii, precum si modalitatea de plata a acestora se stabilesc prin acordul interinstitutional incheiat intre institutiile de invatamant partenere.
(3) Institutiile de invatamant superior prin acordul institutional nu pot stabili alte tipuri de taxe, decat cele prevazute de Legea invatamantului superior nr. 199/2023, cu modificarile si completarile ulterioare.
CAPITOLUL IV. Organizarea activitatii didactice
Art.12
(1) Activitatile didactice, stabilite prin acordurile inter-institutionale, se structureaza pe discipline de invatamant.
(2) Repartizarea disciplinelor pe semestre, alocarea creditelor pe discipline, evidentierea formelor deevaluare la fiecare disciplina sunt cuprinse in planul de invatamant al programului de studii convenit in acordul inter-institutional de stabilire a programului de studii integrate.
(3) Activitatea didactica pe perioada semestrelor in care activitatile din programul de studii integrate sunt efectuate in cadrul fiecarei institutii de invatamant superior, inclusiv obligatiile didactice si regimul de frecventa, sunt stabilite prin regulamentele interne privind activitatea profesionala a studentilor si prin regulamentele facultatii, aprobate de consiliul facultatii, conform acordului inter-institutional.
(4) Evaluarea studentilor pe parcurs, pentru disciplinele studiate in cadrul fiecarei institutii de invatamant superior, se va realiza cu respectarea conditiilor prevazute in fisele disciplinelor, conform regulilor adoptate in cadrul institutiei de invatamant, si in conformitate cu prevederile acordului inter-institutional.
CAPITOLUL VII. Finalizarea studiilor
Art.13
(1) Programele de studii universitare integrate se incheie cu sustinerea publica a unei lucrari de absolvire/licenta/disertatie/tezei de doctorat, conform structurii si modalitatii stabilite in acordul inter-institutional si in conformitate cu regulamentele institutiei de invatamant superior din Romania privind examenele de finalizare a studiilor.
(2) Alegerea temei pentru lucrarea de absolvire/licenta/disertatie/doctorat se va realiza in conformitate cu prevederile acordului inter-institutional.
(3) In cazul studentilor care aleg sustinerea examenului de finalizare a studiilor in cadrul institutieide invatamant superior din Romania, pentru redactarea si coordonarea lucrarii de absolvire /licenta /disertatie /de doctorat, precum si pentru organizarea, desfasurarea si sustinerea examenelor de finalizare a studiilor se aplica prevederile regulamentelor institutiei de invatamant superior din Romania privind examenele de finalizare a studiilor, precum si cele ale acordului inter-institutional.
(4) Actele de studii emise la finalizarea programelor de studii integrate, respectiv diploma comuna sau diploma dubla sau multipla sunt recunoscute de drept de catre statul roman si sunt evidentiate in RMUR/RUNIDAS, in conformitate cu legislatia in vigoare.
Art.14
(1) Studentii care au indeplinit toate cerintele prevazute in programul de studii universitare integrate primesc o diploma comuna/dubla/multipla, insotita de un supliment la diploma comun, conform formatului stabilit in acordul incheiat intre institutiile de invatamant superior partenere si reglementarilor legale nationale in vigoare.
(2) In cazul in care finalizarea studiilor nu va avea loc in cadrul institutiei de invatamant superior din Romania, ci la una dintre institutiile de invatamant superior partenere, pentru studiile urmate in Romania va fi eliberat un document universitar care sa reflecte situatia scolara, document recunoscut de catre toate institutiile partenere, conform acordului inter-institutional.
CAPITOLUL VIII. DISPOZITII FINALE
Art.15
Prevederile prezentului regulament se vor aplica de catre institutiile de invatamant superior acreditate din Romania pentru fiecare program de studii universitare integrat, dupa intrarea in vigoare a acordurilor inter institutionale incheiate de institutii de invatamant superior acreditate din Romania cu institutii de invatamant superior acreditate, partenere din SEIS.