Raportul Evaluarii Nationale de la sfarsitul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a arata de asemenea ca diferente uriase intre nivelul de pregatire al elevilor de la oras, cu cel al copiilor care invata la tara, diferentele ajungand chiar pana la 20 de procente.
Acestea sunt rezultatele testarilor nationale din 2014, care au fost publicate abia acum, dupa incheierea examenelor din 2015.
Fara sa ofere o interpretare mai ampla a rezultatelor, Ministerul Educatiei ia in calcul renuntarea la aceste evaluari in viitorul apropiat.
Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, arata ca nu exista nicio legatura intre modul in care este predata materia la scoala - unul disciplinar si cel in care sunt evaluati elevii la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a - interdisciplinar.
"Am constatat ca, desi predarea se face disciplinar, subiectele la evaluare sunt interdisciplinare. Unul din obiectivele legii educatiei este acela de a asigura o legatura functionala intre cei care realizeaza curricula si cei care realizeaza evaluarea nationala. Acum nu exista (legatura)", sustine ministrul Educatiei.
Rezultatele obtinute de elevi depind si de la o scoala la alta, foarte putine unitati de invatamant implementand tehnici moderne de invatare
"Invatatorii si profesorii aduna foarte multe hartii, muncesc foarte mult ca sa faca aceste evaluari si aceste hartii raman undeva in sertarul directorului, fara ca cineva sa faca o analiza, sa vedem care este concluzia", explica Simion Hancescu, presedintele FSLI.
Evaluarea Nationala de la sfarsitul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a a fost sustinuta in 2015 pentru al doilea an consecutiv de elevii romani, iar subiectele au fost formulate dupa modelul testarilor internationale PISA.
Adriana 12 Iun. 2015 07:30:54
Ce perspicacitate! Daca nu ar fi fost asa vizibila interdisciplinaritatea! Dar baremele, dle ministru? Cum explicam aceste greseli colosale? Sa nu mai vorbim ca aceste teste nu au nicio finaliate...deci sunt total ignorate de catre elevi. Vreti selectie? Dati un test in cls a vi a ca si cel de la cls a viiia. Informati parintii sa isi asume si ei remedierea, nu doar profesorij care abia au timp sa parcurga materia.Adriana 12 Iun. 2015 07:30:37
Ce perspicacitate! Daca nu ar fi fost asa vizibila interdisciplinaritatea! Dar baremele, dle ministru? Cum explicam aceste greseli colosale? Sa nu mai vorbim ca aceste teste nu au nicio finaliate...deci sunt total ignorate de catre elevi. Vreti selectie? Dati un test in cls a vi a ca si cel de la cls a viiia. Informati parintii sa isi asume si ei remedierea, nu doar profesorij care abia au timp sa parcurga materia.Lucia 11 Iun. 2015 22:08:42
Propun o evaluare nationala anuala cu care un exercitiu din fiecare Capitol studiat conform programei scolare. Fiecare parinte sa primeasca email cu capitolul la care copilul intampina difficultati ptr a recupera in vacanta.Roset 11 Iun. 2015 21:09:08
,,Am constatat ca, desi predarea se face disciplinar, subiectele la evaluare sunt interdisciplinar”De unde ați CONSTATAT,dle ministru? Ne puteți spune și nouã CE ÎNSAEMNÃ ACEASTÃ CONSTATARE? Vã ruuuuuggggãããããmmmmm, nu ne lãsați an ceațã! :