Cu doar trei saptamani inainte de deschiderea oficiala a
anului scolar 2016-2017, ministrul Educatiei a sesizat incalcari grave ale procedurii de licitatie, ceea ce inseamna ca manualele noi promise elevilor claselor a IV-a nu vor ajunge in scoli pe 12 septembrie.
"Raportul Corpului de control ne-a parvenit acum cateva zile. Expertii au constatat incalcari grave ale procedurii de licitatie pentru manunalele de clasa a IV-a. Tocmai de aceea, suntem in proces de solutionare a contestatiei care a fost inaintata de catre editori. Acesta este si motivul pentru care, din pacate, nu vom avea manuale la 12 septembrie pentru elevii de clasa a IV-a", a declarat ministrul Educatiei, Mircea Dumitru.
In consecinta, directorul Centrului National de Evaluare si Examinare (CNEE), care a organizat licitatia pentru achizitia manualelor, a fost schimbat din functie, iar in locul sau a fost numit Marian Suta.
"Corpul de control a facut si o serie de recomandari, cum ar fi revizurirea procedurii interne de secretrizare si descretizare a ofertelor, eliminarea conflictului de interese existent pana acum in organizarea licitatiilor intre directorul CNEE si presedinte al comisiei de licitatii. Ceea ce va pot spune acum este ca domnul Cristian Mirescu, care a fost director al acestui consilu de evaluare, nu mai este in momentul de fata director.
Domnia sa lucreaza in continuare la Editura Didactica si Pedagogica , dar nu mai este directorul acestei comisii foarte importante. Vom investiga si toate aspectele care au fost sesizate de Corpul de control al premierului si vom merge mai departe cu aceasta cercetare", a adaugat ministrul Educatiei.
Ministrul Educatiei a subliniat ca are in vedere imbunatatirea activitatii CNEE, unde se elaboreaza si subiectele pentru examenele nationale - care au fost starnit valuri de controverse in acest an.
"Tot aici erau elaborate si subiectele pentru examenele nationale si de aceea avem in vedere imbunatatirea acestei activitati", a mai spus Mircea Dumitru.
Carmen 24 Aug. 2016 09:37:02
Acesta este al patrulea an in care primim aceeasi informație despre manualele generației pe care se experimenteazã neinspiratele idei de modificare aprogramei. Dar acestor guvernanți, indiferent cine ar fi ei, nu se simt cuprinsi de rușine punand pe tapet problema licitatiilor ? Sunt ei mai presus de elevii si pãrinții lor, blamați ca nu si-au facut temele idioate din manualele unor "rataciti" ?