Pana joi, 5 martie, au depus cereri de inscriere la ora de religie pentru anul scolar in curs aproximativ 1.809.000 de elevi, adica aproximativ 77% dintre elevii inscrisi in sistemul de invatamant preuniversitar.
"Sunt 1.809.000 de cereri la nivelul orei 12,00, ceea ce inseamna 77% baza de raportare. Asteptam finalul raportarii, in data de 6 martie, dupa care vom vedea cate clase sunt constituite pe baza acestui numar de elevi si daca intr-adevar sunt si situatii in care sunt colegii de religie care raman fara norma. In acest context, la nivel national aceste ingrijorari par sa fie mult diminuate pentru ca procentul il consider foarte mare, variind, ce-i drept, in functie de judet, intre 54-55% si 95%, media nationala este 77%", a declarat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.
In ceea ce priveste scolile catolice din Capitala, procentul de inscriere la ora de religie este de 99%, conform Arhiepiscopiei Romano-Catolice. Purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti, Francisc Dobos, sustin ca solicitarea de a se depune cereri din partea parintilor pentru participarea elevilor la ora de religie "i-a mobilizat pe copii si parinti".
"In scolile catolice din Bucuresti, procentajul celor care s-au inscris deja pentru ora de religie a depasit deja 99. La nivelul Capitalei, este vorba de aproximativ 1.500 de elevi", a spus Dobos.
Elevii catolici si din celelalte judete ale tarii s-au inscris in numar semnificativ la aceasta disciplina, cele mai multe cereri fiind depuse in Harghita si Mures.
In judetele in care exista un procent de inscriere de 54-55% la disciplina religie trebuie sa se vada care a fost numarul initial al elevilor inscrisi la inceputul anului scolar, pentru a se constata daca exista diferente semnificative intre ceea ce s-a solicitat acum si ceea ce a fost inainte, a subliniat Cimpeanu.
"Poate in acele judete au fost foarte multe cereri de neparticipare si atunci nu sunt induse diferente majore. In sistem daca insa s-a plecat la inceputul anului cu un procent de 90% si acum avem 55%, sigur ca in acele judete ar putea sa fie astfel de probleme", a mai spus ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice.
Elena 09 Mar. 2015 19:05:39
DE CE NU SE DISCUTA DESPRE POSIBILITATEA EFECTUARII OREI DE RELIGIE LA BISERICA DIN PAROHIE:EVENTUAL IN CASA PAROHIALA SIMBATA,DE CE OBLIGATORIU LA SCOALA?eu am primit credinta de la bunici,am mers si merg la biserica.cind citesc "mobilizare",vezi articole de mai sus,traduc manipulare,multi semneaza orice doar din frica de a nu fi "in rind ",sau de a fi pusi in situatia de a gindi.LOCUL RELIGIEI ESTE LA BISERICA,SCOALA E UN LOC LAIC. NU SE FAC RUGACIUNI LA SCOALA,PENTRU CA ALTFEL AJUNGEM LA FANATISM RELIGIOS CA SI "GRUPAREA ISLAMISTA"
Cãtãlin Baltaru 09 Mar. 2015 12:57:23
ÃŽnțeleg din acest articol cã majoritatea creștinã și-a fãcut datoria, deși, culmea, acest lucru ar fi fost necesar sã-l facã minoritatea- adicã depunerea vestitelor cereri. Probabil cã sistemul a vrut sã interogheze populația an substrat asupra devotamentului fațã de religia pe care romanii o au. Este și acesta, an ultimã instanțã, un act de mãrturisire a credinței, probabil necesar an aceste vremuri tulburi și pline de frãmantãri sociale.Una peste alta, așa cum bine observa un antevorbitor aici, s-a creat un cadru discriminatoriu fațã de majoritari, dar și fațã de obiectul „religie” an raport cu celelalte obiecte din trunchiul comun. Noi anțelegem foarte bine unde bat structurile care vor cu tot dinadinsul distrugerea culturii și a credinței strãmoșești... Tocmai de aceea cred cã se impune o mobilizare exemplarã a cetãțenilor acestei țãri pentru interogarea sistemului asupra nedreptãților pe care le sãvarșește cu bunã științã fațã de ei anșiși. Aștept cu interes momentul cand aceeași cerere de participare la anumite ore de științe in/exacte va fi depusã de pãrinți și elevi.
Popovici George 09 Mar. 2015 08:30:04
Astept de la Ministerul Educatiei introducerea cererilor de inscriere si la celelalte materii incluse in trunchiul comun engleza, geografie, muzica etc.. S-ar putea sa aveti surpriza de a constata ca la alte materii, procentajul va fi mai mic...Dana 09 Mar. 2015 07:55:09
de ce nu intrebati si cati s-au inscris pentru ca ora de religie nu era ultima sau prima in grila si copilul nu ar fi avut alternativa. Si eu am inscris copilul la ora dar nu pentru ca imi doream ci pentru ca intr-un fel sau altul asta este alegerea scolii