Redam mai jos aceasta scrisoare deschisa.
Stimata redactie,
Suntem un grup de parinti din toata tara.
Am vazut ca in presa a aparut o scrisoare deschisa a unui grup de profesori in ceea ce priveste auxiliarele scolare.
Ca un drept la replica am dori si noi, parintii, sa punem cateva intrebari:
♦ Cine achita aceste auxiliare? Le achita ministerul sau le achita parintii? Daca le achita parintii care este forma legala?
♦ Ce se intampla cu acei copii ai caror parinti nu dispun de banii necesari pentru achizitionarea auxiliarelor? Ei nu mai fac scoala?
♦ In conditiile in care auxiliarele ingreuneaza foarte, foarte mult ghiozdanele copiilor, aflati inca in plina dezvoltare fizica, cum se respecta legea, care stipuleaza ca greutatea ghizdanelor nu poate depasi 2.5 kg?
♦ De ce este nevoie de suplimentarea cu auxiliare, in conditiile in care la clasee I-IV exista manuale, iar ministrul Liviu Pop a promis ca la clasa a V-a vor exista manuale la inceputul anului scolar?
♦ Daca aceste manuale nu sunt bune, de ce nu se cere elaborarea unor manuale de calitate, care sa permita inclusiv lucrul diferentiat? Aceste manuale sunt verificate din punct de vedere al calitatii stiintifice de catre comisii formate din profesori din sistemul de invatamant.
In final dorim sa va amintim ca in Legea Educatiei Nationale 1/2011 se stipuleaza ca invatamantul este gratuit in Romania, iar esentiala in procesul instructiv- educativ este programa, nu materialele didactice auxiliare: manuale, auxiliare, culegeri etc.
Va multumim pentru intelegere si sper sa reusim sa capatam raspunsuri in timp util,
Un grup de parinti
Comentarii [2 comentarii]Adauga comentariul tau
Puchea Dorel 18 Aug. 2017 11:21:38
Aș rãspunde și eu la punctul nr. 4. În ciclul primar nu existã manuale suficiente, iar asta cred cã este tot vina ministerului, noi fiind obligați sã folosim și manuale vechi, dar, totdatã, și auxiliare. Se știe foarte bine cã au fost situații, nu puține, an care manualele au venit abia an semestrul II sau chiar spre sfarșitul anului școlar din cauza contestațiilor la licitații. Cat de legitime au fost aceste contestații nu știu, așa cã nu comentez. În aceste cazuri, ansã, auxiliarele au fost absolut necesare, altfel neavand dupã ce sã anvãțãm. La clasa pregãtitoare nu existã manuale, așa cã, fãcand notã concordantã cu aceastã scrisoare, antreb: ce vor face acești copii? Nu vor mai face școalã?Robert Alexandru 17 Aug. 2017 18:02:50
La unul dintre puncte, rãspunsul este foarte simplu:- toți elevii trebuie sã anvețe sã anoate.
Intrarea la bazin costã bani.
Așa cã fiii și fiicele celor care nu-și permit sã plãteascã intrarea an bazin, vor studia anotul teoretic, cu scheme fãcute cu creta la tablã.
Aceastã situație nu anseamnã cã ministerul ar putea interzice pãrinților care pot plãti intrarea la bazin sã-și ducã fiii și fiicele la acestea...
La chestiunea cu manualele bune, rãspunsul este iarãși simplu:
- actualul sistem de creare a manualelor nu permite realizarea de manuale la fel de bune precum auxiliarele.
Faptul cã manualele sunt avizate de comisii de profesori nu are nici o semnificație. Profesorii dau notã la ce primesc, ministerul alege oricum ce e mai ieftin...