Pentru prima data in istoria invatamantului romanesc, elevii de clasa a II-a, a IV-a si a VI-a vor participa la evaluari organizate la nivel national, pentru a-si testa cunostintele. Evaluarile vor avea loc
in perioada 20 - 29 mai.
Desi rezultatele acestor simulari nu vor fi trecute in catalog si nu vor conta nici la trecerea din ciclul primar in cel gimnazial, ori din cel gimnazial in cel liceal, evaluarile pentru cei mici au
obiective bine stabilite de reprezentantii educatiei:
Evaluare la finalul clasei a II-a: are rolul de a identifica si corecta eventualele deficiente pana la finalul clasei a IV-a;
Evaluare la finalul clasei a IV-a: pentru a avea un diagnostic al sistemului de invatamant primar;
Evaluare la finalul clasei a VI-a: cu rol de preorientare, astfel incat in ultimii ani de gimnaziu elevii sa poata sa se orienteze mai bine catre filiera potrivita: invatamant profesional, liceu tehnologic sau liceu teoreti;
In cadrul celor trei evaluari elevii vor fi testati la limba romana si la matematica, astfel:
- clasa a II-a: scris-citit si matematica;
- clasa a IV-a: evaluare prin esantionare la limba romana/ limba materna - intelegerea textului scris si matematica;
- clasa a VI-a: doua probe transdisciplinare: limba romana si limba moderna I, matematica si stiinte;
Pana in prezent, aceste evaluari s-au facut in sistem pilot, pe un esantion de scoli. Ministerul Educatiei Nationale a anuntat ca incepand cu anul scolar 2013-2014, evaluarile de la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a vor avea loc la nivel national, cu subiecte unice.
"Aceasta evaluare nu influenteaza in niciun fel parcursul elevului. Obiectivul acestei evaluari este realizarea unei diagnoze a sistemului de invatamant primar", conform reprezentantilor educatiei.
Ministrul Remus Pricopie a declarat in aprilie ca notele primite de elevi la aceste evaluari nu vor fi trecute in catalog, decat "daca se doreste bonificarea elevului, adica elevul care a avut un rezultat foarte bun sa primeasca o nota maxima in catalog".
"Aceasta evaluare NU este un examen si NU este un concurs. Aceasta evaluare are rol de preorientare. La aceasta varsta incep sa se contureze caracteristicile specifice fiecarui elev. Este important ca profesorii si parintii sa inceapa sa-si formeze o opinie asupra tipului de liceu pe care e mai potrivit sa-l vizeze la finalul gimnaziului", conform brosurii destinate parintilor.
In functie de rezultatul la aceasta evaluare profesorii si parintii vor putea sa colaboreze pentru a identifica, inca de acum, cele mai bune optiuni pentru liceu. In urma acestor evaluari, elevii, profesorii si parintii vor avea mai multe elemente concrete pentru a decide, pana la finalizarea gimnaziului, care este liceul care se potriveste cel mai bine fiecaruia.
Ana-Maria Tudor 15 Apr. 2014 10:04:36
Notele nu vor fi trecute in catalog, aceasta este masura anuntata de Ministerul Educatiei, care a precizat ca rezultatele vor fi trecute in portofoliul educational, despre care nu s-a precizat daca va fi luat in considerare la admiterea in ciclul gimnazial/liceal.Pana in acest moment, Legea Educatiei nu prevede o astfel de masura, iar portofoliul educational ar putea fi de tip informativ, pentru elevi, parinti si cadre didactice. Vom reveni cu un raspuns pe masura ce vom afla mai multe detalii! Va multumim pentru intrebare!
B.P. 15 Apr. 2014 09:28:40
Mentionati ca:"Desi rezultatele acestor simulari nu vor fi trecute in catalog si nu vor conta nici la trecerea din ciclul primar in cel gimnazial, ori din cel gimnazial in cel liceal, evaluarile pentru cei mici au obiective bine stabilite de reprezentantii educatiei"... Cu toate acestea, la scoala, parintilor ni s-a spus ca au fost informati de la inspectorate ca rezultatele vor fi consemnate in portofoliul educational al elevilor si le vor influenta evolutiile scolare. Care este de fapt adevarul? Ma intereseaza un punct de vedere relativ oficial pentru ca sa intreb si eu la scoala despre ce vorbesc ei.