ISJ a format o comisie speciala care va verifica zilele acestea daca metodologia in vigoare de la Colegiul Tehnic "Dierna" din Orsova a fost aplicata corect.
Suspiciunile de frauda la examenul de Bacalaureat din Orsova o vizeaza pe fiica fostului sef al CJ, Adrian Duicu. In urma acestei anchete inspectorii scolari vor stabili masurile cuvenite, fiind deja deschisa o cercetare penala.
"In ceea ce priveste situatia semnalata la subcomisia de examen Colegiul Tehnic «Dierna» Orsova, aceasta face cazul unei cercetari penale care nu a perturbat procesul de examinare a candidatilor, fiind inceputa dupa desfasurarea ultimei probe scrise a bacalaureatului", potrivit unui comunicat de presa al ISJ Mehedinti.
Politistii din Mehedinti au fost sesizati cu privire la o posibila frauda a examenului de bacalaureat in cazul fiicei fostului presedinte al CJ Mehedinti, care ar fi copiat cu un handsfree la proba de scrisa la chimie.
Asupra tinerei nu au fost gasite bunuri, inscrisuri sau valori, ci doar suma de 300 de lei.
O alta ancheta a fost deschisa de politisti la Colegiul Tehnic Unirea din Stei, judetul Bihor. Desi Ministerul Educatiei a anuntat dotarea cu camerea audio-video a tuturor centrelor de examen, la aceasta unitate de invatamant, in 10 din cele 14 sali in care s-a desfasurat examenul, profesorii asistenti au fost inregistrati permitandu-le candidatilor sa copieze si chiar ajutandu-i la rezolvarea testelor.
In acest caz, aproximativ 200 de elevi risca sa fie eliminati din examen.
"In urma analizei inregistrarilor, s-a constatat ca in 10 din cele 14 sali in care s-a desfasurat proba E)c), profesorii asistenti nu au respectat toate atributiile prevazute de metodologie, permitand candidatilor sa comunice intre ei si sa fraudeze examenul fie prin utilizarea unor inscrisuri interzise de metodologie, fie lasandu-i sau chiar ajutandu-i sa copieze unii de la altii", arata un comunicat transmis de Ministerul Educatiei.
Politistii ancheteaza in momentul transmiterii acestei informatii modul de implicare al fiecarui cadru didactic asistent, dar si implicarea fiecarui elev in parte. In raport cu implicarea si participarea personala a fiecarui elev la nerespectarea prevederilor legale privind desfasurarea examenului de bacalureat, se vor aplica prevederile din Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat conform carora "candidatii care au beneficiat de informatii, documente sau alte forme de sprijin, obtinute pe cale frauduloasa, prin intermediul carora le-a fost facilitata rezolvarea subiectelor, situatii constatate de organele in drept, sunt eliminati din examen".
Profesorii care i-au ajutat pe elevi sa fraudeze examenul risca sa fie destituiti din functie, avertizeaza ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.
"Consecintele in astfel de cazuri pot merge pana la destituirea din functie si desfacere contractului de munca. In momentul de fata, se analizeaza cu atentie inregistrarile fiindca nu toti din cei 191 de candidati cati au fost in respectivul centru de examen, au comis nereguli. Le-am solicitat sa faca analiza elev cu elev pentru a vedea clar cine a incalcat legea. Acolo unde se sesizeaza nereguli, respectivii candidati vor fi eliminati din examen. Asupra profesorilor supraveghetori, e declansata cercetarea juridica in paralel cu cercetarea administrativa. Elevii nu au fost dusi la audieri", a declarat ministrul Educatiei pentru
"Adevarul".