Potrivit unui comunicat al FSLI, in Romania sunt integrati in unitatile de invatamant de masa, in anul scolar 2018- 2019, peste 33.000 de copii cu cerinte educationale speciale, conform statisticilor Ministerului Educatiei si Cercetarii, care au nevoie de abordari noi in metodele didactice folosite in cadrul activitatilor.
"Federatia noastra si-a asumat, inca din anul 2015, misiunea de a contribui la formarea competentelor personalului didactic afiliat pentru a promova servicii educationale de calitate, orientate catre nevoile elevilor si o scoala incluziva", sustine FSLI, conform Agerpres.
La congresul international vor participa peste 120 de cadre didactice, profesori consilieri scolari, logopezi si asistenti sociali, care doresc sa isi imbunatateasca metodele de abordare a activitatilor didactice desfasurate cu copiii cu CES integrati in invatamantul de masa. De asemenea, printre invitatii speciali ai congresului se afla ministrul Educatiei si Cercetarii Monica Cristina Anisie.
Copiii si tinerii cu cerinte educationale speciale (CES) din familii, inscrisi in invatamantul de masa sau special, au o serie de drepturi. Este vorba de acordarea unor sume de bani pentru hrana, imbracaminte, incaltaminte, rechizite.
Pentru obtinerea acestor drepturi, parintii sau reprezentantii legali trebuie sa depuna o cerere in acest sens la institutia de invatamant la care este inscris copilul/ tanarul cu cerinte educationale speciale, la care se vor anexa: certificatul de incadrare in grad de handicap; certificatul de orientare scolara; declaratie pe propria raspundere.
Conform Legii educatiei nationale nr. 1/2011, copiii, elevii si tinerii cu cerinte educationale speciale integrati in invatamantul de masa beneficiaza de suport educational prin cadre didactice de sprijin si itinerante, de la caz la caz.
Comentarii [2 comentarii]Adauga comentariul tau
Elena Drobota 31 Dec. 2019 14:46:57
Da, este adev?rat dosarul este amplu, dureaz? foarte mult Pina se ob?ine este mult timp alocat ?i nervii antin?i dar, pentru binele copilului, pentru al ajuta sa evolueze ?i pentru a merge intr-o ?coala de masa eu consider ca se merita!!!Varga 24 Nov. 2019 04:06:54
Cu tot respectul, solicitarea certificatului de orientare scolara si profesionala presupune un dosar amplu, cu drumuri si bani la psihiatru, psiholog, SPAS, medic de familie, scoala si SEOSP, de cel putin de 3 ori 1. Depunerea dosarului, 2. Prezentarea cu copilul in fara comisiei, 3. Ridicarea certificatului. Astfel multi parinti mai bine renunta.