"Aceste licee au avut autorizatie sanitara, dar din cauza lucrarilor care se vor desfasura pe parcursul anului scolar isi vor pierde aceasta autorizatie. Unele dintre ele, cu anumite clase, vor fi obligate sa se mute in alte unitati de invatamant pana se termina lucrarile.
La aceste licee se fac lucrari de reabilitare ample, care nu pot fi terminate intr-o vacanta scolara. Lucrarile incepute sunt partial finantate de primarie, dar sunt si proiecte depuse pe POR la Agentia de Dezvoltare Regionala si in momentul de fata sunt in jurizare. Daca vor primi finantare, lucrarile vor continua", a declarat miercuri presei Halasz Francisc, inspector scolar general adjunct.
Potrivit lui Halasz, doar la Liceul german "N. Lenau" se are in vedere mutarea anumitor clase. Si la Liceul maghiar "Bartok Bela" au fost cateva probleme, insa copiii au fost relocati la liceul sarbesc, aflat in apropiere.
Primarul Nicolae Robu sustine ca Banca de Credit pentru Reconstructie a Germaniei ofera Primariei Timisoara 5.000.000 de euro pentru reabilitarea cladirilor istorice, prioritate avand liceele de elita care-si desfasoara activitatea in cladiri cu valoare de patrimoniu.
"Am reusit sa includem pe lista cladirilor care vor beneficia de bani Liceele "Lenau", "Calderon" si "C.D Loga", pentru ca sunt intr-un stadiu avansat de degradare. Unele dintre ele pun in pericol siguranta elevilor si a angajatilor”, spune Robu.
In judet, in prezent, sunt 31 de unitati de invatamant neautorizate, dintre care 15 pot fi autorizate, dar se asteapta documentatiile in zilele urmatoare, iar celelalte nu au nicio sansa de autorizare, intrucat nu au apa curenta. Cu toate acestea, scolile se vor deschide pe 15 septembrie si vor functiona pe responsabilitatea directorului, respectiv a primariilor, care vor incerca sa asigure apa potabila.