Elevii si parintii au protest si depus
o petitie online pentru reevaluarea lucrarilor la matematica, de la Evaluarea Nationala 2016, acuzand ca unul dintre subiecte a fost incert si a incurcat candidatii.
Ministerul Educatiei nu a acceptat sa
modifice baremul de corectare in cazul itemului de 6 de la primul subiect. Rezultatele de la Evaluarea Nationala 2016 vor fi publicate vineri, pana in ora 16:00, pe portalul
edu.ro. Candidatii pot depune contestatiile tot vineri, intre orele 16:00-20:00.
Rezultatele finale de la Evaluarea Nationala 2016 vor fi afisate pe 5 iulie.
In ciuda protestului parintilor si elevilor, baremul de la matematica ramane neschimbat.
"Obligatia mea era sa-i invit pe parintii care au venit sa protesteze fata de modalitatea in care a fost formulat punctul 6 de la Subiectul I. Acestia reclamau nu atat greseala din baremul de notare, adica nu si-ar fi dorit neaparat sa schimbam baremul si sa spunem ca este corect sa luam in calcul si o alta varianta de raspuns, ci ar fi dorit sa anulam acest item pentru ca au gresit copiii lor, care au dat ca raspuns rezultatul 8 in loc de 3.
Specialistii din cadrul Centrului National de Evaluare si Examinare (CNEE) au discutat cu dumnealor, le-au explicat cum se formuleaza un subiect, le-au explicat modalitatea in care se contruieste itemul, care este programa pentru examen si le-au prezentat faptul ca modelul pe care CNEEE l-a postat de un an de zile pe edu.ro contine aceeasi intrebare, numai ca in loc sa le ceara numarul de elevi care au obtinut nota noua, anul acesta la Evaluarea Nationala le-au cerut numarul de elevi care au obtinut nota 5" a explicat Secretarul de Stat pe invatamantul preuniversitar, Monica Anisie.
In urma protestului organizat la Ministerul Educatiei, reprezentantii ministerului au subliniat ca subiectul de la proba de matematica a fost formulat complet.
"Este complet formulat, enuntul este clar, fara ambiguitati si permite un singur raspuns corect. (...) Acesta contine toate elementele necesare unui raspuns corect si se refera la o diagrama care a mai fost prezentata in subiectele formulate de Centrul National de Evaluare si Examinare. Tipul de diagrama in discutie este inclus in modelul de subiect pentru Evaluarea nationala a absolventilor clasei a VIII-a, anul scolar 2014-2015”, a transmis Ministerul Educatiei intr-un comunicat de presa.
De asemenea, in comunicatul transmis, MEN precizeaza ca "itemul contine legenda referitoare la reprezentarea numarului elevilor, legenda care este echivalenta cu identificarea prin axele de coordonate. In esenta, acesta se refera la prezentarea unei dependente functionale (intre nota si numarul elevilor din clasa care au obtinut aceasta nota), iar in cazul unei dependente functionale variabila se reprezinta pe axa orizontala (a absciselor)".