A aparut Manualul de Proceduri pentru Evaluarea Nationala 2022

De Bianca Tila
la 28 Apr. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

A aparut Manualul de Proceduri pentru Evaluarea Nationala 202228Apr.2022

In vederea bunei desfasurari a procesului de transfer/prelucrare a arhivelor si a administrarii acestora la nivelul unitatilor de invatamant s-a aprobat Manualul de proceduri pentru administrarea Evaluarilor Nationale la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a in anul scolar 2021 - 2022. Acesta este realizat pentru operationalizarea art. 4 si art. 15 (7) din Metodologia de organizare si desfasurare a Evaluarilor Nationale de la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a.

Documentul de fata aduce lamuriri asupra desfasurarii si organizarii Evaluarii Nationale in anul curent. De asemenea, printre aspectele distribuirii simultane a testelor de evaluare se regaseste si un scenariu pentru administratorul de test, cu diversele situatii pe care le poate intampina.

Manualul elaborat contine detalii despre actele normative ce fundamenteaza organizarea si administrarea Evaluarilor Nationale la finalul claselor a II-a, a IV-a si a IV-a; constituirea si formarea membrilor Comisiei judetene/ a municipiului Bucuresti de organizare si defasurare a Evaluarilor Nationale din anul 2022 si a Comisiilor de organizare si administrare din unitatile de invatamant; instructiunile pentru administratorul de test; scenariul testarii pentru Evaluarea Nationala 2022; masurile pentru includerea elevilor cu cerinte educationale speciale.
 
Mai jos puteti citi despre instructiunile pentru administratorul de test si scenariul testarii pentru Evaluarea Nationala 2022. De asemenea, daca doriti citirea integrala a manualului puteti citi aici.
 

Instructiuni pentru administratorul de test pentru Evaluarea Nationala 2022


3.1. Administrarea instrumentelor de evaluare urmareste evaluarea, reglementata de un set de proceduri standard, a performantelor elevilor aflati in clasele a II-a, a IV-a si a VI-a, pe baza unor teste scrise.
 
3.2. Algoritmul administrarii testelor scrise urmareste distribuirea simultana si controlata a celor 2 variante de test pentru fiecare evaluare nationala, in fiecare clasa testata, din flecare scoala care are elevi in clasele a II-a, a IV-a si a VI-a.
 
3.3. Principii pentru administrarea instrumentelor de evaluare:
 
a. Administrarea instrumentelor de evaluare este proiectata, in EN-2022, conform Metodologiei, ca un proces moderat, din punctul de vedere al calitatii, la nivelul unitatii de invatamant, cu ajutorul administratorilor de test formati in acest scop, acestia avand responsabilitatea de a asigura conditiile standardizate de testare pentru toti elevii participanti.
 
b. Administratorii de test (A.T.) sunt membri ai Comisiei de organizare si de administrare a EN-2022 din unitatea de Invatamant si sunt nominalizatiln conformitate cu prevederile Art. 15, (5), (6) si (7). Pe toata durata administrarii testelor, fiecare administrator de test este asistat de un al doilea cadru didactic, care nu preda la clasa respectiva si care are rolul de a sustine procesu1 de administrare a instrumentelor de evaluare la nivelul clasei.
 
c. Formarea A.T. este asigurata la nivelul Comisiei de organizare si de administrare a EN-2022 din unitatea de invatamant, pe baza Manualului de proceduri. Conditiile pentru administrarea instrumentelor de evaluare in EN-2022 sunt cele precizate in Metodologie.
 
d. Rolul A.T. este de a asigura conditiile standardizate de testare pentru toti elevii participanti, iar acest lucru va fi documentat atat in rapoartele intocmite de catre acestia, cat si in rapoartele scolilor si zn cele ale inspectoratelor scolare.
 
e. Fiecare elev participant la EN-2022 sustine testele conform calendarului de administrare aprobat, testele fiind individuale. A.T. distribuie testele in ordinea: Testul nr. 1, Testul nr. 2, Testul 1, Testul 2 etc., urmand procedura specifica, si citeste scenariul standard al testarii pentru fiecare clasa de elevi 1n care se administreaza testarea.
 
3.4. Administratorul de test (A.T.) este persoana fonnata la nivelul Comisiei de organizare si de administrare a EN-2022 din unitatea de invatamant, care indeplineste urmatoarele actiuni:
 
a. Participa 1a sesiunea de fonnare a A.T., in vederea respectarii procedurilor standard de testare a tuturor elevilor din scoala, sesiune organizata la nivelul unitatii de invatamant.
 
b. Respecta data si ora de testare, confonn calendarului metodologiei si Comisiei judetene/a municipiului Bucuresti.
 
c. Primeste testele pentru elevi, in concordanta cu cerintele specifice clasei si, respectiv, scolii, dupa modelul stabilit la sedinta de formare.
 
d. Asigura desfasurarea testarii elevilor in conditii standard, conform instructiunilor primite, pe baza Scenariului testarii pentru EN-2022.
 
e. Returneaza testele elevilor participanti presedintelui Comisiei de organizare si de administrare a EN-2022 din unitatea de invatamant, confon-n planificarii de la sesiunea de fonnare a A.T., in vederea organizarii procesului de evaluare a testelor.
 
f. Completeaza, in fonnat electronic, raportul clasei (intocmit de catre A.T., confonn Metodologiei, pentru fiecare clasa testata), dupa incheierea procesului de evaluare).
 
3.5. Organizarea testarii:
 
a. In fiecare scoala vor fi testati, conform Calendarului aprobat, toti elevii din clasele a II-a, a IV-a si a VI-a si fiecare A.T. va primi, de la un membru al comisiei, nominalizat de catre presedinte, numarul de teste adecvat pentru fiecare clasa de elevi, testele fiind organizate in ordinea stricta a distribuirii acestora.
 
b. Fiecare elev sustine testele confonn Calendandui, pe baza planificarii realizate la nivelul Comisiei de organizare si de administrare a EN-2022 din unitatea de invatamant.
 
3.6. Distribuirea testelor:
 
a. in fiecare clasa elevii vor fi asezati in banci cate doi sau conform asezarii lor obisnuite. Distribuirea testelor se va face controlat, dupa cum unneaza: Testul nr. 1, Testul nr. 2 etc., pana cand fiecare elev si-a primit testul pe care trebuie sa lucreze;
 
b. In cazul in care un elev este absent, testul corespunzator lui nu va fa distribuit. Se va continua distribuirea testelor, iar la fmal elevul va fi raportat "ABSENT";
 
c. La expirarea timpului de lucru, testele vor fi recuperate si sortate in ordinea distribuirii lor pe fiecare clasa si organizate in pachete;
 
d. Pachetele astfel constituite vor f aduse la Comisia de organizare si de administrare a EN­2022 din unitatea de invatamant.
 

Scenariul testarii pentru Evaluarea Nationala 2022


4.1. Dupa ce elevii au fost asezati in banci, se distribuie testele, conform instructiunilor anterioare. Apoi administratorul de test va citi, pas cu pas, scenariul urmator, adaptandu-se spatiile punctate in functie de caracteristicile fiecarei evaluari nationale, conform Merodologiei:
 
"Buna ziua!
Astazi veti participa Evaluarea Nationala la finalul clasei a ... care urmareste sa vada cat de bine puteti sa raspundeti unor intrebari, exercitii si probleme care reflecta nu numai pregatirea voastra, ci si dorinta de a le rezolva. Rezultatele voastre nu vor fi trecute in catalog, dar este foarte important sa rezolvati cat de bine puteti fiecare test. Va rog sa cititi cu atentie fiecare intrebare problema sau exercitiu din test inainte de a raspunde. Pentru fiecare intrebare, problema sau exerecitiu se precizeaa foarte clar ce trebuie sa faceti: sa scrieti un "X" in casuta corespunzatoare raspunsului vostru, sa incercuiti raspunsul considerat corect, sa scrieti in casuta, sa rezolvati exercitiul sau problema in spatiul prevazut sau sa scrieti raspunsul pe randurile marcate. Puteti folosi stiloul, pixul, creionul, echereul, raportorul sau rigla. Va rog sa incepeti si sa completati datele cerute, de pe prima pagina a testului. Ai terminat? Din momentul in care incepeti sa lucrati efectiv, aveti ... de minute la dispozitie pentru rezolvarea testului. Va doresc succes!"
 
4.2. Timpul de lucru pentru fiecare Evaluare Nationala, conform Metodologiei, este dupa cum urmeaza:
 
- de cate 30 de minute pentru fiecare test administrat la Evaluarea Nationala clasa a II-a
- de cate 60 de minute pentru fiecare test administrat la Evaluarea Nationala clasa a IV-a
- de cate 60 de minute pentru fiecare test administrat la Evaluarea Nationala clasa a VI-a
 
4.3. A.T. va nota pe tabla ora inceperii efective a rezolvadi testului
 
4.4. Dupa ce a trecut o jumatate din timpul de lucru, A.T. va anunta elevii: "Ati ajuns la jumatatea timpului efectiv de lucru".
 
4.5. Cand au mai ramas 5 minute din timpul efectiv de lucru, A.T. va anunta elevii: "Mai aveti 5 minute timp efectiv de lucru".
 
4.6. Cand timpul de lucru a expirat, A.T. spune: „Din acest moment, va rog sa lasati pe banca stiloul sau pixul; timpul a expirat. Lasati testele inchise, la capatul bancii. Sunteti liberi sa iesiti in pauza. Va multumim!".
 
4.7. Scenariul testarii este citit in fiecare zi a administrarii EN-2022, pentru fiecare test administrat.
 
4.8. A.T. are responsabilitatea monitorizarii testarii in clasa in care a fost repartizat. Dupa inceperea citirii Scenariului testarii si a notarii pe tabla a orei de incepere a lucrului efectiv, nu se va mai permite niciunui elev sa intre in clasa.
 
4.9. Eventualii elevi intarziati vor fi condusi de catre asistent intr-o sala de clasa, unde pot fi supravegheati. In cazul in care un elev a lipsit la o zi de testare, dar a venit la urmatoarele, va participa in continuare la testare, in mod obisnuit. Se urmareste implicarea tuturor elevilor in EN-2022, impreuna cu colegii lor, in conditii comparabile de administrare.
 
4.10. A.T. trebuie sa se asigure ca toti elevii inteleg cum trebuie sa redacteze raspunsurile sau sa raspunda sarcinilor de lucru in scris. Nu este permisa acordarea de ajutor elevilor pentru a raspunde si nici sugerarea raspunsuilor posibile.
 
4.11. La eventualele intrebari al elevilor, li se sugereaza sa citeasca inca o data cerintele cu atentie. A.T. este rugat sa noteze eventualele intrebari ale elevilor in raportul testarii si sa le reproduca in Raportul Administratorului de test.
 
4.12. Elevilor care termina testul mai repede decat timpul acordat, li se va sugera sa revada raspunsurile date. Daca apar situatii speciale (elevului i s-a facut rau sau a fost chemat de urgenta, etc.) testul va fi recuperat de catre A.T. Acesta va nota ora inceperii si ora returnarii testului, atat in raportul A.T., cat si pe test.


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

manual de proceduri pentru enevaluare nationala 2022evaluare nationala clasa 2evaluare nationala clasa 4evaluare nationala clasa 6


x
Lasa un raspunsTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul GratuitTeste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//